Czas ostatnio tak pędzi. Kilka lat temu myślałam, że żyję nadzwyczaj szybko, ale dziś cofam te słowa. Nie wiem, kiedy mija mi dzień, a co dopiero tydzień czy miesiąc. Każdego poranka obiecuję sobie, że zwolnię. Każdego dnia pojawia się nowy pomysł, interes czy problem. Każdego dnia plączą się ze sobą sprawy ważne i bezsensowne. Pisząc ten post już wiem, jakie będzie moje noworoczne postanowienie ? – NIE MARNOWAĆ CZASU. Co prawda nie marnuję go teraz jednak za mało efektywnie z niego czerpie. Sprawy błahe potrafią przysłonić te na prawdę ważne. Muszę to jak najszybciej zmienić.
Dzisiejszy przepis został co prawda napisany w pośpiechu, ale zrobiony w skupieniu. Fantastyczne wegańskie Raffaello, które smakują wspaniale. Większość z nas zna ich oryginalny smak. Te kuleczki musicie spróbować, bo smakują zdecydowanie lepiej.?
Orzechy nerkowca zamoczyć w ciepłej wodzie na minimum godzinę. Najlepiej na całą noc. Odcedzić
Odsączone orzechy umieścić w misie rozdrabniacza i wraz z wiórkami kokosowymi, roztopionym olejem, syropem klonowym, mlekiem kokosowym i solą.
Masę zmiksować na gładki krem. (można to zrobić również za pomocą blendera) Przełożyć do miski, przykryć folią i schłodzić przez godzinę.
Wyjąc z lodówki i z masy formować kulki w środek każdej wkładając migdał. Na sam koniec obtoczyć we wiórkach kokosowych.
Przechowywać w lodówce przez tydzień.
orzechy nerkowca można zamienić na orzechy brazylijskie, lub macadamia
wiórki kokosowe można zamienić na płatki owsiane
syrop klonowy można zamienić na syrop z agawy, lub miód
zamiast kremu/masy kokosowej można dodać tofu
można obtaczać w kakao lub drobno posiekanych orzechach
Porcji 15
- Ilość na porcję
- Kalorie 78
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 5.8g9%
- Sód 3mg1%
- Potas 79mg3%
- Węglowodany 6.4g3%
- Białko 1.3g3%
- Wapń 10%
- Żelazo 1%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Orzechy nerkowca zamoczyć w ciepłej wodzie na minimum godzinę. Najlepiej na całą noc. Odcedzić
Odsączone orzechy umieścić w misie rozdrabniacza i wraz z wiórkami kokosowymi, roztopionym olejem, syropem klonowym, mlekiem kokosowym i solą.
Masę zmiksować na gładki krem. (można to zrobić również za pomocą blendera) Przełożyć do miski, przykryć folią i schłodzić przez godzinę.
Wyjąc z lodówki i z masy formować kulki w środek każdej wkładając migdał. Na sam koniec obtoczyć we wiórkach kokosowych.
Przechowywać w lodówce przez tydzień.
orzechy nerkowca można zamienić na orzechy brazylijskie, lub macadamia
wiórki kokosowe można zamienić na płatki owsiane
syrop klonowy można zamienić na syrop z agawy, lub miód
zamiast kremu/masy kokosowej można dodać tofu
można obtaczać w kakao lub drobno posiekanych orzechach
Dawno nie robilam deseru z tak udanego przepisu. Obłędnie pyszne polecam!
Uwielbiam Twoje przepisy <3
Pani Kingo, masa jest pyszna, ale po godzinie jest nadal bardzo miękka. Zamiast oleju kokosowego dałam roztopione masło. Może ona potrzebuje więcej niż godzinę w lodówce? (zrobiłam z potrójnej porcji, dokładnie odmierzałam wszystkie składniki).
proszę dłużej trzymać w lodówce jeżeli po jest nadal niestabilna nalezy dodać nasiona chia które zagęszczą ją
A jakie wiórki kokosowe, słodzone?
nie – nie słodzone
Gdzie ty widziałaś w ogóle wiórki słodzone , pierwsze słyszę o takim badziewiu?
Przechowywać max tydzień w lodówie czy dopiero po tygodniu są gotowe do zjedzenia?
gotowe jest od razu po przygotowaniu. Potem całe mozna przechowywać do tygodnia w lodówce
Dziękuję za przepis, jutro muszę je zrobić ♥️
Masakra, co za durne pytania,współczuje Kinga.
Czy można czymś zastąpić nerkowce?
innymi orzachami lub tofu
Najlepszy przepis na zdrowy deser! A robię i piekę naprawde sporo…;) smakują obłędnie! Jedyny problem, to że jestem w stanie zjeść ich nawet 5 naraz ?
Bardzo polecam!!
kochana bardzo dziękuję Ci za tak miły komentarz i przede wszystkim za korzystanie z przepisów 🙂
Coś wspaniałego! Niebo w gębie 🙂
10000% lepsze niż kupne
dziękuję za wypróbowanie i za komentarz :*
Pani Kingo czy zamiast oleju kokosowego można dodać roztopionego masła? Pozdrawiam
tak
Ja znam wersję z kaszy jaglanej – ale ta też wydaje się smakowita 🙂 Tyle że jednak mimo wszystko chyba trochę bardziej czasochłonna.
Bardzo fajny pomysł. Myślę, że smakuje tak dobrze jak wygląda. Koszt zrobienia takich kuleczek z tego co widzę też nie jest duży. Wypróbuję i dam znać czy smakowało:)
Super, bardzo mi się podoba ten przepis. Jest dość prosty a takie wege raffaello myślę że będzie smaczne. Szukam co mogę zastosować zamiast tego nadzienia.
Super, wyglądają jak normalne tylko mało nadzienia. Widziałam że takie coś moja koleżanka robiła sobie na diecie, sprawdzę to bo wygląda smakowicie. Pozdrawiam.
Super, bardzo mi się podoba taka opcja z wegańskim raffaello, bardzo lubię takie słodycze. Muszę sobie zrobić takie wegańskie raffaello i sprawdzić jak smakują.
Wyglądają bardzo przekonująco. Oczywiście w wolnym czasie wypróbuję w swoim domu. Dobra alternatywa dla klasycznego raffaello 🙂 Pozdrawiam i mam nadzieję, że uda mi się tak jak tobie.
Pani Kingo, czy tą stałą część mleka kokosowego można zastąpić musem kokosowym, takim ze słoiczka?
Pozdrawiam 🙂
jasne 🙂
Ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
Może by lekko uprażyć migdały przed wsadzeniem ich w masę? 😉
A skąd taka piękna bransoletka? 🙂
kupiona dosłownie za 3 zł we Flying Tiger 🙂
Witam, masa cudna w smaku. Polecam nie używać blendera do połączenia składników, bo masa mi się rozwarstwiła i nie dało się już ulepić kulek. Co nie zmiania faktu, że wyjadaliśmy ją rodzinnie z miseczek ze smakiem 🙂 Pozdrawiam
Kingo petarda!!!! W zyciu czegos lepszego nie jadlam. Kogo bym nie poczestowala mowil to samo!!! Sklepowe rafaello przy tym moze przestac istniec, to przewyzsza je we wszystkim – zarowno w smaku jak i w wartosci!! Jeszcze raz MEGA! ❤
bardzo dziękuję, nawet nie masz pojęcia jak cieszy mnie twój komentarz. Dziękuję za wypróbowanie przepisu i oczywiście polecam się na przyszłość.
Są przepyszne ale bez tego wegańskie w nazwie byłyby jeszcze lepsze 😀
a czy można dać orzechy laskowe zamiast nerkowca?? bo je uwielbiam. Albo migdały?? orzechy makadamia i brazylijskie są dość tłuste. a za nerkowcami nie przepadam.
oczywiście że można zamienić
Pycha są? dzięki za przepis Kinga ?
Co proponujesz zrobić z resztą mleka kokosowego? Na pewno masz jakiś smaczny przepis na curry albo zupkę?
ja najczęściej dodaję do kremu z dyni lub po prostu rano robię owsiankę 🙂
Jak robisz owsianke.z.mlekiem kokosowym??