Zróbmy chleb w 5 minut – mistrzowska receptura

Chyba nie ma piękniejszego zapachu od zapachu chleba – domowego chleba. Dziś przedstawiam Wam przepis, który totalnie mnie zachwycił. Robi się  go wbrew pozorom bardzo prosto. Sekretem tego przepisu jest nie wyrabianie ciasta i jego leżakowanie w lodówce. Ciasto może tam spędzić 14 dni i każdego dnia możemy rozkoszować się smakiem naszego własnego chleba. Sam „bohater” dzisiejszego wpisu jest niesamowicie wilgotny (zachowuje długo wilgotność – około 3-5 dni) z pyszną chrupiącą skórką.

Ten fenomenalny przepis oryginalnie nazywa się Artisan Bread in Five Minutes a Day, a jego  twórcami są Jeff Hertzberg – wielbiciel chleba i pizzy, promotor zdrowej i różnorodnej diety oraz  i Zoë François – cukiernik, absolwentka Culinary Institute of America. Autorka wielu deserowych menu nagradzanych restauracji.

Zachęcam Was do spróbowania tego przepisu. Niech pieczenie domowego chleba stanie się waszym codzinennym rytuałem. Bawcie się kształtem i dodatkami. Cieszcie się smakiem 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 3 szklanki ciepłej wody (680 g)
 1 ½ łyżki drożdży instant (10 g)
 1 ½ łyżki soli (17 -26 g)
 6 ½ szklanki mąki pszennej (910 g)
 mąka kukurydziana do podsypywania

1

Do dużego plastikowego pojemnika wlać wodę dodać drożdże i sól. UWAGA: pojemnik musi być duży ponieważ ciasto bardzo wyrasta - rośnie również w lodówce. JA użyłam pojemnika o  pojemności  ok 3L.

2

Dodać mąkę i całość wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie jednolite (nie trzeba wyrabiać). Ciasto będzie mokre i luźne.

3

Przykryć pojemnik  pokrywką lub folią spożywczą (nieszczelne). Ciasto pozostawia się do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż zacznie się zapadać - około 2 godzin w zależności od temperatury pomieszczenia i temperatury początkowej wody. Dłuższy czas wyrastania ciasta (do 5 godzin) nie zaszkodzi.

4

Od tego momentu można już wypiekać. Jednak najlepiej włożyć je do lodówki - ciasto staje się mniej lepkie i łatwiej jest z nim pracować. 

Uwaga!
5

Pojemnik musi być duży ponieważ ciasto rośnie również w lodówce.

W dniu pieczenia 
6

Ciasto wyjąć z lodówki, rękę oprószyć mąką i wyciągnąć potrzebną ilość ciasta, odciąć nożyczkami lub nożem z ząbkami. Nie wyrabiać go tylko formować kształt bochenka, bułki, placka itp. (ja zawsze wybieram wielkość pomarańczy)

7

INSTRUKCJA: Trzymając masę ciasta w ręce dodać trochę więcej mąki jeżeli przywiera do rąk. Delikatnie rozciągać powierzchnię ciasta i zakładać w dół  ze wszystkich czterech stron. Spód bochenka może wydawać się uformowany niekształtnie ale wyrówna się podczas odpoczynku i pieczenia. Finalnie bochenek musi być gładki i spójny. Cały proces w tym etapie nie powinien trwać dłużej niż 30 do 60 sekund.

8

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i oprószyć mąką kukurydzianą aby chleb nie przywierał (najlepiej jeżeli zamiast blachy użyjemy kamienia do pieczenia pizzy - instrukcja pieczenia poniżej)

9

Pozostawić chleb przez około 40 minut w temperaturze pokojowej (nie musi być przykryty). (Chleb pozostawiamy na blaszce na której będzie się  piekł).   Chleb nie wyrośnie  znacznie w tym czasie. Jego wzrost będzie zachodził podczas pieczenia.

10

Dwadzieścia minut przed pieczeniem, rozgrzać piekarnik do 240 º C z funkcją grzania góra - dół.Na dnie piekarnika umieścić brytfankę. Chleb posypać obficie z góry mąką  aby łatwo można nacinać nożem wzory. Naciąć bochenek w krzyż lub promieniście. Za pomocą pędzla usunąć nadmiar mąki.

11

Przed włożeniem chleba do pieca wlać do brytfanki na dnie piekarnika gorącą wodę.  Piec przez około 30 minut, aż ciasto będzie rumiane i jędrne w dotyku. Pozostawić chleb do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kratce.

12

Pozostałe ciasto przechowywać zamknięte w lodówce ( w nie szczelnym pojemniku) i używać go w ciągu najbliższych 14 dni.   Ciasto "dojrzewa" w okresie 14 dni, poprawiając smak i konsystencję naszego chleba.

13

Przed każdym pieczeniem postępować jak wyżej: odciąć, kształtować i piec kolejne chleby.

UWAGA PIECZENIE NA KAMIENIU DO PIZZY:
14

Uformować bochenek chleba  i wyłożyć go na  oprószoną mąką deskę. 20 minut przed pieczeniem kamień włożyć do piekarnika aby się nagrzał. Przed włożeniem chleba do pieca wlać do brytfanki na dnie piekarnika gorącą wodę.
Szybkim,  szarpiącym ruchem do przodu przesunąć bochenek z deski posypanej mąką kukurydzą na nagrzany kamień do pieczenia pizzy.

Składniki

 3 szklanki ciepłej wody (680 g)
 1 ½ łyżki drożdży instant (10 g)
 1 ½ łyżki soli (17 -26 g)
 6 ½ szklanki mąki pszennej (910 g)
 mąka kukurydziana do podsypywania

Przygotowanie

1

Do dużego plastikowego pojemnika wlać wodę dodać drożdże i sól. UWAGA: pojemnik musi być duży ponieważ ciasto bardzo wyrasta - rośnie również w lodówce. JA użyłam pojemnika o  pojemności  ok 3L.

2

Dodać mąkę i całość wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie jednolite (nie trzeba wyrabiać). Ciasto będzie mokre i luźne.

3

Przykryć pojemnik  pokrywką lub folią spożywczą (nieszczelne). Ciasto pozostawia się do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż zacznie się zapadać - około 2 godzin w zależności od temperatury pomieszczenia i temperatury początkowej wody. Dłuższy czas wyrastania ciasta (do 5 godzin) nie zaszkodzi.

4

Od tego momentu można już wypiekać. Jednak najlepiej włożyć je do lodówki - ciasto staje się mniej lepkie i łatwiej jest z nim pracować. 

Uwaga!
5

Pojemnik musi być duży ponieważ ciasto rośnie również w lodówce.

W dniu pieczenia 
6

Ciasto wyjąć z lodówki, rękę oprószyć mąką i wyciągnąć potrzebną ilość ciasta, odciąć nożyczkami lub nożem z ząbkami. Nie wyrabiać go tylko formować kształt bochenka, bułki, placka itp. (ja zawsze wybieram wielkość pomarańczy)

7

INSTRUKCJA: Trzymając masę ciasta w ręce dodać trochę więcej mąki jeżeli przywiera do rąk. Delikatnie rozciągać powierzchnię ciasta i zakładać w dół  ze wszystkich czterech stron. Spód bochenka może wydawać się uformowany niekształtnie ale wyrówna się podczas odpoczynku i pieczenia. Finalnie bochenek musi być gładki i spójny. Cały proces w tym etapie nie powinien trwać dłużej niż 30 do 60 sekund.

8

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i oprószyć mąką kukurydzianą aby chleb nie przywierał (najlepiej jeżeli zamiast blachy użyjemy kamienia do pieczenia pizzy - instrukcja pieczenia poniżej)

9

Pozostawić chleb przez około 40 minut w temperaturze pokojowej (nie musi być przykryty). (Chleb pozostawiamy na blaszce na której będzie się  piekł).   Chleb nie wyrośnie  znacznie w tym czasie. Jego wzrost będzie zachodził podczas pieczenia.

10

Dwadzieścia minut przed pieczeniem, rozgrzać piekarnik do 240 º C z funkcją grzania góra - dół.Na dnie piekarnika umieścić brytfankę. Chleb posypać obficie z góry mąką  aby łatwo można nacinać nożem wzory. Naciąć bochenek w krzyż lub promieniście. Za pomocą pędzla usunąć nadmiar mąki.

11

Przed włożeniem chleba do pieca wlać do brytfanki na dnie piekarnika gorącą wodę.  Piec przez około 30 minut, aż ciasto będzie rumiane i jędrne w dotyku. Pozostawić chleb do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kratce.

12

Pozostałe ciasto przechowywać zamknięte w lodówce ( w nie szczelnym pojemniku) i używać go w ciągu najbliższych 14 dni.   Ciasto "dojrzewa" w okresie 14 dni, poprawiając smak i konsystencję naszego chleba.

13

Przed każdym pieczeniem postępować jak wyżej: odciąć, kształtować i piec kolejne chleby.

UWAGA PIECZENIE NA KAMIENIU DO PIZZY:
14

Uformować bochenek chleba  i wyłożyć go na  oprószoną mąką deskę. 20 minut przed pieczeniem kamień włożyć do piekarnika aby się nagrzał. Przed włożeniem chleba do pieca wlać do brytfanki na dnie piekarnika gorącą wodę.
Szybkim,  szarpiącym ruchem do przodu przesunąć bochenek z deski posypanej mąką kukurydzą na nagrzany kamień do pieczenia pizzy.

Zróbmy chleb w 5 minut – mistrzowska receptura

(Wyświetlono 30 952 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

51 komentarzy

  1. Monika 16 marca 2020 o 13:03

    Chlebek Rewelacja! Z tej porcji ciasta wyszly mi juz dwa chlebki, a jeszcze jest trochę w lodówce. Pyszny, chrupiąca skórka!

    Odpowiedz
  2. Krzysztof 8 stycznia 2020 o 12:33

    Pani Kingo wczoraj zrobiłem ciasto na chleb wg Pani przepisu, które przechowałem całą noc w lodówce.
    Dzisiaj rano postępowałem zgodnie z przepisem , chlebek wsadziłem do piekarnika, wyrósł w piecu cudownie. Po wystygnięciu nie mogliśmy się go najeść , jest niesamowicie smaczny.

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 20 stycznia 2020 o 21:03

      bardzo dziękuję za komentarz :* i za wypróbowanie przepisu

      Odpowiedz
  3. Justyna 4 grudnia 2019 o 17:52

    Jakiej najczęściej używa Pani mąki do wypieku tego chleba?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:31

      w tym przypadku jest to najczęściej Mąka pszenna Chlebowa typ 650

      Odpowiedz
  4. Justyna 27 października 2019 o 07:46

    Z jakiej mąki piecze Pani chleb?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:44

      pszenna typ 650

      Odpowiedz
  5. Renata 24 sierpnia 2019 o 13:59

    Ile czasu piec chleb, a ile bułki na kamieniu? Czy ma być dla kamienia inna temperatura?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:50

      chleb 30 minut bułki 15-20

      Odpowiedz
  6. Magda 31 lipca 2019 o 16:54

    Czy do chleba można dodać jakieś ziarna? Jeśli tak, to na którym etapie?

    Odpowiedz
  7. Beata 17 października 2018 o 11:24

    Witam pani Kingo jestem zainteresowana wypiekiem pani chleba jednak mam prośbę czy jest pani w stanie dobrać proporcje mąki żytniej z pszenną. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  8. magda 19 marca 2018 o 18:26

    Cześć, Pani Kingo, nie jestem pewna, o co dokładnie chodzi z tą brytfanka wody? Czy mam włozyć chleb do tej wody czy na dnie ją włozyć? mój piekarnik ma tylko dwa piętr. dzieki, pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin 20 marca 2018 o 15:05

      Na dnie piekarnika wyłożyć bratfankę z wodą następnie na środkową kratka do pieczenia wyłożyć chleb.

      Odpowiedz
      1. magda 20 marca 2018 o 19:15

        dziekuję serdecznie 🙂 dam znać, jak poszło ;)!

        Odpowiedz
        1. Buu 23 marca 2020 o 18:54

          Niestety zupelna klapa. Nic nie uroslo w piecu:( plaski placek mam

          Odpowiedz
  9. Dragon 25 lutego 2018 o 20:38

    Chlebek przepyszny 🙂 dzis upieczony po raz pierwszy, na pewno nie ostatni 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 28 lutego 2018 o 12:19

      bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  10. Iwona 3 lutego 2018 o 20:08

    Zrobiłam. Bardzo łatwo się robi. Wszyscy chwalili. Dziękuję Pani Kingo. Polecam

    Odpowiedz
    1. admin 4 lutego 2018 o 11:43

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz 🙂

      Odpowiedz
    2. Martini 26 listopada 2019 o 22:39

      Witam jaki czas pieczenia na kamieniu ?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:39

        30 minut

        Odpowiedz
  11. EwaRutkowska 2 lutego 2018 o 20:11

    Kinga zrobiłam ten chleb jest to najlepszy chleb jaki jadłam w życiu! !! Wprawdzie wyszedł trochę płaski ale smak wynagradza wyszedlszystko. Jesteś Mistrzynią! !! Pozdrawiam Cię serdecznie i oby tak dalej

    Odpowiedz
    1. admin 3 lutego 2018 o 16:07

      🙂 ale mi miło 🙂 dzięki że skusiłaś się na wypróbowanie przepisu 🙂

      Odpowiedz
  12. Wanilia 5 września 2017 o 20:54

    Witaj 🙂 chleb pyszny , ciasto wyrosło pięknie ale chyba za rzadkie zrobiłam, bo strasznie plaskaty wyszedł na blasze wygladał prawie jak naleśnik:( teraz już się chyba nie da naprawic? No i bardzo spiekł się z góry…nic będę eksperymentować. A bułki ile czasu mają się piec?

    Odpowiedz
    1. admin 6 września 2017 o 15:54

      bułki pieczemy ok 15 minut

      Odpowiedz
    2. Niestety 23 marca 2020 o 18:55

      Mi to samo:(((

      Odpowiedz
  13. Aguuula 17 sierpnia 2017 o 13:59

    Ile bułek, ile chlebka wyjdzie z podanej porcji?
    Jakiej wielkosci kulki na buleczki lepic,aby nie za male, nie za duze wyszly?

    Odpowiedz
    1. admin 21 sierpnia 2017 o 18:23

      bułki należy lepić bardzo małe średnicy ok 3 cm – ciasto bardzo rośnie
      chleb ok 15 cm
      z proporcji ciasta wyjdą 2 chleby

      Odpowiedz
  14. Monikaa 23 lutego 2017 o 13:26

    Czy można go piec w foremce? 🙂

    Odpowiedz
    1. Monikaa 23 lutego 2017 o 17:09

      Upiekłam bułki i w foremce chleb, jednak nie wyrósł za bardzo. Samo ciasto bardzo ładnie urosło, ale chleb w piekarniku już nie… Ale ciasto jeszcze lodówki nie zaliczyło, więc może z czasem będzie lepiej 🙂 jutro spróbuję znowu. Pachnie ładnie, ale jeszcze nie wiem jak smakuję bo gorące 🙂

      Odpowiedz
      1. Monikaa 23 lutego 2017 o 17:37

        Bułkami można sąsiada ogłuszyć 😀 takie chrupiące 😀

        Odpowiedz
        1. Monikaa 23 lutego 2017 o 18:30

          W smaku super 🙂 jutro piekę następny

          Odpowiedz
          1. admin 23 lutego 2017 o 18:53

            bardzo się cieszę że się udał i smakuje 🙂

        2. admin 23 lutego 2017 o 18:52

          super!

          Odpowiedz
    2. admin 23 lutego 2017 o 18:54

      tak 🙂

      Odpowiedz
  15. MoniSz74 10 lutego 2017 o 12:05

    Czy można użyć innej mąki?

    Odpowiedz
    1. admin 13 lutego 2017 o 15:37

      można jednak najlepiej wymieszać ją z odrobiną mąki pszennej aby chleb wyrósł

      Odpowiedz
  16. Pelargonia0 8 stycznia 2017 o 20:56

    Robilam chleb i trzymalam sie bardzo przepisu ale niestety chleb nie wyszedl. U gory byl super spieczony. Ale od spodu prawie surowy. Czytalam ze niedopieczony spód to kwestia brytfanki z woda. Mam jeszcze ciasto w lodowce wiec podejme kolejne proby ale potrzebuje rady co zrobic zeby wyszedl jak u Ciebie na zdjeciu. Nie mam kamienia do pizzy.

    Odpowiedz
    1. admin 8 stycznia 2017 o 22:19

      A czy piekarnik był mocno nagrzany?

      Odpowiedz
      1. Pelargonia0 9 stycznia 2017 o 10:43

        Tak, nagrzewałam go 40 minut. Myślę że to może być kwestia piekarnika – nie mam klasycznie zabudowanego tylko taki wolnostojący. Ale spróbuję jeszcze raz 🙂

        Odpowiedz
        1. admin 9 stycznia 2017 o 11:15

          koniecznie daj znać czy się udało – spróbuj zawyżyć temperaturę o 10 C – trzymam kciuki

          Odpowiedz
          1. Pelargonia0 10 stycznia 2017 o 10:10

            Udało się jak przestawiłam temperaturę na termoobieg, zamiast zwykłego grzania. Dzięki bardzo ! Chleb świetny.

          2. admin 10 stycznia 2017 o 23:15

            uffffffff 🙂 dzięki 🙂

  17. ruda32 5 listopada 2016 o 07:28

    Czy można użyć zwykłych drożdży?

    Odpowiedz
    1. admin 7 listopada 2016 o 16:47

      tak 🙂

      Odpowiedz
  18. Jolanta 20 lipca 2016 o 09:44

    Czy dobrze zrozumiałam? Na bochenek chleba wystarczy porcja surowego ciasta wielkości pomarańczy ?

    Odpowiedz
    1. admin 20 lipca 2016 o 20:26

      dokładnie 🙂

      Odpowiedz
  19. eli18 3 grudnia 2015 o 15:26

    Czy można użyć innej mąki niż pszenna?

    Odpowiedz
    1. admin 3 grudnia 2015 o 23:08

      tak można zrobić:
      swoją bezglutenową mieszankę:
      z poniższych proporcji wychodzi 2 kg bezglutenowej mąki:
      6 szklanek mąki ryżowej (białej)
      3 i 1/4 szklanki mąki sorgo – można zastąpić mąką owsianą
      1 i 3/4 szklanki mąki z tapioki – można zastąpić skrobią kukurydzianą
      1 i 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
      1/4 szklanki łuski psyllium

      Odpowiedz
  20. Edyta 25 listopada 2015 o 16:38

    pyszny chlebek

    Odpowiedz
    1. admin 25 listopada 2015 o 22:59

      bardzo się cieszę że smakował 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.