Moja praca należy do najsmaczniejszych i najpiękniejszych na świecie! Uwielbiam jedzenie, bo ono łączy wszystko, co dla mnie najważniejsze – rodzinę, zdrowie, pasje, radość, miłość – mogłabym wymieniać bez końca.
Dobre jedzenie to dla mnie minimum składników zestawionych ze sobą w najprostszy sposób. Odpowiednie kombinacje czy sposób przygotowania sprawia, że odkrywamy coś na nowo.
Tak jest w przypadku gofrów na słono z warzywami, które dziś dla Was przygotowałam. Składnikiem głównym są warzywa: marchewka i cukinia. Takie gofry jem na śniadanie z awokado i jajkiem w koszulce. Dodaję jako dodatek do zupy lub ukochanego jesienią chili con carne.
Polecam spróbować ?
Startą na drobnych oczkach marchewkę oraz cukinię startą na grubych oczkach odkładamy na sito, aby puściły wodę. (Można użyć pulpy powstałej z wyciskania soku. Kiedy warzywa są bardzo wodnite, należy je odcisnąć w dłoniach).
W misce mieszamy ze sobą jajka, sól pieprz, mąkę migdałową, siemię lniane i posiekaną cebulkę.
Do masy jajecznej dodajemy mocno odciśnięte warzywa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Kiedy masa jest za luźna, dodajemy więcej mielonych migdałów (czyli mąki migdałowej) lub płatków owsianych.
Ciasto wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok 5 minut - do momentu kiedy gofry będą złote.
marchewkę i cukinię można zastąpić: startą dynią, batatem, pietruszką, selerem
mąkę migdałową można zastąpić: mąką pszenną razową, mąką gryczaną lub mąką orkiszową
olej rzepakowy można zastąpić: roztopionym masłem klarowanym, lub olejem kokosowym, oliwą lub olejem słonecznikowym
całość można wzbogacić o inne przyprawy np. słodką paprykę, mielony czosnek, gałkę muszkatołową lub dowolne zioła np. pietruszkę, koperek, bazylię.
Porcji 17
- Ilość na porcję
- Kalorie 46
- % dziennego spożycia *
- Tłuszcz 3.9g6%
- Cholesterol 29mg10%
- Sód 83mg4%
- Potas 81mg3%
- Węglowodany 1.4g1%
- Białko 1.9g4%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.
Składniki
Przygotowanie
Startą na drobnych oczkach marchewkę oraz cukinię startą na grubych oczkach odkładamy na sito, aby puściły wodę. (Można użyć pulpy powstałej z wyciskania soku. Kiedy warzywa są bardzo wodnite, należy je odcisnąć w dłoniach).
W misce mieszamy ze sobą jajka, sól pieprz, mąkę migdałową, siemię lniane i posiekaną cebulkę.
Do masy jajecznej dodajemy mocno odciśnięte warzywa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Kiedy masa jest za luźna, dodajemy więcej mielonych migdałów (czyli mąki migdałowej) lub płatków owsianych.
Ciasto wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok 5 minut - do momentu kiedy gofry będą złote.
marchewkę i cukinię można zastąpić: startą dynią, batatem, pietruszką, selerem
mąkę migdałową można zastąpić: mąką pszenną razową, mąką gryczaną lub mąką orkiszową
olej rzepakowy można zastąpić: roztopionym masłem klarowanym, lub olejem kokosowym, oliwą lub olejem słonecznikowym
całość można wzbogacić o inne przyprawy np. słodką paprykę, mielony czosnek, gałkę muszkatołową lub dowolne zioła np. pietruszkę, koperek, bazylię.
Gofry w takiej odsłonie są przepyszne. Idealnie nadają się na podróż 🙂 Dziękuję Pani Kingo za cudny przepis.
Rewelacyjne gofry – dzięki za przepis? od siebie dodałam trochę mąki z ciecierzycy, wtedy wychodzą bardziej zwarte.
Mam pytanie, czy jeżeli zrobię ciasto wieczorem, a nie nie rano „na swiezo”, to czy gofry beda smaczne?
Witam, a czym zastąpić marchew ? nie wolno mi bo ma wysoki indeks glikemiczny?
selerem lub pietruszką
W jakich proporcjach zastąpić jajka siemieniem lnianym?na jedno jajko przypada 1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody
Gofry w warzywnej odsłonie to dla mnie zupełna nowość.
Kingo, a czy tylko mąka migdałowa się do tego przepisu nadaje? Jaką inną mąką można by zastąpić migdałową?
mąka migdałowa w tym przepisie sprawdza się świetnie – można zastąpić ją mąką gryczaną lub pszenna razową bądź orkiszową
Czy jajka można zastąpić siemieniem lnianym lub chia?
oczywiście
Otworzyłaś mi oczy na zupełnie nowe oblicze gofrów! Jadłem na słono, ale ze zwyczajnego ciasta, po prostu z dodatkiem soli zamiast cukru, ale wersja z marchewką i cukinią – rewelacja. Na pewno wypróbuję 🙂
bardzo się cieszę że na moim blogu znalazłeś coś nowego 🙂 polecam się na przyszłość 🙂
mam pytanie poniekąd związane z przepisem, mianowicie czy ma Pani sprawdzony sklep internetowy ze zdrową żywnością, który ma dobrej jakości produkty?
Niestety u mnie mało dostępne są takie produkty, siemie lniane oczywiście kupię ale kupić mąkę migdałową czy niepaloną kaszę gryczaną to już gorzej,
z góry dziękuję
czekam na kolejne przepisy 🙂
Kasze gryczaną niepaloną kupisz w biedronce, podobnie jak migdały, które zmielisz na mąkę 🙂 wystarczy chciec i poczytać 🙂