Jak zrobić najlepsze placki tortilli? Wszystko w tym przepisie. Jest mega prosty i szybki, a tortilla smakuje obłędnie. Ja przygotowałam wersję zdrowszą z maki pszennej pełnoziarnistej ale z powodzeniem możecie użyć zwykłej. To świetna alternatywa kiedy w domu zabraknie chleba, często podaję je też jako dodatek do humusu, a kiedy zostanie mi chili con carne robię z niego farsz i zawijam wraz z papryką i sałatą.
Zapraszam Was na najlepsze domowe placki tortilli.
UWAGA! na moim FB organizuje konkurs w którym można wygrać świąteczne warsztaty, wystarczy tylko w komentarzu pod konkursowym zdjęciem na FB napisać swoją najzabawniejszą wpadkę kulinarną 🙂 – kliknij TUTAJ po więcej szczegółów.
Smacznego 🙂
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia umieścić w misie robota kuchennego z końcówką haka (można też zrobić tortillę ręcznie jednak należy dłużej wyrabiać).
Dodać wodę i olej. Całość wyrabiać około 3 minut aż wszystkie składniki się połączą w kulę. (jeżeli robimy za pomocą dłoni należy ciasto wyrabiać dłużej, ma być gładkie i lśniące)
Wyjąć i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę spłaszczając ją tak aby przypominała placek. Odłożyć na posypany mąką blat i przykryć lnianą ściereczką. Odczekać 15 minut aby ciasto odpoczęło.
Rozwałkować każdy placek na grubość 2 mm i piec na nagrzanej patelni bez dodatku tłuszczu aż zaczną powstawać bąble i zacznie się rumienić. Odwrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć.
Placki przykryć ręcznikiem aby nie wyschły. Podawać od razu lub jeść na zimno z dowolnymi dodatkami.
Jeżeli ciasto jest zbyt klejące należy dodać więcej mąki, jeżeli za suche należy dodać wody.
Porcji 10
Składniki
Przygotowanie
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia umieścić w misie robota kuchennego z końcówką haka (można też zrobić tortillę ręcznie jednak należy dłużej wyrabiać).
Dodać wodę i olej. Całość wyrabiać około 3 minut aż wszystkie składniki się połączą w kulę. (jeżeli robimy za pomocą dłoni należy ciasto wyrabiać dłużej, ma być gładkie i lśniące)
Wyjąć i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę spłaszczając ją tak aby przypominała placek. Odłożyć na posypany mąką blat i przykryć lnianą ściereczką. Odczekać 15 minut aby ciasto odpoczęło.
Rozwałkować każdy placek na grubość 2 mm i piec na nagrzanej patelni bez dodatku tłuszczu aż zaczną powstawać bąble i zacznie się rumienić. Odwrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć.
Placki przykryć ręcznikiem aby nie wyschły. Podawać od razu lub jeść na zimno z dowolnymi dodatkami.
Jeżeli ciasto jest zbyt klejące należy dodać więcej mąki, jeżeli za suche należy dodać wody.
Pani Kingo, robiłam dziś te tortille po raz pierwszy, wyszło 8 nieduzych plackow,cieniutkich,zmierzyłam objętość kubka,którego uzywałam, wyszlo 250ml.Jakiej średnicy tortille Pani wychodza z tego przepisu?
Pozdrawiam,L.
Witam,
Kingo zrobiłam tortille niestety są bardzo kruche i sztywne. Nie da się ich zawinąć. Czy masz jakiś pomysł jak je uratować?
Jak udało Ci się zrobić tak idealne koła? Moje są w różnych kształtach, ale żaden nie jest okrągły.
Pozdrawiam
jeżeli źle się formuje należy dodać do ciasta więcej wody. Po upieczeniu od razu zawijać w ręcznik
Robiłam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej ? wyszły super??? dzięki za przepis ?
wspaniale – dziękuję za komentarz
Czy po zrobieniu nadmiar mogę zamrozić?
tak – jak najbardziej 🙂
Wypróbowałam przepis. Placuszki są pycha, przygotowuję z nich kolorowe warzywne tortille, do pracy na drugie śniadanie. Wszyscy za nimi przepadają.
Pozdrawiam!
wspaniale – dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu :*
Proszek do pieczenia w tortilli czemu służy? To nie amerykański „naleśnik”… cukier też zbędna rzecz przy tortillach, tak jak i olej. Dość mocno przekombinowane, a przecież wystarczy woda, mąka, sól i będą świetne.
Bardzo dobry przepis, ja robiłam na pelnoziarnistej pszennej z Lidla. Wyszły mi identyczne jak na zdjęciach. Po upieczeniu od razu ukladalam na talerzi przykrywalam drugim talerzem żeby nie wyschly jak przestygly te talerze zawinelam folia i do lodowki dzieki czemu się nie krusza 🙂 pozdr
super pomysł 🙂 dziękuję za komentarz i wyprobowanie przepisu
Witam, mam pytanie, czy można zamienić make pełnoziarnista na orkiszowa? Czy zmieniają sie wtedy jakoś proporcje?
tak można – proporcje bez zmian
Czy można zrobić placki z mąki kukurydzianej?
tak
Chciałbym zrobić tortille zawijaną, więc musi być miękka, gdybym użył mąki gryczanej i przennej pół na pół to ciasto nie będzie twardsze i nie będzie bardziej się łamać? A może użyć innej mąki, albo coś zmienić w proporcjach? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂
Super, z serkiem kozim własnej roboty,łososiem i pomidorem. Doskonały początek dnia.Gorąco polecam???
Jula narobiłaś mi smaka 🙂
Dziękuję. Jeżeli by się dało to wolałabym sama pomieszać mąki niż robić z gotowca? czekam na info. Pozdrowionka
A czy z mąki ryżowej wyjdzie? A jeżeli nie to czy możesz polecić jakieś tortille bzg,tylko nie na mace gryczanej bo nie lubie? a bez proszku do pieczenia? Nie bardzo mogę. Dziękuję.
Aniu szczerze nie próbowałam z mąki ryżowej myślę że może być problem gdyż jest ona bardzo sypka i tortille nie byłyby takie elastyczne. Polecam Ci wypróbować na mieszance bezglutenowej. postaram się coś przetestować i podać ci informacje 🙂
Można zamrozić nadmiar placków??
Jak je przechowywać??
<3 tyle czasu szukałam takiego przepisu <3
Pani Kingo, czy można użyć innego oleju? a jeżeli tak to w jakich proporcjach?
proporcje zostają takie same. Można użyć oleju słonecznikowego, oleju koksowego roztopionego, oliwy z oliwek
dziękuję za odpowiedź 🙂
Czy jak użyję mąki pszennej razowej 2000 lub mąki pszennej Graham 1850, tortilli wyjdą elastyczne?
aby wyszły elastyczne przy typach mąki które podałaś należy dodać łyżkę oleju więcej i nieco więcej wody.
Piekne sa te tortilel ale moje wyszly bardzo suche nie dalo sie zwijac bo pekaly jest na to jakas rada ?
dziekuje
po upieczeniu należy zawinąć je w folię spożywczą lub włożyć do lodówki bez przykrycia – wtedy zwilgotnieją.
Można też krócej wypiekać je na patelni.
Super są te placki 🙂 Dziękuję 🙂
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂
Robiłam coś w podobie tortilli, ale to było tylko z mąki, wody i soli 🙂 Również świetne do zawijania czy zapiekania.
Kingo, na jakiej patelni pieczesz tortille. Mam z tym problem. Jedną, teflonową zniszczyłam właśnie tortillami. Z piekarnika są zbyt suche i przestałam je robić. A nie ukrywam chętnie wypróbowałabym przepis. 🙂
ja smażę na patelni tefala
Do takich celów (pieczenie na sucho) polecam patelnie żeliwne lub kamień do pizzy 🙂
właśnie obecnie poluję na kamień do pizzy 🙂 jak tylko zakupię to z pewnością wypróbuję 🙂
Pani Kingo, a czy mąkę pszenną mogę zastąpić samą żytnią? dziękuję z góry.
lepsza będzie mąka gryczana