Wracam do Was ze zdwojoną siłą. Ostatnie dni to dla mnie istne szaleństwo. Mnóstwo nerwów i pracy. Zawsze w takich chwilach ukojeniem dla mnie jest dobre jedzenie i kolory. Lubię mieć wszystko poukładane, a przynajmniej zaplanowane – to wszystko dotyczmy mojej pracy, bo w życiu osobistym działam zupełnie na odwrót. Kiedy moje plany gdzieś się rozmijają, staję się nerwowa i po prostu zła. Uspokaja mnie dopiero sen. Moja siostra mówi: „nie reaguj spontanicznie, prześpij się z daną sytuacją, a złapiesz do niej dystans” – to prawda, każdy kolejny dzień zawsze jest lepszy.
Złapałam dystans i wracam do Was. To mój blog zawsze daje mi najwięcej radości. W tym miejscu mogę robić co chcę i najważniejsze mam Was – wspaniałych czytelników, którzy zawsze we mnie wierzą! Dziękuję :*
Dziś specjalnie dla Was kolejny przepis do AKCJI REGENERACJI – FIT Gulasz z soczewicy – pożywny, rozgrzewający, totalnie vege i totalnie pyszny.
Ciekawym dodatkiem są tutaj drożdżowe płatki – mają one w sobie mnóstwo wartości. Dodają energii, wzmacniają odporność, usprawniają pracę układu pokarmowego. Stanowią wartościowe źródło składników odżywczych w tym cennej witaminy D oraz witamin z grupy B. Potrawie przekazują orzechowo-serowy smak. Warto się nimi zainteresować bo wnoszą wiele korzyści dla naszego ciała jak i smaku do potrawy. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie.
Rozgrzewający i oczyszczający
Na dno rondla wlewamy około 50 ml wody i czekamy aż zacznie wrzeć. Na gorącą wodę wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy ją około 5 minut.
Do cebuli dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i śliwkę suszoną wędzoną oraz posiekane chili. Smażymy kolejną minutę.
Do warzyw dodajemy soczewicę żółtą, mieszamy i wlewamy wodę tyle aby przykryć całość. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Co jakiś czas dolewając wodę.
Kiedy żółta soczewica zaczyna mięknąć dodajemy soczewicę czerwoną wraz z pokrojoną w kostkę kalarepą, pokrojonym pomidorem i pieczarkami. Całość gotujemy około 7 minut.
Doprawiamy gulasz koncentratem pomidorowym, pieprzem i minimalną ilością soli.
Podajemy ciepły z awokado, natka pietruszki i orzechami nerkowca, obowiązkowo posypany płatkami drożdży.
można użyć dowolnej soczewicy należy tylko sprawdzić na opakowaniu czas gotowania i dostosować go do przepisu
zamiast soczewicy można użyć ciecierzycę
Porcji 3
Składniki
Przygotowanie
Na dno rondla wlewamy około 50 ml wody i czekamy aż zacznie wrzeć. Na gorącą wodę wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy ją około 5 minut.
Do cebuli dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i śliwkę suszoną wędzoną oraz posiekane chili. Smażymy kolejną minutę.
Do warzyw dodajemy soczewicę żółtą, mieszamy i wlewamy wodę tyle aby przykryć całość. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Co jakiś czas dolewając wodę.
Kiedy żółta soczewica zaczyna mięknąć dodajemy soczewicę czerwoną wraz z pokrojoną w kostkę kalarepą, pokrojonym pomidorem i pieczarkami. Całość gotujemy około 7 minut.
Doprawiamy gulasz koncentratem pomidorowym, pieprzem i minimalną ilością soli.
Podajemy ciepły z awokado, natka pietruszki i orzechami nerkowca, obowiązkowo posypany płatkami drożdży.
można użyć dowolnej soczewicy należy tylko sprawdzić na opakowaniu czas gotowania i dostosować go do przepisu
zamiast soczewicy można użyć ciecierzycę
Na pewno mocno rozgrzewa w zimowe dni! Bardzo lubię gulasze na bazie strączków. Są zdrowe, pyszne i łatwe w przygotowaniu <3
Uwielbiam takie propozycja 🙂 Na pewno mocno rozgrzewa w zimowe dni!
Super, o takie fit przepisy mi najbardziej chodziło bardzo lubię takie dania, nie chce zbytnio obciążać sobie organizmu jakimiś tłustymi wysoko kalorycznymi posiłkami takie wegan albo fit są dobre.
Kingo, czyli soczewica, ciecierzyca spokojnie nadaje się do akcji regeneracji? Czy jakieś warzywa/owoce są nie wskazane czy można jeść wszystko?:)
Zapowiada się po przepisach, że w końcu jakiś detox, który może być smaczny!:)
Tak ciecierzyca, soczewica jak najbardziej nadaje się do akcji. W moim detoksie ważne jest aby jeść mnóstwo dowolnych warzyw i owoców, kasz, ryżu. ziaren, orzechów i pestek. W tych produktach jest mnóstwo cennych wartości które odżywiają nasz organizm.
Cudo! Dodałam jeszcze cukinię a śliwkę wędzoną zastąpiłam zwykłą suszoną (po prostu nie lubię smaku wędzonych i taką podmiankę już wcześniej wiele razy stosowałam w przypadku innych dań). Podawałam dodatkowo z jogurtem naturalnym. Smak rewelacyjny a do tego samo zdrowie. WIĘCEJ TAKICH FIT PRZEPISÓW POPROSZĘ 🙂
:* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Zrobiłam dzisiaj gulasz 🙂 Wyszło smacznie, Pozdrawiam 🙂
bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowane oraz komentarz :*
Kinga!! Uwielbiam twoje przepisy dzisiaj na deser mam twoje fit ciasto z owocami (muszę szybciej pisać bo ciasto znika ;), a jutro na obiad będzie gulasz 🙂 Dzięki!!
MAgda nawet nie wiesz jak się cieszę kiedy czytam takie słowa 🙂
Świetny przepis Kingo! Mam w zamyśle codziennie coś ugotować z przepisów FIT 🙂 Pozdrawiam serdecznie i gratuluję 🙂
Kasiu polecam Ci ten gulasz 🙂 i liczę na Ciebie w sprawie wykorzystywania moich fit przepisów
Genialny gulasz właśnie dziś gości na naszym stole 🙂 no tyle że bez płatków drożdżowych (nie mogę u siebie dostać ;-))
Nie wiem, jak to jest, ale zawsze jak szukam jakiegoś przepisu, kończę u ciebie, przeszczęśliwa z efektów ;*
ale się cieszę czytając takie słowa 🙂 dziękuję że wracasz i gotujesz ze mną :*
Kolejny smakowity przepis! Podoba mi się zwłaszcza dodatek wędzonych śliwek i płatków drożdżowych, których jeszcze nie próbowałam, ale na pewno wypróbuję. Dziękuję Kinga za inspirację do zdrowszego gotowania 🙂
:*