Rawnola

Uwielbiam efektowne, szybkie, zaskakujące przepisy – ten jest prawdziwym hitem. 5 minut i gotowa RAWNOLA cudowna surowa granola.

Fantastycznie sprawdza się, jako dodatek do owsianek (np. zobacz przepis na lnianą owsiankę), budyniów, owoców lub jako kruszonka do ciast. Dziś podaję wersję czekoladową z kakao i kruszonymi ziarnami kakaowca. Dodatek tych składników sprawia, że otrzymujemy:

  • dużą dawkę energii – skarżycie się na brak kawy podczas AKCJI REGENERACJI – w surowym kakao dzięki minimalnej zawartości kofeiny i teobrominy otrzymujemy lekko pobudzające działanie.
  • poprawę humoru – kakao zawiera polepszacz nastroju, anandamid – znany jako związek szczęścia, który wywołuje uczucie euforii
  • ochronę dla serca i układu krążenia – pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu
  • regulację hormonalnej huśtawki nastrojów – kakao zwiększa poziom serotoniny w mózgu
  • ochronę przed stresem – poprzez zawartość magnezu – chroni on także  serce, powoduje lepszy przepływ krwi, lepsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i pomaga budować mocne kości
  • działanie lekko pobudzające i rozjaśniające umysł
  • ochronę przed przedwczesnym starzeniem
  • zmniejszenie ochoty na „coś słodkiego” – ziarna kakaowca zawierają dużo chromu – jest on ważnym minerałem, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi
  • poprawę koncentracji, skupienia – zawiera kwasy tłuszczowe Omega-6, witaminę C oraz fenyloetyloaminę (PEA)

Podczas mojej AKCJI REGENERACJI ważne jest aby  dostarczać organizmowi składników maksymalnie go odżywiających, a surowe kakao i ziarna kakaowca to prawdziwe super jedzenie.

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas5 minut

 10 dużych daktyli (najlepiej odmiana Medjool)
 ¾ szklanki płatków owsianych górskich
 50 g orzechów włoskich
 1 łyżka cynamonu
 1 łyżka surowego kakao
 2 łyżki nasion lnu
 2 łyżki kruszonych ziaren kakaowca

1

Jeżeli daktyle mają pestki należy je usunąć.

2

Wszystkie składniki oprócz kruszonych ziaren kakaowca umieścić w malakserze lub rozdrabniaczu i zmiksować na pożądaną grubość.

3

Do rawnoli dodać kruszone ziarna kakaowca - całość wymieszać. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 7 dni.

Możliwości:
4

zamiast płatków owsianych można użyć dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych lub wiórek kokoswych

5

zamiast daktyli można użyć suszonych śliwek lub moreli, fig

6

zamiast nasion lnu można dodać nasiona chia

Wartości odżywcze

Porcji 1

Składniki

 10 dużych daktyli (najlepiej odmiana Medjool)
 ¾ szklanki płatków owsianych górskich
 50 g orzechów włoskich
 1 łyżka cynamonu
 1 łyżka surowego kakao
 2 łyżki nasion lnu
 2 łyżki kruszonych ziaren kakaowca

Przygotowanie

1

Jeżeli daktyle mają pestki należy je usunąć.

2

Wszystkie składniki oprócz kruszonych ziaren kakaowca umieścić w malakserze lub rozdrabniaczu i zmiksować na pożądaną grubość.

3

Do rawnoli dodać kruszone ziarna kakaowca - całość wymieszać. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 7 dni.

Możliwości:
4

zamiast płatków owsianych można użyć dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych lub wiórek kokoswych

5

zamiast daktyli można użyć suszonych śliwek lub moreli, fig

6

zamiast nasion lnu można dodać nasiona chia

Rawnola
(Wyświetlono 3 566 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

32 komentarzy

  1. Co w zamian Płatków owsianych 23 lipca 2018 o 22:52

    Corka ma nietorelancje na platki owsiane / nie tylko na gluten ale i bez glutenu np.kukurydze,proso, orkisz/ . moze jedynie gryke, amarantus, komose i straczkowe/. Co w zamian platkow no i niestety daktyli.

    Odpowiedz
    1. admin 26 lipca 2018 o 12:08

      polecam płatki teff – są pyszne, a zamiast daktyli np. suszone morele

      Odpowiedz
  2. Monia 28 października 2017 o 14:28

    Kinguś, zrobiłam ! Jak zwykle dodałam coś od siebie, ale bazowałam na Twoim przepisie i po raz kolejny – nie zawiodłam się – wyszło pycha ! Dziękuję :):):) Pozdrowienia od czytelniczki ze Świerklańca 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 28 października 2017 o 15:33

      🙂 :* dziękuję :*

      Odpowiedz
  3. Magdalena 27 kwietnia 2017 o 14:27

    Kingo, czy mogę użyć innych orzechów? Nie przepadam za włoskimi. Wolę laskowe lub migdały.

    Odpowiedz
    1. admin 29 kwietnia 2017 o 14:47

      spokojnie możesz użyć dowolnych, ulubionych orzechów

      Odpowiedz
  4. fra 31 stycznia 2017 o 17:28

    hmmmm jednak daktyle to nie mój smak

    sam pomysl jest super ale czy mogę zamienic daktyle na sliwki?

    Odpowiedz
    1. admin 31 stycznia 2017 o 22:23

      oczywiście 🙂

      Odpowiedz
  5. Agula 17 stycznia 2017 o 08:15

    pyszna rawnola! pierwszy raz w życiu jem owsianki 🙂
    dużo takiej rawnoli można sobie dosypać? mnie uzależniła totalnie..

    Odpowiedz
    1. admin 19 stycznia 2017 o 10:01

      spokojnie możesz sobie dosypywać – to zdrowy zamiennik 🙂

      Odpowiedz
  6. ewelina 11 stycznia 2017 o 19:19

    Kingo rawnola jest po prostu przepyszna!!!! Zrobiłam 1 porcję a później jeszcze z podwojonej ilości składników. Czekam z niecierpliwością na Twoje fit zdrowe przepisy. Z jakiego mleka migdałowego korzystasz w sensie jakiej firmy? Mi domowej roboty „warzy” się przy podgrzaniu…. Może masz na to jakiś patent

    Odpowiedz
    1. admin 11 stycznia 2017 o 22:33

      jeżeli kupuję mleko to tylko Bio -najczęściej w rossmanie lub w sklepach ze zdrową żywnością

      Odpowiedz
  7. Patrycja 11 stycznia 2017 o 14:57

    Właśnie zrobiłam! Jest przepyszna! Uwielbiam Twoje przepisy, a szczególne na FIT słodkości. 😉

    Odpowiedz
    1. admin 11 stycznia 2017 o 16:56

      bardzo się cieszę że przypadła Ci do smaku 🙂 dziękuję za miłe słowa :*

      Odpowiedz
  8. inka 10 stycznia 2017 o 10:20

    Fajne te przepisy, ale nie wiem gdzie szukać niektórych składników 🙁

    Odpowiedz
    1. admin 10 stycznia 2017 o 23:18

      np?
      surowe kakao -rossman – można zastąpić je też zwykłym kakao
      ziarna kakaowca – w marketach lub w sklepach ze zdrową żywnością

      Odpowiedz
      1. inka 11 stycznia 2017 o 09:46

        Do rossmana zaglądam wiec przyjrzę sie ich ofercie. No i faktycznie muszę popatrzeć na stoiska ze zdrową żywnością w marketach obok mnie. A karob już znalazłam w necie 🙂
        Dzięki 🙂 zabieram sie ostro za detox.
        PS. Polecasz jakiś sklep internetowy ze zdrową żywnością?

        Odpowiedz
          1. inka 12 stycznia 2017 o 09:43

            dzięki za podpowiedź 🙂 mieszkam w tej samej gminie, więc na pewno zajrzę do tych delikatesów. Pozdrawiam!

          2. admin 12 stycznia 2017 o 17:22

            🙂

  9. Olka 9 stycznia 2017 o 12:31

    Super, właśnie takiego czegoś szukałam. Kinga jesteś super?

    Odpowiedz
    1. admin 10 stycznia 2017 o 00:28

      polecam się na przyszłość 🙂

      Odpowiedz
  10. Aleola 8 stycznia 2017 o 23:40

    Czy zamiast surowego kakao moze byc karob?

    Odpowiedz
    1. admin 9 stycznia 2017 o 07:24

      tak oczywiście

      Odpowiedz
  11. Aneta 3 stycznia 2017 o 19:17

    A surowe kakao to takie w proszku ? bo jak szukałam to tylko widziałam kruszone ziarna kakaowca.
    będę wdzięczna za odpowiedz 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 3 stycznia 2017 o 22:44

      tak surowe jest w proszku – można je kupić np. w rossmanie

      Odpowiedz
      1. MagdaZ 6 stycznia 2017 o 14:52

        Czyli surowe kakao to nie jest takie zwykle np.Wedla czy innej firmy do kupienia w supermarkecie?

        Odpowiedz
        1. admin 6 stycznia 2017 o 16:23

          Nie to nie to samo. Surowe kakao wytwarzane jest z tłoczonych na zimno, nieprażonych ziaren kakaowca. Proces ten pozwala na zatrzymanie w nim żywych enzymów i usunięcie nadmiaru tłuszczu (w postaci masła kakaowego). Zwykłe, sproszkowane kakao nie różni się wyglądem, jednak przygotowuje się je w mniej zdrowy sposób – poprzez prażenie ziaren rośliny w bardzo wysokich temperaturach, przez co traci większość swoich wartości. Komercyjnie wyprodukowany proszek zostaje dodatkowo odtłuszczony.

          Odpowiedz
  12. Iwona 3 stycznia 2017 o 18:16

    Aaaa wlasnie zastanawialam sie jak zrobic ta przepysznie wygladajaca rawnole:)) super !

    Odpowiedz
    1. admin 3 stycznia 2017 o 22:45

      🙂 przepis podano 🙂
      ps. cieszę się że przepis cię zaciekawił 🙂

      Odpowiedz
  13. Ania 3 stycznia 2017 o 18:14

    Dla mnie to zamiennik słodyczy czyli produktów ,które przede wszystkim chcę wyeliminować ze swojej diety. Kinga super?

    Odpowiedz
    1. admin 3 stycznia 2017 o 22:45

      :* polecam się na przyszłość :*

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.