Są takie poranki kiedy nie potrafię wstać z łóżka. Walczę o każdą minutę sam na sam z pościelą. Najczęściej w tej chwili po mojej głowie biegają dwa rodzaje myśli. Najpierw zastanawiam się jaki jest dzień tygodnia, czy może przypadkiem nie jest to niedziela. Kiedy orientuję się że jednak to jeszcze nie ten czas, pojawia się rozczarowanie i kombinacja. Zaczynam wewnętrzną walkę: zostać w łóżku kolejne 5 minut czy zmusić się i wstać, ruszyć do biegu, do pracy, na zakupy itd. I tak przepychają się w moim umyśle różne pomysły nie dając dalej spać. Jednak kiedy mojej głowie zaczyna wtórować żołądek wstaję bez zastanowienia i pędzę do kuchni. Każdy poranek to nowe, pyszne śniadanie takie np jak owsiankowe crème brûlée. Czasami przygotowuję je nocą, a rano tylko wykańczam, czasami szybko robię ją rano i zjadam jeszcze lekko ciepłe. Podaję też na deser, ku zdziwieniu gości co to za wyjątkowe danie!
Płatki owsiane zalać mlekiem wraz z przeciętą wzdłuż laską wanilii i gotować na średnim ogniu, aż wchłoną płyn, a cała masa będzie gęsta. Usunąć laskę wanilii.
Całość doprawić szczyptą soli i syropem klonowym. Następnie wszystko razem zblendować na gładki krem.
Krem owsiankowy przelać do pucharków i wystudzić. (uwaga! jeżeli nie masz palnika krem umieść w naczyniach żaroodpornych)
Przed podaniem wierzch deseru oprószyć cukrem trzcinowym i za pomącą palnika cukierniczego opiec. Ma powstać karmelowa skorupka. (uwaga! jeżeli nie masz palnika wystarczy, że deser włożysz do piekarnika nagrzanego do 200º C z funkcją górnej grzałki na około 5-10 minut)
Podawać z sezonowymi owocami.
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Płatki owsiane zalać mlekiem wraz z przeciętą wzdłuż laską wanilii i gotować na średnim ogniu, aż wchłoną płyn, a cała masa będzie gęsta. Usunąć laskę wanilii.
Całość doprawić szczyptą soli i syropem klonowym. Następnie wszystko razem zblendować na gładki krem.
Krem owsiankowy przelać do pucharków i wystudzić. (uwaga! jeżeli nie masz palnika krem umieść w naczyniach żaroodpornych)
Przed podaniem wierzch deseru oprószyć cukrem trzcinowym i za pomącą palnika cukierniczego opiec. Ma powstać karmelowa skorupka. (uwaga! jeżeli nie masz palnika wystarczy, że deser włożysz do piekarnika nagrzanego do 200º C z funkcją górnej grzałki na około 5-10 minut)
Podawać z sezonowymi owocami.
Wspaniała alternatywa dla moich nudnych owsianek. Zmotywowałaś mnie, od jutra zacznę wstawać wcześniej i przygotowywać sobie takie cuda. Od samego patrzenia poprawia się nastrój.
polecam 🙂
To jest najpiękniejszy blog, ze zdrowymi przepisami.. właśnie zrobiłam duże zakupy i zamierzam bardzo dużo przepisów wyprobować.. cieszę się, że są zdrowe ponieważ cały czas jestem na diecie … Gratuluję pięknego talentu
aaaaa jak mi miło 🙂 bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz 🙂 zapraszam często 🙂
Czy mozna uzyc cukru kokosowego?
tak oczywiście
Lekko przypalone płatki i palec 😉 (takie są poczatki bawienia się palnikiem pierwszy raz 😀 ) Zrobiłam na zwyklym mleku ale i tak jest przepyszne 🙂 dziękuję Ci za ten przepis 🙂 pozdrawiam
Marta świat kulinariów to świat wielkiej przygody. Wspaniale że jesteś w nim ze mną 🙂 dzięki za komentarz i wypróbowanie przepisu :*
Pani Kingo można zastąpić mleko migdałowe mlekiem kokosowym ?
oczywiście 🙂
PS. proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
Kochana Kingo. Mleko migdałowe zastąpie kokosowym, a czy cukier, który jest potrzebny na wierzch do opalenia mogę zastąpić ksylitolem? Chcę zrobić ten bajeczny deser synkowi, a nie podaję mu białego cukru.
Izabelo niestety ksylitol się nie karmelizuje
Witam. Często czytam o gotowaniu mleka migdałowego. Nie powinno sie go gotować, gdyż wtedy wydzielają się szkodliwe substancje. Nie powinno się też używać migdałów do pieczenia ciast, i absolutnie nie zalewamy migdałów ze skórką gorąca woda by potem je obrać….ja zalewam zimną na noc, i rano super się obiera! Migdały są pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem gorącej temperatury zamieniają się w bardzo szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans!
Izabelo dziękuję Ci za cenne informację. Z ciekawości zgłębię ten temat. Lubię takie komenatrze ponieważ uważam że wszyscy uczymy się od siebie na wzajem. Dziękuję :*
Kingo, zmieniłaś kolor włosów? 🙂
nie 🙂 na zdjęciach moja siostra Maja która jest blondynką 🙂
A co ze starta skorka z cytryny ?? Bo w skladnikach jest, ale w „Przygotowaniu” ani slowka o niej 🙁
dodatkowo dla smaku, aromatu i efektu wizualnego 🙂
Świetne! Wlasnie skończyłam jeść..niesamowity smak..szczególnie z malinami 🙂
aaaaaa super! dziękuję :*
O kurcze, wypróbuję na pewno!
polecam 🙂
świetny przepis! Muszę spróbować, dzięki za inspiracje 🙂
polecam 🙂
mmm aż chce się spróbować. Super pomysł na drugie śniadanie!
polecam 🙂