Ta kawa powstała spontanicznie pewnego popołudnia. Jej smak jest fenomenalny. Nie publikowałabym przepisu który pokazuje kolejny przepis na kawę latte – każdy zna jej smak. Jednak połączenie które dzisiaj Wam przedstawiam to coś wyjątkowego. Kawa to mocne espresso do tego mleko kokosowe, likier na bazie śmietanki i whisky, z dodatkiem wanilii i kakao oraz cukier z palmy koksowej!
Wszystkich chętnych zapraszam również na moje FB gdzie organizowany jest konkurs w którym ten przepis jest inspiracją!
Mleko koksowe (najlepiej z puszki) spienić za pomocą elektrycznego spieniacza.
Przygotować espresso i wymieszać je z likierem
Do dwóch szklanek rozlać spienione mleko kokosowe, odczekać około minuty, a następnie wlewać cienką stróżką przygotowana kawę z likierem.
Z góry posypać cukrem kokosowym
mleko kokosowe można zastąpić mlekiem krowim
kawę można wzbogacić o skórkę z limonki lub cytrynę, cynamon, kardamon
zamiast cukru z palmy kokosowej można użyć cukru trzcinowego
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Mleko koksowe (najlepiej z puszki) spienić za pomocą elektrycznego spieniacza.
Przygotować espresso i wymieszać je z likierem
Do dwóch szklanek rozlać spienione mleko kokosowe, odczekać około minuty, a następnie wlewać cienką stróżką przygotowana kawę z likierem.
Z góry posypać cukrem kokosowym
mleko kokosowe można zastąpić mlekiem krowim
kawę można wzbogacić o skórkę z limonki lub cytrynę, cynamon, kardamon
zamiast cukru z palmy kokosowej można użyć cukru trzcinowego
uwielbiam połączenie mleka kokosowego i cynamonu, teraz robie na zimno, nie dawno dostalismy ekspres Breville Prima Latte i zacząłem pić..wynalazki;)