Ciasto brazylijskie

Wielu z Was wie, że cenię polskie produkty i wspieram polskie marki (dziś post o jednej z nich). Poza tym jestem lokalną patriotką. Nie widzę swojego życia w innym miejscu niż Śląsk. Tak! Tutaj jest pięknie! To moje miejsce, to mój dom. Mamy dobrą kuchnię, piękne tradycje, zdolnych ludzi i serce do pracy. Śląsk to gar buchający wyjątkowym smakiem. Kto nie był zapraszam, kto był musi odkryć co ciekawego jeszcze skrywa.

Kiedy napisałam Wam o moim ostatnim odkryciu wyciskarce, firma w której ją kupiłam wysłała mi do sprawdzenia ich robot planetarny WRK1100 ELDOM . Firma ta jest ze Śląska więc chyba dlatego od razu powstała pomiędzy nami chemia. Robot dostałam wczoraj i byłam ciekawa jak się sprawdzi. Zrobiłam już w nim ciasto drożdżowe, ciasto brazylijskie i piękną pianę na bezę.  Fajnie, że powstają tańsze odpowiedniki luksusowych robotów planetarnych.

Ten z pewnością jest tani i świetnie wykonany. Zresztą zobaczcie sami na stronie sklepu jak pięknie się prezentuje. Dzięki jego pomocy zrobiłam też ciasto brazylijskie na które przepis znajdziecie poniżej. Jest to ciasto z mąki pszennej pełnoziarnistej, dużej ilości orzechów i marchewki.

Dodam, że jak mogłabym nie polubić tego robota skoro w nazwie widnieje Masterchef 🙂 – specjalnie dedykowany dla mnie 🙂

Ps. To fajny pomysł na prezent świąteczny dla osób które uwielbiają piec.

Smacznego 🙂

Post zawiera lokowanie produktu, sponsorowany przez PH INTER HANDEL

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 15 minut

 340 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 100 g orzechów brazylijskich
 50 g rodzynek
 140 g cukru trzcinowego
 200 ml oleju rzepakowego
 4 jajka
 200 g marchewki (około 3 sztuki)
 ½ pomarańczy

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do niej posiekane 2/3 orzechów brazylijskich (1/3 orzechów pozostawić do dekoracji) oraz rodzynki. Wymieszać.

3

Zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy oraz wycisnąć z niej sok. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

4

Olej miksować z cukrem w robocie co najmniej 5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku czekając za każdym razem aż wszystko dobrze się połączy.

5

Wyłączyć robot. Dodać przygotowaną marchewkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz mąkę. Ponownie włączyć robot i dosłownie kilkoma ruchami mieszadła wymieszać wszystkie składniki. (ciasta nie należy mieszać zbyt długo!)

6

Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 - 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

7

Ciasto wystudzić i polać lukrem i czekoladą oraz udekorować posiekanymi orzechami brazylijskimi.

Uwaga!
8

orzechy brazylijskie można zastąpić dowolnymi orzechami lub pestkami dyni czy słonecznikiem

9

marchew można zastąpić startym jabłkiem

10

mąkę pszenną pełnoziarnistą możemy zastąpić mąką orkiszową

11

cukier trzcinowy można zastąpić ksylitolem - wtedy należy użyć mniejszej ilości

12

jajka można zastąpić mielonym siemieniem lnianym w proporcji: 1 jajko =  1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 2 łyżkami wody

13

rodzynki można zastąpić żurawiną

Składniki

 340 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 100 g orzechów brazylijskich
 50 g rodzynek
 140 g cukru trzcinowego
 200 ml oleju rzepakowego
 4 jajka
 200 g marchewki (około 3 sztuki)
 ½ pomarańczy

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Mąkę przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do niej posiekane 2/3 orzechów brazylijskich (1/3 orzechów pozostawić do dekoracji) oraz rodzynki. Wymieszać.

3

Zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy oraz wycisnąć z niej sok. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

4

Olej miksować z cukrem w robocie co najmniej 5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku czekając za każdym razem aż wszystko dobrze się połączy.

5

Wyłączyć robot. Dodać przygotowaną marchewkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz mąkę. Ponownie włączyć robot i dosłownie kilkoma ruchami mieszadła wymieszać wszystkie składniki. (ciasta nie należy mieszać zbyt długo!)

6

Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 - 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.

7

Ciasto wystudzić i polać lukrem i czekoladą oraz udekorować posiekanymi orzechami brazylijskimi.

Uwaga!
8

orzechy brazylijskie można zastąpić dowolnymi orzechami lub pestkami dyni czy słonecznikiem

9

marchew można zastąpić startym jabłkiem

10

mąkę pszenną pełnoziarnistą możemy zastąpić mąką orkiszową

11

cukier trzcinowy można zastąpić ksylitolem - wtedy należy użyć mniejszej ilości

12

jajka można zastąpić mielonym siemieniem lnianym w proporcji: 1 jajko =  1 łyżka siemienia lnianego wymieszana z 2 łyżkami wody

13

rodzynki można zastąpić żurawiną

Ciasto brazylijskie
(Wyświetlono 4 450 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

17 komentarzy

  1. Kasia 11 grudnia 2017 o 11:18

    Kinga pytanko: Moje ciasto wyszło bardzo „zwarte – twarde” i nie jest tak „puchate” w środku jak twoje na zdjęciu? Co może być przyczyną? W smaku bardzo pyszne 🙂

    Odpowiedz
  2. DOROTA 23 lutego 2017 o 12:16

    Dziękuję za odpowiedź, myślę, że mama będzie zadowolona, wcześniej miała sprzęt innej rodzimej firmy, ale po latach użytkowania przeszedł na emeryturę. Proszę jeszcze o informację, czy sprzęt dobrze radzi sobie z ciastem drożdżowym na 1 kg mąki?

    Odpowiedz
  3. dorota 22 lutego 2017 o 19:56

    Witam, chciałam zapytać jak sprawuje się robot Eldom? Nadal jest Pani zadowolona? Chcę kupić mamie, czy warto? A może dołożyć i zakupić coś porządnego?
    Pozdrawiam ciepło.

    Odpowiedz
    1. admin 23 lutego 2017 o 12:00

      jestem bardzo zadowolona – używam go prawie codziennie tak samo wyciskarkę tej firmy – nic się z tym nie dzieje

      Odpowiedz
  4. Vanja 15 października 2016 o 18:04

    Moje ciasto nie wyrosło aż tak jak to na zdjęciu i jest wilgotne w środku, dodałam siemię lniane zamiast jajek czy to przez to? Czy tak powinno być? Proszę o odpowiedź, pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 16 października 2016 o 22:34

      ciasto jest wilgotne w środku ale nie mokre. Tak jak piszesz przyczyną może być siemię zamiast jajek

      Odpowiedz
  5. ANKA 11 kwietnia 2016 o 22:34

    Dobry wieczór 🙂 Pysznie wygląda i pewnie podobnie smakuje 🙂
    Jestem tu nowa, więc może coś przeoczyłam… Jaki przepis na lukier i polewę czekoladową dla tak zdrowego ciasta? 😉
    Dziękuję z odpowiedź 🙂

    Odpowiedz
  6. Ktaz 6 kwietnia 2016 o 19:03

    słabe

    Odpowiedz
  7. Ewa 7 listopada 2015 o 12:31

    Robot wygląda na dobry. Zastanawia mnie jednak czy jest głośny i jakie są jego najniższe obroty. Czasami trzeba coś miksować na wolnych obrotach, delikatnie, ale niektóre miksery nie mają wolnych obrotów. Nawet najniższe potrafią zagłuszyć odkurzacz, że nie wspomnę o ich prędkości… Jak jest z tym? Będę wdzięczna za opinię.

    Odpowiedz
    1. admin 10 listopada 2015 o 18:21

      Robot nie jest mega cichy, ale głośny też na pewno nie jest. Ma różne poziomy (7 biegów) na których pracuje od wolnych po szybkie obroty. Co ważne ruch mieszadła jest planetarny także doskonale łączy wszystkie składniki. Moim zdaniem za te pieniądze z takim wyposażeniem jest świetny. Ja piekę prawie codziennie i nic się nie dzieje. Łatwo się go też myje. w zestawie są 3 końcówki do różnych rodzajów ciast i sylikonowa szpatułka.

      Odpowiedz
  8. Anek 1 listopada 2015 o 14:09

    ciekawy i szybki przepis….właśnie zrobiłam 🙂 ciasto jest cieplutkie i pięknie pachnie w całym domu….aż nie umiem się doczekać jak smakuje 😉 serdecznie pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 1 listopada 2015 o 21:23

      bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie oraz komentarz :*

      Odpowiedz
    2. admin 4 listopada 2015 o 10:16

      :* dziękuję :*

      Odpowiedz
  9. ralpheek 29 października 2015 o 19:15

    namówiłaś mnie na spróbowanie tego specjału!

    Odpowiedz
  10. Gianna 29 października 2015 o 14:56

    Fajny przepis 🙂 Kinga, a masz jakiś pomysł jakiej mąki bezglutenowej mogłabym użyć do tego ciasta? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 30 października 2015 o 16:25

      np. mielonych migdałów lub zrób sobie mieszankę bezglutenowej mąki w proporcjach: 6 filiżanek mąki z brązowego ryżu, 2 szklanki skrobia ziemniaczanej i 1 szklanka mąki z tapioki. Wtedy wszędzie tam gdzie pisze mąką pszenna dajesz swoją mieszankę bezglutenową 🙂

      Odpowiedz
      1. Gianna 2 listopada 2015 o 14:15

        Dziękuję, Kinga 🙂 dziś zaopatrzyłam się w tapiokę, której mi brakowało i przygotuję taką mieszankę! 🙂

        Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.