Krakersy – uwielbiam – jednak tylko te które sama zrobię. Często bawię się dodatkami. Dziś przedstawiam Wam wersję z siemieniem lnianym i czarnym sezamem. Wy możecie spróbować z innymi nasionami, ziołami. Genialne są też te z parmezanem lub orzechami. Te wytrawne ciasteczka przygotowałam z mąki z ciecierzycy – możecie ją zrobić samemu w domu wystarczy podprażyć na suchej patelni ziarna ciecierzycy, ostudzić i zmielić w młynku do kawy lub za pomocą mocnego blendera. Możecie też zamienić mąkę na inną np. gryczaną, pszenną razową. To na prawdę świetny i prosty przepis.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół.
W misce połączyć i dobrze wymieszać wszystkie suche składniki tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sól, nasiona sezamu i lnu.
Do miski z mąką dodać wodę i roztopiony olej. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto.
Na stolnicę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia, na niego wyłożyć przygotowane ciasto. Ponownie całość przykryć arkuszem i równo rozwałkować na grubość 3 mm.
Ostrym nożem wyciąć dowolne kształty. Całość przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika na 6-8 minut. UWAGA! pilnuj aby nabrały złotego koloru - szybko się przypalają.
Porcji 3
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół.
W misce połączyć i dobrze wymieszać wszystkie suche składniki tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sól, nasiona sezamu i lnu.
Do miski z mąką dodać wodę i roztopiony olej. Całość zagnieść na jednolite, zwarte ciasto.
Na stolnicę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia, na niego wyłożyć przygotowane ciasto. Ponownie całość przykryć arkuszem i równo rozwałkować na grubość 3 mm.
Ostrym nożem wyciąć dowolne kształty. Całość przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika na 6-8 minut. UWAGA! pilnuj aby nabrały złotego koloru - szybko się przypalają.
witam, w czy można zrobić mąkę z ciecierzycy z puszki, czy raczej musi to być sucha, prażona ciecierzyca? (lub kupna w sklepie mąka)
najlepiej kupiona w sklepie
Zrobiłam. Wyszły pyszne. Mąkę zrobiłam w thermomixie, więc bałam się, że jest zbyt grubo zmielona. Jednak były bardzo dobre, a smak kojarzył mi się z orzeszkami sojowymi, które za komuny kupowało się w wrzywniaku
Ale my się wtedy zdrowo odrzywiali:)
Hmm ciasto na krakersy wychodzi mi bardzo kleiste, do tego stopnia, że przywiera do papieru i nie da się przełożyć na blaszkę 🙁 jaka powinna być prawidłowa konsystencja? 🙂 może daję za dużo oleju lub wody?
Olu ciasto powinno się bez problemu formować – może za dużo płynu – polecam dodawać go stopniowo gdyż mąka może różnie chłonąć
Dziękuję za informację ❤️ będę próbować!!?
Dzisiaj zrobiłam 3 wersje smakowe. Wyszły przepyszne ! Dziękuje bardzo za przepis 🙂 Będą u mnie częściej gościć , bo znikają z prędkością światła 😀
wspaniale 🙂 dzięki :*
Czy krakersy wyjdą równie smaczne z innej mąki bezglutenowej?
tak 🙂 polecam gryczaną 🙂
Hej. Czy z tego ciasta uda się wykrawać foremką? I czy olej rzepakowy da radę?
tak da radę wykrawać foremkami i można zamienić na olej rzepakowy 🙂
Czy zamiast proszku do pieczenia może być soda ? W tej samej ilości ?
tak 🙂
Świetny przepis na zdrowe chrupaki 🙂
dzięki :*
Genialne przepisy! Ja ostatnio gotuję z aplikacją kcalmar i też swietne propozycje mają! Rozwijam się kulinarnie na pewno!:)
wspaniale! dziękuję za miłe słowo:)
Czy mąkę z ciecierzycy można zastąpić zwykłą mąką lub pełnoziarnistą? Nie spotkałam w sklepie mąki z ciecierzycy…
Marta spokojnie możesz zastąpić inną – wspomnianą mąką 🙂
Genialne przepisy widać pomysły i pasje szacunek!?
Nie dawno kupiłam twoja książkę ze słodyczami świetna i swoją droga bardzo dobrze zrobiona pod względem graficznym oby tak dalej 😉
Bardzo dziękuję za miłe słowa – tak się cieszę jak ktoś dostrzega takie rzeczy :*
Kinga jesteś wielka;)zawsze coś dobrego wymyslisz:)