Ta zupa nastraja pozytywnie. Rozgrzewa w zimne dni i dodaje energii. Ma piękny kolor dzięki kurkumie. Imbir nadaje jej cytrusowo – kokosową nutę, a chili doskonale całość zaostrza .
Cudownym dodatkiem jest tutaj kapusta bok choy, która dodana pod koniec gotowania smakuje obłędnie. Oczywiście podałam Wam również zamienniki na samym końcu przepisu tak aby każdy mógł skosztować tej wyjątkowej zupy.
Kolejny fantastyczny przepis należący do AKCJI REGENERACJI.
Na dno rozgrzanego garnka wyłożyć olej kokosowy i na nim przez pół minuty smażyć starty na drobnych oczkach imbir oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać kurkumę i przyprawę 5 smaków całość wymieszać i smażyć kolejne pół minuty. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i posiekane drobno chili - całość smażyć 2 minuty.
Wszystko zalać bulionem i gotować na średnim ogniu. W tym czasie przygotować tofu. Pokroić je w kostkę i polać sosem sojowym.
Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszyć ogień i dodać do niej tofu oraz mleko kokosowe.
Na koniec dodać posiekaną kapustę bok choy, doprawić solą i gotować jeszcze 3-5 minut.
przyprawę 5 smaków można zastąpić: curry, szczyptą ostrej chili,
kapustę bok choy można zastąpić szpinakiem, jarmużem, botwinką lub sałatą rzymską bądź kapustą pekińską
mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym lub zwierzęcym
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Na dno rozgrzanego garnka wyłożyć olej kokosowy i na nim przez pół minuty smażyć starty na drobnych oczkach imbir oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać kurkumę i przyprawę 5 smaków całość wymieszać i smażyć kolejne pół minuty. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i posiekane drobno chili - całość smażyć 2 minuty.
Wszystko zalać bulionem i gotować na średnim ogniu. W tym czasie przygotować tofu. Pokroić je w kostkę i polać sosem sojowym.
Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszyć ogień i dodać do niej tofu oraz mleko kokosowe.
Na koniec dodać posiekaną kapustę bok choy, doprawić solą i gotować jeszcze 3-5 minut.
przyprawę 5 smaków można zastąpić: curry, szczyptą ostrej chili,
kapustę bok choy można zastąpić szpinakiem, jarmużem, botwinką lub sałatą rzymską bądź kapustą pekińską
mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym lub zwierzęcym
Przepyszna zupa! Dziękuję za ten przepis od dzisiaj będzie często gościć na moim stole!
bardzo dziękuję za komentarz :* i za wypróbowanie przepisu
Czy tofu ma być naturalne czy wędzone? Czy też nie ma to znaczenia ?
naturalne
Pyszne ale tylko dla jednego członka rodziny, dzieci i ja nie daliśmy rady… Mega ostre… A o tym ani słowa w żadnym komentarzu…
Aniu wszystko zależy od tego jak ostra jest papryczka – sama nieraz mam problem z tym kupuję dodaję całą i jest ok a czasami nie jestem w stanie przełknąć.
Witam
Jak dlugo gotowac zupke? Czy zaraz po tofu i mleku kokosowym dodac kapuste i tylko chwile jeszcze gotowac? Bo czas przygotowania podany przez Pania to 120 min.
Pozdrawiam
Witam! Chcę spróbować przepisu na tą zupkę, ale mam pytanie,
czy pieczarki mogą być białe? Czy te brązowe mają inny smak?
Nigdy nie próbowałam tych ciemniejszych, wiec nie chcę popsuć
smaku zupki. Pozdrawiam.
moim zdaniem pieczarki brązowe mają lepszy, ciekawszy smak – oczywiście z białymi też zupa wyjdzie pyszna 🙂
Hejka. Wiem że można wykluczyć tofu ale gdybym jednak chciała czymś go zastąpić to co to mogło by być? Hmm? 🙂
można pokusić się o halloumi lub wędzony twaróg
Odpuściłam tofu i zamiennik. Zupa wyszła boska – uwielbiam kokos ?
bardzo się ciesze 🙂 dzięki za komentarz :*
Pani Kingo, zupa genialna! Wprost idealny smak. Co prawda zamieniłam pak choi na jarmuż, ale na pewno będę ją robić jeszcze wielokrotnie, wtedy bez zamienników. Uwielbiam ?
bardzo się cieszę – z jarmużem musi być świetna -z pewnością też wypróbuję taka wersję 🙂
Taka orientalna pieczarkowa ? Chodziła za mną kilka dni aż dziś się doczekała ? Wszystkie składniki bez problemu dostępne w Lidlu. Bulion zrobiłam z suszonych warzyw – od razu są kawałki marchewki i biała włoszczyzna, co dodatkowo lekko zagęszcza zupę. Mniam! ??
Objawienie!!! Kingo, przepyszna zupa! Robię ją już kolejny raz i nadal mi i mojej rodzinie smakuje wprost bosko. Dziękuję za przepis 🙂
dzięki 🙂 tak się cieszę jak czytam takie słowa 🙂
Nie miałam tofu więc dałam cukinię i boczniaka ale zupa i tak wyszła super
SUPER-FAJNY przepis – dzisiaj został wypróbowany. Uwielbiam dania z mleczkiem kokosowym. Ja zrobiłem z jarmużem i dodałem podsmażone mięso z podudzia kurczaka wymieszane wcześniej z curry zamiast tofu. Tajne połączenie smaków z lekko-ostrą nutą. Pozdrawiam.
super czytać takie komentarze 🙂 dzięki za wypróbowanie
Bomba! Kolejny przepis , który na pewno będę robić często ☺
🙂 super ! dziękuję :*
Moje smaki. Mniam 🙂
Czuję już jej orientalny smak. Ale zanim postaram się ją odwzorować, chciałabym zapytać gdzie kupię brazowe pieczarki?
Kapustę z pewnością rowniez zamienię;-)
Pozdrawiam serdecznie i gratuluję talentu i serca do gotowania!
w lidlu widziałam! 🙂
Gosiu dziękuję za miłe słowa :*
pieczarki brązowe można kupić w Lidlu
Kapustę pak choi czym mogę zastąpić?
Kinga zawsze pisze na końcu przepisu listę zamienników, wystarczy doczytac do konca 🙂 : kapustę bok choy można zastąpić szpinakiem, jarmużem, botwinką lub sałatą rzymską bądź kapustą pekińską