Lato to dla mnie zdecydowanie potrawy z grilla. Jedynie w mocny upał oszczędzam Adama i nie musi rozpalać paleniska. Każdy nasz obiad to grillowa uczta, natomiast w weekendy, kiedy tylko jesteśmy w domu wpada rodzina i znajomi. Zaskakujące jest to w jak bardzo szybki sposób znajdujemy powód do świętowania hucznego świętowania. Uwielbiam ten czas, tą moją „kuchnię polową”. Kiedy przewidziane jest dłuższe spotkanie 🙂 na palenisku znajdują się ciasta – tak piekę ciasta na grillu i są fantastyczne! Postaram się przygotować też taki wpis. Jednak kiedy wszystko dzieje się spontanicznie przygotowuję kolorowe szaszłyki nabite na gałązki rozmarynu. Podaję z różnymi warzywnymi sosami i sałakami. Zresztą zobaczcie sami 🙂
Warzywa i mięso umyć i osuszyć.
W małej miseczce wymieszać oliwę, miód i sól i pieprz.
Pokroić warzywa oraz mięso na równej wielkości kawałki.
Z gałązek rozmarynu usunąć część igieł. Na każdą nadziewać na przemian mięso i warzywa.
Każdy szaszłyk zanurzyć w marynacie, a następnie grillować przez 10-15 minut, obracając co kilka minut, aby zapewnić równomierne upieczenie.
Szaszłyki podawać z pastami warzywnymi: Pindżur, Ajvar, Relish.
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Warzywa i mięso umyć i osuszyć.
W małej miseczce wymieszać oliwę, miód i sól i pieprz.
Pokroić warzywa oraz mięso na równej wielkości kawałki.
Z gałązek rozmarynu usunąć część igieł. Na każdą nadziewać na przemian mięso i warzywa.
Każdy szaszłyk zanurzyć w marynacie, a następnie grillować przez 10-15 minut, obracając co kilka minut, aby zapewnić równomierne upieczenie.
Szaszłyki podawać z pastami warzywnymi: Pindżur, Ajvar, Relish.