Tak! Jestem fanką czekolady! Nie wyobrażam sobie bez niej mojej kuchni. Najbardziej lubię ją solo lub w ciastach. Dlatego dziś przygotowałam coś absolutnie wyjątkowego. Bezglutenowe czekoladowe ciasto migdałowe. Wilgotne w środku, a przy tym lekkie. Są w nim tylko 2 łyżki mąki z migdałów. Może wydać Wam się zaskakujące użycie zamiast masła oleju rzepakowego – jednak on w połączeniu z czekoladą daje spektakularny efekt, a przy tym podkreśla orzechową nutę.
Dekorację pozostawiam Waszej fantazji. Można oprószyć je delikatnie cukrem pudrem i podawać z kleksem śmietany lub obłożyć świeżymi owocami.
Pokochaj olej rzepakowy:
Ze względu na korzystny skład kwasów tłuszczowych i bogactwo witamin E i K , pozytywnie wpływających na organizm, olej rzepakowy powinniśmy często używać w naszej diecie. Nie do przecenienia jest jego wszechstronne wykorzystanie , np. jako dodatek do sałatek, warzyw gotowanych, składnik sosów czy do przygotowywania ciast. Eksperci polecają 2 łyżki oleju rzepakowe dziennie. W takiej ilości zapewni nam pełną dawkę ALA z rodziny omega-3, których nasz organizm sam nie wytwarza, dlatego właśnie musimy dostarczać je regularnie, najlepiej z jedzeniem.
Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w misce żaroodpornej ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszając poczekać, aż będzie płynna.
Do czekolady wlać cienkim strumieniem olej rzepakowy, pamiętając aby w tym momencie cały czas mieszać masę za pomocą trzepaczki.
Dodać ¾ cukru i mieszać jeszcze 2 minuty aby się rozpuścił. Zdjąć z ognia.
Oddzielić żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodać szczyptę soli, mielone migdały, wymieszać, a następnie dodać do wystudzonej czekolady. Całość wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę dodając do nich w monecie kiedy piana będzie sztywna po 1 łyżce pozostałego cukru na minutę.
Masę z ubitych białek dodać w 3 turach do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 40 minut. Wyjąć, ostudzić.
♥ mielone migdały można zastąpić mąka z dowolnych orzechów lub mąką orkiszową, pszenną razową czy gryczaną
♥ ciasto można wzbogacić o kawę, cynamon lub kardamon. Wtedy należy dodać ją na etapie przygotowania do masy czekoladowej
Porcji 10
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w misce żaroodpornej ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszając poczekać, aż będzie płynna.
Do czekolady wlać cienkim strumieniem olej rzepakowy, pamiętając aby w tym momencie cały czas mieszać masę za pomocą trzepaczki.
Dodać ¾ cukru i mieszać jeszcze 2 minuty aby się rozpuścił. Zdjąć z ognia.
Oddzielić żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodać szczyptę soli, mielone migdały, wymieszać, a następnie dodać do wystudzonej czekolady. Całość wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę dodając do nich w monecie kiedy piana będzie sztywna po 1 łyżce pozostałego cukru na minutę.
Masę z ubitych białek dodać w 3 turach do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 40 minut. Wyjąć, ostudzić.
♥ mielone migdały można zastąpić mąka z dowolnych orzechów lub mąką orkiszową, pszenną razową czy gryczaną
♥ ciasto można wzbogacić o kawę, cynamon lub kardamon. Wtedy należy dodać ją na etapie przygotowania do masy czekoladowej
Dziękuję ❤ robię już kolejny raz! Wszystkim zawsze smakuje!
Ciasto pycha. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Ja u góry posypałam bezami. Pozdrawiam i dziękuję .
dziękuję za komentarz 🙂
Bardzo baaardzo słodkie… Czy można użyć mniej cukru, nie tracąc na tym struktury?
tak mozna zmniejszyć ilość cukru
Dziękuję ❤
Przepis sobie drukuję. W weekend robiłam, pyszne. Często np na szybko robię babeczki albo kopiec kreta bezglutenowe od dr oetkera, ale czasem jak mam więcej czasu eksperymentuję 😉
Ciasto wychodzi obłędne!! Ma chrupiące wierzch i mieki, czekoladowy środek. Pysio! Na pewno jeszcze je upiekę, poczekam tylko na świeże owoce 🙂
Jaką czekoladę najlepiej użyć ? W sensie czy jest jakaś sprawdzona firma?
ja najczęściej używam gorzkiej 70% z Lidla – świetnie sprawdza się w wypiekach
Czy zamiast oleju mogę użyć banana?
śmiało 🙂
Przepyszne! Właśnie się piecze na jutro do pracy 🙂 Robię już trzeci raz. Dzięki za przepis!
wspaniale! bardzo dziękuję :*
Witam.
A czy zamiast oleju rzepakowego, można użyć kokosowego? 🙂
tak 🙂
Co zrobilam zle. Ciasto strasznie sie kruszy. Nawet kostki nie da sie ukroic. Smak natomiast ok
A jakiej mąki dodałaś?
Dodalam 2 lyzki mielonych migdalow
Zrobiłaś wszystko jak w przepisie – więc myślę, że jedynym problemem może być czekolada która spowodowała taką sytuację. Ciasto powinno być mokre i raczej zwarte.
Czekolada 70% wawel. No nic sprobuje jeszcze raz 🙂
polecam z inną czekoladą 🙂 Wawel nie zachowuje się dobrze podczas pieczenia – sprawdzałam to 🙁
Witam, jezeli chce zastapic cukier miodem to ile go dodac?
około połowę szklanki jednak polecam bardziej syrop klonowy – miód w wysokich temperaturach traci wszystkie swoje właściwości
witam:-) czy można cukier zastapić miodem. Nie stosuje cukru .. a mam w domu miod akurat 🙂
można 🙂
Kinga, a zamiast cukru kokosowego lepszy będzie cukier trzcinowy czy ksylitol? I gdzie w ogóle można kupić cukier kokosowy, bo szukałam w kilku sklepach i bez skutku 🙁 pozdrawiam!
Magdo cukier kokosowy można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. W tym przepisie lepiej zastąpić cukrem trzcinowym
Witam,
Moja tortownica ma 26 cm o ile musze zwiekszyc wszystkie produkty aby ciastko mialo taka sama konsystencje jak w orginalnym przepisie( 22cm forma)?
o pół porcji
Brzmi super, niedługo mam urodziny, kocham czekoladę i jestem na diecie bezglutenowej, więc to ciasto to rewelacyjne rozwiązanie jako tort urodzinowy;) Pozdrawiam!;)
Pani Kingo mam pytanie, ile cm wysokości ma to ciasto?
około 5-7 cm
Dziękuję za odpowiedź, proszę trzymać kciuki by wyszło, bo kiepsko u mnie z wypiekami;))
na pewno się uda:) 3mam kciuki :*