Miękkie, aromatyczne, czekoladowe. Ciasteczka idealne na jesienną pogodę. Oczywiście przygotowałam dla Was wersję FIT czyli ciasteczka bezglutenowe wykonane z mąki kokosowej. Dodatkiem jest tutaj gorzka czekolada ale świetnie sprawdzą się też orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika czy rodzynki lub żurawina. Uprzedzając wasze wszystkie pytania 🙂
- jakiej innej mąki użyć? np. podwójną ilość mąki migdałowej,mąki pszennej razowej czy gryczanej
- czym zastąpić jajka? na każde jajko przypada 1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody lub na 2 jajka 1 banan
- czym zastąpić cukier kokosowy? cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub erytrolem
To tyle 🙂 jeżeli macie inne pytania to piszcie w komentarzach – ja zawsze odpowiadam 🙂
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra- dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
W misce za pomocą miksera utrzeć olej kokosowy z cukrem kokosowym i ekstraktem waniliowym przez 3-4 minuty.
Czekoladę posiekać w drobną kostkę.
Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku za każdym razem miksując kolejną minutę.
W osobnej misce wymieszać mąkę kokosową, sól, sodę i kakao.
Suchą mieszankę dodać do masy z jajkami. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników.
Do masy dodać pokrojoną czekoladę i całość ponownie wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładać w dużych odstępach na przygotowaną blachę.
Piec 12 -14 minut. Wyjąć i ostudzić.
Porcji 10
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra- dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
W misce za pomocą miksera utrzeć olej kokosowy z cukrem kokosowym i ekstraktem waniliowym przez 3-4 minuty.
Czekoladę posiekać w drobną kostkę.
Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku za każdym razem miksując kolejną minutę.
W osobnej misce wymieszać mąkę kokosową, sól, sodę i kakao.
Suchą mieszankę dodać do masy z jajkami. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników.
Do masy dodać pokrojoną czekoladę i całość ponownie wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładać w dużych odstępach na przygotowaną blachę.
Piec 12 -14 minut. Wyjąć i ostudzić.
G E N I A L N E !!!! Jesteś cuuudowna! Dziękuję, że dzielisz się z nami swoją pasją! Zrobiłam część z żurawiną z konfitury (są bardziej wilgotne), część z migdałami i część w/g przepisu, wszystkie doskonałe! Piekłam 15 minut.
Ps. szczerze mówiąc, były doskonałe już przed pieczeniem.
Kinga! Nie mam pojęcia jak ten CHOCO przepis do tej pory mógł umknąć mojej uwadze, ale całe szczęście dziś go wypróbowałam. Pyszota!!!
robilam te ciasteczke dzis drugi raz … niestety mam chyba zly dzien do pieczenia 😉 pomieszalam kroki w przepisie w rezultacie wszystko razem miksowalam .. zamiast kakao dalam cynamon niechcacy .. bez czekolady i eksttarktu .. mieszany cukier .. i wyszly tez fajne ciastka 😉 fajnie smakuja smarowane serkiem waniliowym na 😉
Czym mozna zastąpić ekstrakt waniliowy?
Hej!!!
Dziewczyny, polecam wam zastosować również mąkę z białego orkiszu typ. 750.
Ps. Najlepszej jakości są produkty Św. Hildegardy.
?????????????
POLECAM!!!
Hej, zrobiłam ostatnio te cudowne ciasteczka i wszystkim bardzo smakowały? Proszę o podpowiedź co mogę dodać aby wyszły twardsze?
dłużej piec w temp o 10C niższej
Właśnie upiekłam tylko wyszły mi trochę spłaszczone ale są PYSZNE!!!?
Pycha, pycha, pychaaaaa ?? dokładnie tak wyobrażałam sobie ich smak, kiedy patrzyłam na zdjęcie. ? a jaki zapach w całym domu.. Miałam ochotę na coś słodkiego bez późniejszych wyrzutów sumienia, że zjadłam coś słodkiego i oczywiście mnie nie zawiodlaś! ??
🙂 dziękuję
Kingo! Właśnie zrobiłam i są pyyyszne! Uwielbiam i na pewno zrobię jeszcze nie raz. Dzięki za przepis ?
wspaniale! uwielbiam takie informacje – dziękuję za komentarz :*
Witam! Świetne przepisy! Jestem pod wrażeniem i aż chce się siedzieć w kuchni 😉
Mam pytanie czy do tych ciasteczek można użyć mąki jaglanej zamiast kokosowej?
Pozdrawiam! 🙂
tak można ale polecam dodać jej więcej
Wspaniałe. Pyszne. Idealnie czekoladowe, ale nie takie fit, bo nie da się nie zjeść ich wszystkich na raz ?
Super przepisy, będę tu często ?
Kingo, w zamiennikach piszesz o podwójnej porcji mąki migdalowej. Czy jeśli chcę użyć mąki razowej pszennej, to takze podwójną ilość? Bo nie wiem, czy do niej też to się odnosi 😉 Pozdrawiam serdecznie!
tak – mąka kokosowa ma bardzo dużą chłonność dlatego dajemy jej połowę mniej
Pycha ciasteczka 😉 chociaz lekko mi sie przypalily ,10 minut by im wystraczylo 😉 ciasteczka z borówkami rowniez pychotka .
Aniu dziękuję za wypróbowanie i komentarz 🙂
Właśnie wpadłam przypadkiem na Twoją strone I odrazu się zakochałam!
Już wiem że będę Twoim stałym gościem! ❤❤❤
Asiu Witaj :* – dziękuję 🙂 zapraszam jak najczęściej 🙂 korzystaj do woli :*
czy mogę zastąpić kakao karobem?
tak
Pani Kingo ciasteczka super extra hiper pyszne a do tego szybkie i proste w wykonaniu. Co prawda trochę mi się przypaliły i w środku wyszły trochę suche, ale mimo to są pyszne. Jutro drugie podejście i tym razem przypilnuję temperatury i długości pieczenia 😉 no i oczywiście od razu podwójną porcję zrobię 🙂
Proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
Cieszę się że ciasteczka smakują polecam skusić się też na inne przepisy 🙂
Zatem Kingo 🙂 na inne przepisy oczywiście też się skuszę, bo są bardzo fajne. Śledzę Twoją stronę na fb, więc jestem na bieżąco. Właśnie widziałam przepis na trufle – już widzę, że często będę po niego sięgać 🙂 a dzisiaj ponownie zrobiłam te ciasteczka i wyszły super, nie spaliłam tym razem. Ale dopiero po zrobieniu zorientowałam się, że zamiast oleju kokosowego użyłam mleczka kokosowego – czy z olejem wyszlyby lepsze? Zresztą spróbuję następnym razem zrobić z olejem.
A moje w środku i na zewnątrz twarde i chrupiące 🙂 ale to nic, i tak smaczne 🙂 bardzo mocno się rozlały i były płaskie. Użyłam mąki razowej, cukru trzcinowego i mlecznej czekolady, bo nie miałam składników wymienionych w przepisie. Przez to trochę za bardzo słodkie wyszły, ale wszystkim bardzo smakowały 🙂
kolejny przepis przetestowany i dodany do ulubionych 🙂
bardzo się cieszę że mimo wszystko smakowały 🙂 dziękuję za komentarz :*
Ciasteczka pierwsza klasa. Lubię je przygotowywać dla dzieci, bo wiem co się w nich znajduje. Moja małe modyfikacje to ilość cukru (daję 2 razy mniej niż w przepisie – używam domowego cukru waniliowego) a ciastka i tak uważam za naprawdę słodkie. Używam czekolady gorzkiej 70%, która jest lekko słodka, więc pewnie ona też dodaje trochę słodkości. Piekę około 16-17 minut. Przy 12-14 ciastka są dla nas zbyt miękkie i dość łamliwe, szczególnie przy ściąganiu ich z blachy, a gdy czas pieczenia jest o te 5 minut dłuższy, otrzymuję cudowną kruchą wierzchnią warstewkę i miękki środek. Nie ma sensu robić z jednej porcji. U nas zawsze robię minimum dwie! 🙂
Ewa bardzo dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
O rety ! Wyszło mi z tej porcji 12 OGROMNYCH ciastek 🙂 więcej pyszności dla mnie 🙂 robiłam kuleczki z masy około 1 łyżki stołowej a w piekarniku ciastka rozpłaszczyły się do średnicy 10 cm 😮
Smak …. nie do opisania! Trzeba je po prostu zjeść.
Dzięki Kinia :-*
Kasiu bardzo dziękuję za wypróbowanie i za komentarz :*
Balam sie, ze ciastka za bardzo moga sie rozlac, wiec kulki wielkosci orzecha wloskiego wsadzilam do foremek. I wyszly babeczki. 😮 Tak mialo byc czy zrobilam cos nie tak ? Myslalam, ze powinny wyjsc kruche ciasteczka, przynajmniej z wierzchu. ? Ale jesli chodzi o smak to jest idealny – slodki i bardzo czekoladowy. ☺
przez to że piekłaś je w foremkach nie były chrupkie. Pieczone jako ciastka mają chrupka skorupkę i miękki środek 🙂
Hej jaką mąką/kami można zastąpić owsianą z przepisu „ciasteczka cezkoladowe z awokado”z Fit słodkości. Chodzi o wersję bezglutenową dla małego alergika.
Anika spokojnie możesz zastąpić mąką jaglaną lub migdałową – lub mieszanką bezglutenową na która przepis podany jest w poradniku 🙂
A na jaką mąke/ki moge zamienić tę owsianą z ciasteczek czekoladowych z awokado. Chodzi mi oczywiście owersję bezglutenową dla alergicznego dziecka.
np. mąkę jaglaną, migdałową, gryczaną w proporcji 6 łyżek
Pyszne ciasteczka! Szybko się piecze i niestety …. jeszcze szybciej znikają 🙂
bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie :*
Czy cukier kokosowy mogę zastąpić np. miodem?
tak jednak traci on swoje właściwości w wysokich temperaturach. Jeżeli go użyjesz dodaj więcej mąki kokosowej – masa ma być gęsta a nie lejąca aby łatwo formować ciastka
Super przepis! Ja już planuje temat wypieków na święta Bożego Narodzenia 🙂 Te święta mają być trochę fit 🙂 Wpisuję na listę „do zrobienia: 🙂
polecam 🙂
Rewelacja moja rodzina je uwielbia wzbogaciłam o nasiona Chia i żurawine pychotka
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*
Cześć 🙂 Zrobiłam właśnie te ciasteczka, masa była pyszna w smaku, ale nie chciały się w ogóle uformować – użyłam tych samych składników 🙁 Co mogło być przyczyną? Mam obecnie płaskie brownie w piekarniku, na pewno zjem, ale wiesz, co mogłam zrobić nie tak? Za długo miksowałam? 🙁 Całusy
jeżeli masa jest za luźna (często wielkośc jajek ma znaczenie) – należy dodać więcej mąki koksowej. Masa ma mieć konsystencje gęstego kremu
Witam;)
Na bloga trafilam przypadkiem.. szukałam ciekawych pomysłów na fit słodycze 🙂
Moje zaskoczenie jest ogromne kazdy przepis ktory biore z tej str jest świetnie dopracowany wszystko wychodzi od razu a co najwazniejsze jest smaczne! 😉
Ciastka brownie poszly na pierwszy ogień wszystko wyszło i smakowalo 😉
Pozdrawiami czekam na kolejne ciekawe pomysły.
Pani Beato dziękuję bardzo za tak miłe słowa :* takie komentarze dodają mi energii i wiary w to co robię.
Dziękuję raz jeszcze :*
Nie ma za co 😉
W czasach hejtu nie szczędźmy sobie miłych słów:)
Dziękuje raz jeszcze za przepisy i czekam na kolejną dawke pomysłów
na coś smacznego;)
:*
Są super :). Piekłam 18 min, i wyszły chrupkie z wierzchu i miekkie i piszyste w środku. Jutro jak będę robiła to dam mniej cukru. Ten przepis spedł mi z nieba akurat w chwili kiedy mojemu lubemu wykluczono z diety wszystko co mżna było. Nie dość, że są bardzo smaczne, to jeszcze zawierają rzeczy które może jeść i są łatwe do modyfikacji :). Dzię-kuuu-jeee-myyy! 🙂
Aga bardzo się cieszę 🙂 i polecam na przyszłość 🙂
Zrobiłam! Pyyychaaa! Tylko się trochę rozpłynęły, chyba ciasto za rzadkie chociaż odmierzałam `co do grama 🙂
Za kila dni robię ponownie, tylko czy mogę teraz zamiast cukru kokosowego (który mi się właśnie skończył) użyć ksylitol?
Ula spokojnie możesz użyć ksylitolu 🙂 jeżeli ciasto jest za luźne po prostu dodaj więcej mąki kokosowej
Jaka jest kaloryczność ciastka? Z góry dziękuję. 🙂
Mniam pychotka, aż ślinka cieknie na sam widok 😉
Czy mogę użyć mąki kukurydzianej? 🙂
nie polecam
Czy mąkę kokosowa mogę zastąpić zwykła pszenna lub pelnoziarnista?
tak można piszę na samym początku postu
Czy kakao mozna zastapic karobem??
tak – oczywiście jednak proszę go dać nieco mniej
Czy można zastąpić gorzką czekoladę? Aby jeszcze bardziej odchudzić?
można pominąć 🙂
Kinga jaki ekstrakt waniliowy polecasz? Super przepis!
uwielbiam ten z marks spencer – tutaj zdjęcie http://www.m-s.gr/wp-content/uploads/2015/10/VDB7075-1.jpg
Witam 🙂 czy olej kokosowy mogę czymś zastąpić? czy łyżki mąki kokosowej mają być czubate/płaskie?
łyżki normalne jeżeli masa będzie za rzadka należy dodać jej wtedy więcej. Olej kokosowy można zastąpić masłem orzechowym
zrobiłam 🙂 jedynie cukier kokosowy zamieniłam na ksylitol i piekłam około 17-18 minut a i tak większe ciastka wyszły w środku pysznie płynne 🙂 smakowały nawet mojej rodzince, która nie wierzyła, że to zdrowe ciasteczka 🙂
Magda bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz 🙂
Czy te kulki na blaszce zostawić czy płaskie zrobić ?
ja zostawiłam aby były miękkie w środku. Ciastka się nieco same rozejdą
Witam! Czy olej kokosowy musi być płynny? I czy cukier kokosowy można zastąpić miodem?
olej kokosowy nie ma być płynny. Można zastąpić miodem wtedy należy dodać go 1/2 szklanki i o łyżeczkę więcej maki kokosowej.
Ps. miód powyżej 40 C traci swoje właściwości