Coraz bliżej Święta! Cały czas w głowie słyszę tą piosenkę i cały czas układam moje świąteczne menu. W tym roku ten czas spędzę w gronie mojej cudownej rodziny i chcę aby dla nas wszystkich ten czas był wyjątkowy. Już teraz planuję aranżację stołu, myślę w jakim kolorze ubrać choinkę. Ma być magicznie, wyjątkowo i smacznie. Co roku na stole króluje barszcz z uszkami, w tym roku też zapewne będzie, jednak ja uwielbiam klasykę i nowoczesność. Zdecydowałam, że podam również ostatni hit czyli krem z buraków z rozmarynem i cynamonem. Pyszny, gęsty, rozgrzewający. Pachnie obłędnie i wygląda pięknie. Spróbujcie go jeszcze przed Świętami – będziecie zachwyceni!
W rondelku roztopić masło i delikatnie podsmażyć na nim przez około 5-6 minut surowe buraki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrojoną w kostkę, starty imbir i marchew – obraną i posiekaną.
Dodać bulion, przyprawy i gotować około 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory, gałązkę rozmarynu i doprawić pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż buraki będą miękkie.
Usunąć rozmaryn, zmiksować całość w blenderze i wymieszać ze 150 g śmietany. Dekorować zupę kleksem śmietany i gałązką rozmarynu.
Porcji 5
Składniki
Przygotowanie
W rondelku roztopić masło i delikatnie podsmażyć na nim przez około 5-6 minut surowe buraki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrojoną w kostkę, starty imbir i marchew – obraną i posiekaną.
Dodać bulion, przyprawy i gotować około 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory, gałązkę rozmarynu i doprawić pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż buraki będą miękkie.
Usunąć rozmaryn, zmiksować całość w blenderze i wymieszać ze 150 g śmietany. Dekorować zupę kleksem śmietany i gałązką rozmarynu.
Pomidory muszą być świeże czy mogą być z puszki?
z puszki
Przepyszny, aromatyczny krem!
dziękuję za komentarz i wypróbowanie :*
Przepyszny, bardzo aromatyczny krem.
Krem wyszedł przepyszny! Dziękuję za ten przepis 🙂
bardzo się cieszę 🙂 i dziękuję za komentarze – już poprawiam przepis aby wszystko było jasne
Kingo,
„Dodać bulion przyprawy i gotować. Po tym czasie dodać…” – po jakim czasie? 🙂
Zagotowałam tylko i dodałam pomidory, mam nadzieję, że będzie ok, ale warto dopisać 🙂 Nie mogę się doczekać degustacji.
225g buraków – czy jest waga przed obraniem ze skorki czy po??
po obraniu ze skórki
Już mi pachnie 🙂 Dzisiaj będzie „testowany” a na wigilie to na sto procent przygotuję i myśle, że smak wszystkich zachwyci 🙂
bardzo się cieszę 🙂 zachęcam do spróbowania