Co zrobić, aby sięgać po coś pysznego i słodkiego bezkarnie? To nic trudnego. Wystarczy odpowiednio zamienić składniki, aby cieszyć się lekkimi wypiekami. Dziś mamy kilka bohaterów tego przepisu. Na początek wyrywa się SZPINAK, który daje piękny, zielony kolor. Następnie BANAN, który osładza całą tę sytuację. A na koniec coś niezwykle wartościowego, co ich może połączyć OLEJ RZEPAKOWY. Jak widać nie bez powodu połączyłam ich razem. Każdy z nich ma ukryte odżywcze moce.
Pokochaj olej rzepakowy:
Olej rzepakowy dzięki zawartych w nim wielonienasyconym kwasom ALA z rodziny omega-3 (ok. 10% składu) i LA (ok. 20% składu) z rodziny omega-6, a także sterolom roślinnym przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Pewnie zauważyliście ostatnio na etykietach oleju dodatkowe oznakowania: wysoka zawartość omega-3. Tak, tak, właśnie nasz rodzimy olej rzepakowy po oleju lnianym zawiera najwięcej kwasów omega-3. Oznakowanie takie jest możliwe, dzięki pozytywnej opinii Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności. Kwasy omega-3 są deficytowe w diecie typu zachodniego i zaleca się zwiększenie ich spożycia. Te cenne składniki były w nim od ponad 20 lat, ale wreszcie cały kraj o tym usłyszał.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
Blenderem zmiksować mleko, szpinak i olej. Następnie dodać banany i ekstrakt. Ponownie całość zmiksować na gładką masę.
Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać.Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać.
Masę przelać do przygotowanej blachy, wlewając do każdego otworu ciasta do wysokości ¾ formy.
Piec 18-20 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.
♥ ciasto można wzbogacić o rodzynki, żurawinę lub orzechy
♥ wersja dla vegan: wystarczy mleko zamienić dowolnym mlekiem roślinnym i dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny
Porcji 12
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
Blenderem zmiksować mleko, szpinak i olej. Następnie dodać banany i ekstrakt. Ponownie całość zmiksować na gładką masę.
Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać.Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać.
Masę przelać do przygotowanej blachy, wlewając do każdego otworu ciasta do wysokości ¾ formy.
Piec 18-20 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.
♥ ciasto można wzbogacić o rodzynki, żurawinę lub orzechy
♥ wersja dla vegan: wystarczy mleko zamienić dowolnym mlekiem roślinnym i dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny
Dzień dobry, zastanawiam się jak zamienić cukier, żebym mogła babeczki podać na roczek synka. Mogę poprosić o jakąś podpowiedź?:D
ksylitolem lub bananem
SA super. Proste w przygotowaniu, moj pieciolatek mial duzo radochy przygotowujac je. Ja dalam ekstrakt ze stevii zamiast cukru I wyszly genialnie. Bardzo fajny przepis.
Pyszne, rewelacyjne – moja córka mówi „shrekowe” 🙂
Można dać nawet mniej cukru niż w przepisie, bo są całkiem mocno słodkie.
Dzień dobry! Czy można gdzieś dowiedzieć się jak kaloryczne jest to danie?
Podbijam pytanie, też jestem bardzo ciekawa na ile jest „grzeszna” taka babeczka. (;
Czy można zamiast oleju rzepakowego użyć lnianego lub oliwy z oliwek?
lepiej oliwy z oliwek
Moje muffinki wyszły super, niestety nie odrywają się od papilotek, co mogłam zrobić nie tak?
Polecam robić własnoręczne papilotki z papieru do pieczenia. Wystarczy pociąć papier na kwadraty 15×15 i ukształtować papilotki. Nie ma żadnego problemu przy wyjmowaniu 🙂
Czy można użyć mąki ryżowej zamiast pszennej?
tak ale najlepiej wymieszać ja np. z mąką gryczaną – na samej ryżowej mogą być za suche
Babeczki pyszne, wilgotne i szybkie w wykonaniu. Nie są tłuste jak większość babeczek. Rewelacja! Jestem juz tez po przetestowania placuszków selerowych i tez jestem pod ogromnym wrażeniem. Świetne i proste przepisy na zdrowe jedzenie. Ciesze się, że trafiłam na tego bloga pełnego fit inspiracji 🙂 Pozdrawiam i dziękuję. Z pewnością będę testować kolejne przepisy, bo każdy jeden mi się podoba 🙂
Emilia bardzo dziękuję Ci że skusiłaś się na wypróbowanie przepisów i że poświeciłaś swój czas aby napisać komentarz – to wiele dla mnie znaczy.
Prawdziwą nagrodą dla mnie jest wiedza że moje przepisy żyją w . waszych kuchniach 🙂
Dobry wieczór 🙂 czy babeczki mozna zamrozic? 🙂
Świetny przepis! Bardzo lubię szpinak ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Przy najbliższej okazji wypróbuję przepis i dam znać czy babeczki mi wyszły 🙂
koniecznie czekam z niecierpliwością 🙂
Robiłam babeczki z Twojego przepisu i wyszły super. Dałam mrożony szpinak. Po rozmrożeniu szpinaku odcisnełam wode i było ok.
dziękuję 🙂 bardzo dobrze że odcisnęłaś szpinak 🙂
Ile taka babeczka może mieć kcal, bo już zajadam jedną, bardzo mi smakuje i ładnie wygląda.
można zamiast mąki pełnoziarnistej dodać mąki jaglanej lub grycznej?
tak 🙂
U mnie nie wyrosly tak jak na foto a ciasto bylo troszke plynne i wyszly ziemno zielone co moglam zrobic nie tak?
Ciemno zielone
za długie mieszanie składników powoduje nie wyrastanie ciasta
Hejka mam pytanie co moge zrobic jak nie mam bananów? Mogę robić bez nich?
zamiast bananów możesz użyć 2-3 jajka lub 1 szklankę startego jabłka
Fantastyczne ! Przepyszne i zdrowe 🙂 Robiłam już kilka razy jak dla mnie są mega ! ♥
bardzo dziękuję! tak się cieszę czytając takie komentarze :*
Zamiast cukru trzcinowego można użyć cukier kokosowy bądź ksylitol ?
Pozdrawiam,
Kasia 🙂
tak można
Czy zamiast mleka można dac jogurt albo kefir? A jesli nie czy z mlekiem innym niż krowim tez będzie dobre?
można spokojnie dodać jogurt lub kefir ale również mleko kokosowe czy inne roślinne
słodkie szpinakowe? jeżeli to będzie coś w stylu tortu „leśny mech’ to nie będę się zastanawiać! 🙂
tak słodkie szpinakowe i są genialne!
Zytnia 😉
Czy można mąkę zbytnią?
tak
Czy mogę zastosować szpinak mrożony? I w jakiej ilości?
lepiej nie wtedy ciasto będzie zbyt wodnite i mogą muffinki nie wyrosnąć
Wczoraj zrobiłam z mrożonego i wyszły pyszne, nawet lekko suche, także ok. Trzeba szpinak dobrze rozmrozić, udusić pod przykryciem i dobrze odparować wodę, ale pilnować, żeby się nie przypalił. Oprócz tego przed dodaniem do ciasta odcisnęłam go w rękach. Także da się 🙂
a babeczki same w sobie pycha, zrobiłam bez cukru, bo to dla 1,5 rocznej córy, ale zajadam i ja 🙂
Czy mogę wykorzystać mąkę pełnoziarnistą orkiszową?