Warzywne gofry na słono ??

Moja praca należy do najsmaczniejszych i najpiękniejszych na świecie! Uwielbiam jedzenie, bo ono łączy wszystko, co dla mnie najważniejsze – rodzinę, zdrowie, pasje, radość, miłość – mogłabym wymieniać bez końca.

Dobre jedzenie to dla mnie minimum składników zestawionych ze sobą w najprostszy sposób. Odpowiednie kombinacje czy sposób przygotowania sprawia, że odkrywamy coś na nowo.

Tak jest w przypadku gofrów na słono z warzywami, które dziś dla Was przygotowałam. Składnikiem głównym są warzywa: marchewka i cukinia. Takie gofry jem na śniadanie z awokado i jajkiem w koszulce. Dodaję jako dodatek do zupy lub ukochanego jesienią chili con carne.

Polecam spróbować ?

Ilość porcji17 porcji
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia6 minutCałkowity czas15 minut

 ½ szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (ok ½ sztuki)
 1 ½ szklanki startej na grubych oczkach cukini (ok ½ sztuki)
 2 łyżki drobno posiekanej dymki
 ½ szklanki  mąki migdałowej
 1 łyżka siemienia lnianego
 3 jajka
 2 łyżki oleju rzepakowego
 ½ łyżeczki soli różowej himalajskiej
 ½ łyżeczki mielonego pieprzu

1

Startą na drobnych oczkach marchewkę oraz cukinię startą na grubych oczkach odkładamy na sito, aby puściły wodę. (Można użyć pulpy powstałej z wyciskania soku. Kiedy warzywa są bardzo wodnite, należy je odcisnąć w dłoniach).

2

W misce mieszamy ze sobą jajka, sól pieprz, mąkę migdałową, siemię lniane i posiekaną cebulkę.

3

Do masy jajecznej dodajemy mocno odciśnięte  warzywa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Kiedy masa jest za luźna, dodajemy więcej mielonych migdałów (czyli mąki migdałowej) lub płatków owsianych.

4

Ciasto wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok 5 minut - do momentu kiedy gofry będą złote.

Możliwości:
5

marchewkę i cukinię można zastąpić: startą dynią, batatem, pietruszką, selerem

6

mąkę migdałową można zastąpić: mąką pszenną razową, mąką gryczaną lub mąką orkiszową

7

olej rzepakowy można zastąpić: roztopionym masłem klarowanym, lub olejem kokosowym, oliwą lub olejem słonecznikowym

8

całość można wzbogacić o inne przyprawy np. słodką paprykę, mielony czosnek, gałkę muszkatołową lub dowolne zioła np. pietruszkę, koperek, bazylię.

Wartości odżywcze

Porcji 17


Ilość na porcję
Kalorie 46
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 3.9g6%
Cholesterol 29mg10%
Sód 83mg4%
Potas 81mg3%
Węglowodany 1.4g1%
Białko 1.9g4%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 ½ szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (ok ½ sztuki)
 1 ½ szklanki startej na grubych oczkach cukini (ok ½ sztuki)
 2 łyżki drobno posiekanej dymki
 ½ szklanki  mąki migdałowej
 1 łyżka siemienia lnianego
 3 jajka
 2 łyżki oleju rzepakowego
 ½ łyżeczki soli różowej himalajskiej
 ½ łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie

1

Startą na drobnych oczkach marchewkę oraz cukinię startą na grubych oczkach odkładamy na sito, aby puściły wodę. (Można użyć pulpy powstałej z wyciskania soku. Kiedy warzywa są bardzo wodnite, należy je odcisnąć w dłoniach).

2

W misce mieszamy ze sobą jajka, sól pieprz, mąkę migdałową, siemię lniane i posiekaną cebulkę.

3

Do masy jajecznej dodajemy mocno odciśnięte  warzywa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Kiedy masa jest za luźna, dodajemy więcej mielonych migdałów (czyli mąki migdałowej) lub płatków owsianych.

4

Ciasto wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok 5 minut - do momentu kiedy gofry będą złote.

Możliwości:
5

marchewkę i cukinię można zastąpić: startą dynią, batatem, pietruszką, selerem

6

mąkę migdałową można zastąpić: mąką pszenną razową, mąką gryczaną lub mąką orkiszową

7

olej rzepakowy można zastąpić: roztopionym masłem klarowanym, lub olejem kokosowym, oliwą lub olejem słonecznikowym

8

całość można wzbogacić o inne przyprawy np. słodką paprykę, mielony czosnek, gałkę muszkatołową lub dowolne zioła np. pietruszkę, koperek, bazylię.

Warzywne gofry na słono ??
(Wyświetlono 19 212 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

15 komentarzy

  1. Karolina 25 stycznia 2020 o 16:57

    Gofry w takiej odsłonie są przepyszne. Idealnie nadają się na podróż 🙂 Dziękuję Pani Kingo za cudny przepis.

    Odpowiedz
  2. Joanka 23 stycznia 2020 o 19:58

    Rewelacyjne gofry – dzięki za przepis? od siebie dodałam trochę mąki z ciecierzycy, wtedy wychodzą bardziej zwarte.

    Odpowiedz
  3. Zosia 31 sierpnia 2018 o 16:03

    Mam pytanie, czy jeżeli zrobię ciasto wieczorem, a nie nie rano „na swiezo”, to czy gofry beda smaczne?

    Odpowiedz
  4. adabellqa 13 listopada 2017 o 21:30

    Witam, a czym zastąpić marchew ? nie wolno mi bo ma wysoki indeks glikemiczny?

    Odpowiedz
    1. admin 21 listopada 2017 o 23:02

      selerem lub pietruszką

      Odpowiedz
  5. Asia 25 października 2017 o 21:44

    W jakich proporcjach zastąpić jajka siemieniem lnianym?na jedno jajko przypada 1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody

    Odpowiedz
  6. Maja 13 października 2017 o 00:57

    Gofry w warzywnej odsłonie to dla mnie zupełna nowość.

    Odpowiedz
  7. Renata 12 października 2017 o 11:16

    Kingo, a czy tylko mąka migdałowa się do tego przepisu nadaje? Jaką inną mąką można by zastąpić migdałową?

    Odpowiedz
    1. admin 12 października 2017 o 15:32

      mąka migdałowa w tym przepisie sprawdza się świetnie – można zastąpić ją mąką gryczaną lub pszenna razową bądź orkiszową

      Odpowiedz
  8. Julka 1 października 2017 o 14:25

    Czy jajka można zastąpić siemieniem lnianym lub chia?

    Odpowiedz
    1. admin 3 października 2017 o 16:13

      oczywiście

      Odpowiedz
  9. Grześ 27 września 2017 o 11:54

    Otworzyłaś mi oczy na zupełnie nowe oblicze gofrów! Jadłem na słono, ale ze zwyczajnego ciasta, po prostu z dodatkiem soli zamiast cukru, ale wersja z marchewką i cukinią – rewelacja. Na pewno wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 3 października 2017 o 16:01

      bardzo się cieszę że na moim blogu znalazłeś coś nowego 🙂 polecam się na przyszłość 🙂

      Odpowiedz
  10. Kuba 25 września 2017 o 16:26

    mam pytanie poniekąd związane z przepisem, mianowicie czy ma Pani sprawdzony sklep internetowy ze zdrową żywnością, który ma dobrej jakości produkty?
    Niestety u mnie mało dostępne są takie produkty, siemie lniane oczywiście kupię ale kupić mąkę migdałową czy niepaloną kaszę gryczaną to już gorzej,
    z góry dziękuję
    czekam na kolejne przepisy 🙂

    Odpowiedz
    1. Ada 31 października 2017 o 16:35

      Kasze gryczaną niepaloną kupisz w biedronce, podobnie jak migdały, które zmielisz na mąkę 🙂 wystarczy chciec i poczytać 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.