Dzisiaj trochę inny, niecodzienny post na moim blogu. Już odwykłam od publikowania klasycznych przepisów, ale dla tego musiało pojawić się miejsce! Ohhhh ta babka chodziła za mną już kilka miesięcy. To dla mnie wspomnienie dzieciństwa, lata i domu. Najlepsza babka, jaką jadłam kiedykolwiek, wilgotna, treściwa i taka dobra. Robiła ją moja Ciocia Janka (ps. kurczaka z rożna też robi najlepszego na ŚWIECIE!). Kilka dni temu poprosiłam o przepis, bo moje myśli na jej temat doprowadzały mnie do szaleństwa! Mama podyktowała mi dokładną recepturę, a ja oczywiście ją pozmieniałam. Zmniejszyłam ilość mąki, masła, cukru i stworzyłam to oto cudo.
Kochani przepis na FIT babkę również się pojawi. Wybaczcie, w tym przepisie nie będzie tabeli kalorii oraz ewentualnych zamienników. Potraktowałam ten post jako klasykę i nie polecam w nią ingerować. Czasami można zgrzeszyć, a nawet należy!
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 C z funkcją grzania góra-dół. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać mąkę wraz z solą i proszkiem.
W misie robota ucierać ze sobą przez 10 minut miękkie masło wraz z cukrem. Pod koniec dodawać po kolei jajka. (kolejne jajko dodajemy wówczas kiedy masa będzie jednolita)
Do masy maślano-jajecznej dodajemy w trzech turach, naprzemiennie mąkę i jogurt.
¾ masy przelewamy do keksówki, do pozostałej części dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Ciemną masę wylewamy na jasne ciasto w keksówce. Można widelcem nieco wymieszać ciasto, aby powstał charakterystyczny marmurek.
Ciasto włożyć do piekarnika i piec 50-55 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Przygotować polewę. Wszystkie jej składniki podgrzać w rondelku. Jeśli masa jest za gęste dodać więcej śmietanki lub masła. Polewą udekorować babkę. (moją babkę posypałam z wierzchu granolą domową bez cukru)
Porcji 15
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 C z funkcją grzania góra-dół. Formę keksową o wymiarach 10 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać mąkę wraz z solą i proszkiem.
W misie robota ucierać ze sobą przez 10 minut miękkie masło wraz z cukrem. Pod koniec dodawać po kolei jajka. (kolejne jajko dodajemy wówczas kiedy masa będzie jednolita)
Do masy maślano-jajecznej dodajemy w trzech turach, naprzemiennie mąkę i jogurt.
¾ masy przelewamy do keksówki, do pozostałej części dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Ciemną masę wylewamy na jasne ciasto w keksówce. Można widelcem nieco wymieszać ciasto, aby powstał charakterystyczny marmurek.
Ciasto włożyć do piekarnika i piec 50-55 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Przygotować polewę. Wszystkie jej składniki podgrzać w rondelku. Jeśli masa jest za gęste dodać więcej śmietanki lub masła. Polewą udekorować babkę. (moją babkę posypałam z wierzchu granolą domową bez cukru)
Pyszna !!! Zrobiłam wszystko jak w przepisie i czekałam aż ciasto się upiecze sprawdzając patyczkiem. Moje się piekło 15 min dłużej. Mniam.
Zrobiłam dokładnie wedlug przepisu Wyszedł zakalec. Niestety.
Potwierdzam, najepsza. Dłużej piekłam, zapisałam w swoim fooder
Mi też wyszedł zakalec.
Robiłam dzisiaj babkę i dałam o 150g mniej mąki niż jest w przepisie. Uważam,że jest jej za dużo. Przy dodawaniu mąki do masy jajecznej dalam tyle mąki,aby zrobiła się gęsta masa.
Może dlatego wychodzi Wam zakalec? Moją babkę zrobiłam w firmie do babek, może to też miało jakiś wpływ?
Kinga babka jest pyszna, w sam raz do popołudniowej herbatki czy kawki ?
dziękuję Ci za wartościowy komentarz 🙂 i wypróbowanie przepisu
Dzisiaj ponownie chciałam upiec tę babkę i znowu mi nie wyszła. Pomimo, że trzymałam się ściśle przepisu, składniki miały temperaturę pokojową. Nie wie gdzie popełniam błąd.
Zakalec. Żałuję, że nie przeczytałam komentarzy ?
W dalszym ciągu zastanawiam się gdzie popełniłam błąd. Mam pytania;1. czym mieszamy mąkę- mikserem czy łyżką
2. nie wyszło mi ciasto płynne, a Pani pisze że przelewamy ciasto
ciasto mieszałam mikserem
składniki powinny mieć temp pokojową
Mnie też wyszedł zakalec, chociaż też trzymałam się przepisu. Może w tym przepisie jest za dużo mąki
a czy składniki miały temp pokojową?
Mi tez niestety wyszedl zakalec …chociaz trzymalam sie przepisu i nie wiem dlaczego ? ?
a czy skadniki miały temperaturę pokojową? typ mąki również ma znaczenie
Babka piękna na zdjęciach, niestety mimo trzymania się przepisu wyszedł mi książkowy zakalec. 🙁
Pani Kingo jeszcze pytanie odnośnie cukru? co można dodać w zamian? ksylitol czy cukier trzcinowy?
tak – spokojnie można dodać
Piękna babka 🙂 Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć pszennej pełnoziarnistej?
tak – ale polecam dodać jej nieco mniej gdyż jest ciężka i babka mogłaby wyjść zbita
ok, a inna mąka? np. owsiana? wtedy w jakich proporcjach?
owsianej też dajemy mniej gdyż jest chłonna ok 3/4 porcji
Upiekłam wlasnie. Pięknie wyrosła! Pachniała obłędnie! ❤️ Ale niestety jest z zakalcem ?nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się to, gdy korzystałam w Twoich przepisów ?wniosek: muszą być tu tylko Twoje przepisy! ❤️
Wyglada przepysznie…czy mogezastapic maka kokosowa lub migdalowa i w jakich proporcjach? Dziekuje z gory Kingo <3
tak możesz daj połowę porcji maki kokosowej, migdałowa zostaje w takich samych proporcjach
Pamiętam tą babkę moja mama często robiła, ale niestety do dziś przepisu nie znalazłam dziękuję. Mleko pytanko co zrobić jeśli nie mam robota kuchennego tylko mikser czym wyrobić to masło mikserem?
tak spokojnie uda się mikserem 🙂
Mmm wygląda rewelacyjnie warto a nawet trzeba wypróbować !! 🙂
polecam 🙂