Uwielbiam efektowne, szybkie, zaskakujące przepisy – ten jest prawdziwym hitem. 5 minut i gotowa RAWNOLA cudowna surowa granola.
Fantastycznie sprawdza się, jako dodatek do owsianek (np. zobacz przepis na lnianą owsiankę), budyniów, owoców lub jako kruszonka do ciast. Dziś podaję wersję czekoladową z kakao i kruszonymi ziarnami kakaowca. Dodatek tych składników sprawia, że otrzymujemy:
- dużą dawkę energii – skarżycie się na brak kawy podczas AKCJI REGENERACJI – w surowym kakao dzięki minimalnej zawartości kofeiny i teobrominy otrzymujemy lekko pobudzające działanie.
- poprawę humoru – kakao zawiera polepszacz nastroju, anandamid – znany jako związek szczęścia, który wywołuje uczucie euforii
- ochronę dla serca i układu krążenia – pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu
- regulację hormonalnej huśtawki nastrojów – kakao zwiększa poziom serotoniny w mózgu
- ochronę przed stresem – poprzez zawartość magnezu – chroni on także serce, powoduje lepszy przepływ krwi, lepsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i pomaga budować mocne kości
- działanie lekko pobudzające i rozjaśniające umysł
- ochronę przed przedwczesnym starzeniem
- zmniejszenie ochoty na „coś słodkiego” – ziarna kakaowca zawierają dużo chromu – jest on ważnym minerałem, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi
- poprawę koncentracji, skupienia – zawiera kwasy tłuszczowe Omega-6, witaminę C oraz fenyloetyloaminę (PEA)
Podczas mojej AKCJI REGENERACJI ważne jest aby dostarczać organizmowi składników maksymalnie go odżywiających, a surowe kakao i ziarna kakaowca to prawdziwe super jedzenie.
Jeżeli daktyle mają pestki należy je usunąć.
Wszystkie składniki oprócz kruszonych ziaren kakaowca umieścić w malakserze lub rozdrabniaczu i zmiksować na pożądaną grubość.
Do rawnoli dodać kruszone ziarna kakaowca - całość wymieszać. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 7 dni.
zamiast płatków owsianych można użyć dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych lub wiórek kokoswych
zamiast daktyli można użyć suszonych śliwek lub moreli, fig
zamiast nasion lnu można dodać nasiona chia
Porcji 1
Składniki
Przygotowanie
Jeżeli daktyle mają pestki należy je usunąć.
Wszystkie składniki oprócz kruszonych ziaren kakaowca umieścić w malakserze lub rozdrabniaczu i zmiksować na pożądaną grubość.
Do rawnoli dodać kruszone ziarna kakaowca - całość wymieszać. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 7 dni.
zamiast płatków owsianych można użyć dowolnych płatków np. żytnich, jaglanych lub wiórek kokoswych
zamiast daktyli można użyć suszonych śliwek lub moreli, fig
zamiast nasion lnu można dodać nasiona chia
Corka ma nietorelancje na platki owsiane / nie tylko na gluten ale i bez glutenu np.kukurydze,proso, orkisz/ . moze jedynie gryke, amarantus, komose i straczkowe/. Co w zamian platkow no i niestety daktyli.
polecam płatki teff – są pyszne, a zamiast daktyli np. suszone morele
Kinguś, zrobiłam ! Jak zwykle dodałam coś od siebie, ale bazowałam na Twoim przepisie i po raz kolejny – nie zawiodłam się – wyszło pycha ! Dziękuję :):):) Pozdrowienia od czytelniczki ze Świerklańca 🙂
🙂 :* dziękuję :*
Kingo, czy mogę użyć innych orzechów? Nie przepadam za włoskimi. Wolę laskowe lub migdały.
spokojnie możesz użyć dowolnych, ulubionych orzechów
hmmmm jednak daktyle to nie mój smak
sam pomysl jest super ale czy mogę zamienic daktyle na sliwki?
oczywiście 🙂
pyszna rawnola! pierwszy raz w życiu jem owsianki 🙂
dużo takiej rawnoli można sobie dosypać? mnie uzależniła totalnie..
spokojnie możesz sobie dosypywać – to zdrowy zamiennik 🙂
Kingo rawnola jest po prostu przepyszna!!!! Zrobiłam 1 porcję a później jeszcze z podwojonej ilości składników. Czekam z niecierpliwością na Twoje fit zdrowe przepisy. Z jakiego mleka migdałowego korzystasz w sensie jakiej firmy? Mi domowej roboty „warzy” się przy podgrzaniu…. Może masz na to jakiś patent
jeżeli kupuję mleko to tylko Bio -najczęściej w rossmanie lub w sklepach ze zdrową żywnością
Właśnie zrobiłam! Jest przepyszna! Uwielbiam Twoje przepisy, a szczególne na FIT słodkości. 😉
bardzo się cieszę że przypadła Ci do smaku 🙂 dziękuję za miłe słowa :*
Fajne te przepisy, ale nie wiem gdzie szukać niektórych składników 🙁
np?
surowe kakao -rossman – można zastąpić je też zwykłym kakao
ziarna kakaowca – w marketach lub w sklepach ze zdrową żywnością
Do rossmana zaglądam wiec przyjrzę sie ich ofercie. No i faktycznie muszę popatrzeć na stoiska ze zdrową żywnością w marketach obok mnie. A karob już znalazłam w necie 🙂
Dzięki 🙂 zabieram sie ostro za detox.
PS. Polecasz jakiś sklep internetowy ze zdrową żywnością?
kupuję u nas w mieście w lokalnym sklepie super zaopatrzonym ale wiem że mają też sklep online http://www.ubiernackich.pl/
dzięki za podpowiedź 🙂 mieszkam w tej samej gminie, więc na pewno zajrzę do tych delikatesów. Pozdrawiam!
🙂
Super, właśnie takiego czegoś szukałam. Kinga jesteś super?
polecam się na przyszłość 🙂
Czy zamiast surowego kakao moze byc karob?
tak oczywiście
A surowe kakao to takie w proszku ? bo jak szukałam to tylko widziałam kruszone ziarna kakaowca.
będę wdzięczna za odpowiedz 🙂
tak surowe jest w proszku – można je kupić np. w rossmanie
Czyli surowe kakao to nie jest takie zwykle np.Wedla czy innej firmy do kupienia w supermarkecie?
Nie to nie to samo. Surowe kakao wytwarzane jest z tłoczonych na zimno, nieprażonych ziaren kakaowca. Proces ten pozwala na zatrzymanie w nim żywych enzymów i usunięcie nadmiaru tłuszczu (w postaci masła kakaowego). Zwykłe, sproszkowane kakao nie różni się wyglądem, jednak przygotowuje się je w mniej zdrowy sposób – poprzez prażenie ziaren rośliny w bardzo wysokich temperaturach, przez co traci większość swoich wartości. Komercyjnie wyprodukowany proszek zostaje dodatkowo odtłuszczony.
Aaaa wlasnie zastanawialam sie jak zrobic ta przepysznie wygladajaca rawnole:)) super !
🙂 przepis podano 🙂
ps. cieszę się że przepis cię zaciekawił 🙂
Dla mnie to zamiennik słodyczy czyli produktów ,które przede wszystkim chcę wyeliminować ze swojej diety. Kinga super?
:* polecam się na przyszłość :*