Pożywne ciasto owsiane

Przygotowałam dla Was przepis ekspresowy. Wystarczy tylko, że zmiksujecie wszystkie składniki na ciasto i wymieszacie wszystkie składniki na wypełnienie. Oszczędność czasu, bogactwo smaku. Pożywne ciasto owsiane wypełnione owocami. Często kroję je w podłużne kawałki i traktuję jak zdrowe batony. Zabieram ze sobą w podróże. Często sięgam po nie na szybkie śniadanie lub po prostu podaję gościom do kawy. Lubię takie przepisy, które zawsze się udają, smakują i tak szybko znikają.

Ilość porcji13 porcji
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas35 minut

Składniki na spód:
 2 szklanki płatków owsianych górskich
 1 szklanka płatków migdałów
 4 łyżki syropu klonowego
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka cynamonu
 2 banany
 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
 1 miarka odżywki białkowej*
Składniki na wypełnienie:
 ½ szklanki płatków owsianych
 ¼ szklanki płatków migdałów
 ¼ szklanki pestek dyni
 1 szklanka mrożonych owoców (ja dodałam borówki)
 ¼ szklanki mleka kokosowego
 ¼ łyżeczki cynamon
 *można zamienić na: konopie łuskane, mąkę owsianą w proporcji 2 łyżek

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Formę o wymiarach 10 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Wszystkie składniki na spód umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładkie ciasto przez kilka minut (można też zrobić to za pomocą blendera)

3

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i włożyć do piekarnika na 10 minut.

4

Przygotować wypełnienie poprzez wymieszanie łyżką wszystkich składników w misce.

5

Masę przełożyć równomiernie na podpieczony spód, lekko ją do niego dociskając. Piec kolejne 15 minut.

Wartości odżywcze

Porcji 13

Składniki

Składniki na spód:
 2 szklanki płatków owsianych górskich
 1 szklanka płatków migdałów
 4 łyżki syropu klonowego
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka cynamonu
 2 banany
 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
 1 miarka odżywki białkowej*
Składniki na wypełnienie:
 ½ szklanki płatków owsianych
 ¼ szklanki płatków migdałów
 ¼ szklanki pestek dyni
 1 szklanka mrożonych owoców (ja dodałam borówki)
 ¼ szklanki mleka kokosowego
 ¼ łyżeczki cynamon
 *można zamienić na: konopie łuskane, mąkę owsianą w proporcji 2 łyżek

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Formę o wymiarach 10 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Wszystkie składniki na spód umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładkie ciasto przez kilka minut (można też zrobić to za pomocą blendera)

3

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i włożyć do piekarnika na 10 minut.

4

Przygotować wypełnienie poprzez wymieszanie łyżką wszystkich składników w misce.

5

Masę przełożyć równomiernie na podpieczony spód, lekko ją do niego dociskając. Piec kolejne 15 minut.

Pożywne ciasto owsiane

(Wyświetlono 4 234 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

39 komentarzy

  1. Sab 20 czerwca 2018 o 11:38

    Hmmm a w większej blaszce typu 30×40 wyjdzie? Pomnożyć proporcje x3 a może x3?

    Odpowiedz
    1. admin 21 czerwca 2018 o 19:21

      najlepeij x2

      Odpowiedz
  2. eliza 27 marca 2017 o 10:09

    Przepyszne, jak każde z robionych z Twoich przepisów dań. Twoje poczucie smaku cudownie trafia w mój gust. Pozdrawiam Cię serdecznie.

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2017 o 11:40

      Eliza dziękuję – tak się cieszę . 🙂

      Odpowiedz
  3. eliza 25 marca 2017 o 19:06

    Kingo, czym zastąpić syrop klonowy i w jakiej ilości

    Odpowiedz
    1. admin 26 marca 2017 o 22:36

      miodem w takiej samej ilości lub 2 łyzkami cukru trzcinowego, może też być ksylitol 1 łyżka

      Odpowiedz
  4. siashack 21 marca 2017 o 13:03

    Ciasto by z powodzeniem mogło startować w konkursie piękności. Chętnie podeśle zdjęcie mojego. Za pierwszym razem staram się robić według przepisu (nawet dodałam 4 łyżki syropu klonowego choć myślałam ze będzie zbyt słodkie) – IDEALNE. Jutro trafi do lunchboxu-jak się coś ostanie…

    Odpowiedz
    1. admin 21 marca 2017 o 16:02

      super! tak się cieszę czytając pozytywne komentarze 🙂 dzięki kochana :*

      Odpowiedz
  5. Marzena 15 marca 2017 o 23:15

    Batatem?

    Odpowiedz
    1. admin 18 marca 2017 o 17:07

      batat ugotowany będzie super 🙂

      Odpowiedz
  6. Marzena 15 marca 2017 o 22:30

    Czy mogę czymś zastąpić banany?

    Odpowiedz
    1. admin 18 marca 2017 o 17:08

      np. puree z dyni, jabłkiem, gruszką czy ugotowanym batatem

      Odpowiedz
  7. Magda 9 marca 2017 o 09:40

    Witam, czy owoce dodaję mrożone czy mam je rozmrozić?

    Odpowiedz
    1. admin 9 marca 2017 o 09:58

      mrożone

      Odpowiedz
  8. Marzena 9 marca 2017 o 08:24

    Kinga, te owoce mrożone to mają być takie prosto z zamrażarki czy rozmrożone? Truskawki będą ok?

    Odpowiedz
  9. mewa 2 marca 2017 o 14:09

    Kingo, piekę już kolejny raz, polecam, super przepisdla osob na diecie. Ja zrobiłam z konfiturą jagodową (brak mrożonych owoców) wersja mniej fit, ale rodzina zajada i bardzo chwali, znakomita alternatywa dla gotowch batonów, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    1. admin 3 marca 2017 o 10:34

      bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :* i polecam się na przyszłość 🙂

      Odpowiedz
  10. Dorota 1 marca 2017 o 21:30

    Ciasto super! Dziekuje za przepis 😉

    Odpowiedz
    1. admin 2 marca 2017 o 11:19

      dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  11. Paulina 27 stycznia 2017 o 20:27

    Czy odżywka białkowa – bądź mąka owsiana bądź konopie łuskane – są konieczne w przepisie?

    Odpowiedz
    1. admin 28 stycznia 2017 o 00:22

      Paulina możesz pominąć 🙂

      Odpowiedz
      1. Paulina 28 stycznia 2017 o 08:24

        Dziękuję za odpowiedź 😉 bo to jedyny składnik, którego mi aktualnie brakuje 🙂

        Odpowiedz
  12. @mum_ewka_konewka 15 grudnia 2016 o 10:22

    Ten przepis zaskoczył mnie swoją łatwością w przygotowaniu i smakiem. Robiąc cokolwiek z płatków owsianych zawsze pali mi się w głowie „nuuuda” ale jak zwykle w Twoich przepisach nie ma o tym mowy! Bo ciasto wyszło…idealne ? Ja zjadłam z koleżanką do kawy, a mąż zabrał do pracy w postaci batonów. Dziękuję ??

    Odpowiedz
    1. admin 16 grudnia 2016 o 10:09

      kochana moja Ewka :* ps. pomyślę o dzieciach 🙂

      Odpowiedz
  13. edyta 21 listopada 2016 o 19:52

    Właśnie przeglądam pani przepisy i ten „brzmi” cudownie.niestety nie mam mleka kokosowego, czy można czymś zastąpić?

    Odpowiedz
    1. admin 22 listopada 2016 o 16:50

      dowolnym innym mlekiem lub np. sokiem pomarańczowym

      Odpowiedz
  14. Hanula 10 listopada 2016 o 09:38

    Kinga myślisz ze z płatkami jaglanymi tez wyjdzie?

    Odpowiedz
    1. admin 10 listopada 2016 o 18:03

      też wyjdzie 🙂

      Odpowiedz
  15. kasia 9 listopada 2016 o 00:10

    Dobry wieczór, niedawno wyciągnęłam ciasto z piekarnika (blog i książka jest dla mnie inspiracją, niestety tak już mam, że zawsze muszę zrobić coś po swojemu: użyłam płatków owsianych b/g błyskawicznych, zamiast płatków migdałowych- kokosowe, zamiast owoców mrożonych- suszone śliwki i morele, a zamiast 1/4 mleka kokosowego- 3/4 puszki gęstego mleczka kokosowego), wyszło PRZEPYSZNE! zwarte i wilgotne, żaden zakalec. Przepis łatwy, prosty i przyjemny, na prawdę godny polecenia ! Dziękuję.

    Odpowiedz
    1. admin 10 listopada 2016 o 18:04

      Kasiu dziękuję Ci bardzo 🙂 za ten komentarz! Też tak mam że często wszystko robię po swojemu wtedy dopiero wychodzą najlepsze kombinacje.

      Odpowiedz
  16. TarkaiMiarka.pl 8 listopada 2016 o 13:48

    Ciasto wygląda fantastycznie. Uwielbiam zdrowe słodkości. Pycha.

    Odpowiedz
    1. admin 10 listopada 2016 o 18:06

      polecam 🙂

      Odpowiedz
  17. k. 4 listopada 2016 o 19:03

    upiekłam dzis i niestety „zakalec na palec”;/
    Podejrzewam, ze to dlatego, ze zamiast mleka kokosowego dalam 1/4 szklanki mleka sojowego. Chociaz to mleko „wciagnely” platki wiec nie powinno sie tak stac. Moze macie jakies pomysly?

    Odpowiedz
    1. admin 7 listopada 2016 o 16:41

      to ciasto jest takie mokre i zwarte więc może przypominać w wyglądzie zakalec 🙂

      Odpowiedz
  18. Izabela 3 listopada 2016 o 22:36

    1/4 szklanki cynamonu? ? właśnie piekę ?

    Odpowiedz
    1. admin 4 listopada 2016 o 07:22

      Łyżeczki 🙂 już dodałam

      Odpowiedz
  19. lisek 3 listopada 2016 o 13:41

    „1/4 cynamonu”
    ale czy łyżeczki?
    Przepis brzmi wspaniale, na pewno wypróbuje <3

    Odpowiedz
    1. Judyta 3 listopada 2016 o 13:52

      Kinga miała na myśli 1/4 całego cynamonu na świecie 😀 !

      Ja piekę dziś <3

      Odpowiedz
    2. admin 4 listopada 2016 o 07:24

      Tak łyżeczki 🙂 już dodałam

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.