Chyba nie ma piękniejszego zapachu od zapachu chleba – domowego chleba. Dziś przedstawiam Wam przepis, który totalnie mnie zachwycił. Robi się go wbrew pozorom bardzo prosto. Sekretem tego przepisu jest nie wyrabianie ciasta i jego leżakowanie w lodówce. Ciasto może tam spędzić 14 dni i każdego dnia możemy rozkoszować się smakiem naszego własnego chleba. Sam „bohater” dzisiejszego wpisu jest niesamowicie wilgotny (zachowuje długo wilgotność – około 3-5 dni) z pyszną chrupiącą skórką.
Ten fenomenalny przepis oryginalnie nazywa się Artisan Bread in Five Minutes a Day, a jego twórcami są Jeff Hertzberg – wielbiciel chleba i pizzy, promotor zdrowej i różnorodnej diety oraz i Zoë François – cukiernik, absolwentka Culinary Institute of America. Autorka wielu deserowych menu nagradzanych restauracji.
Zachęcam Was do spróbowania tego przepisu. Niech pieczenie domowego chleba stanie się waszym codzinennym rytuałem. Bawcie się kształtem i dodatkami. Cieszcie się smakiem 🙂
Smacznego:)
Do dużego plastikowego pojemnika wlać wodę dodać drożdże i sól. UWAGA: pojemnik musi być duży ponieważ ciasto bardzo wyrasta - rośnie również w lodówce. JA użyłam pojemnika o pojemności ok 3L.
Dodać mąkę i całość wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie jednolite (nie trzeba wyrabiać). Ciasto będzie mokre i luźne.
Przykryć pojemnik pokrywką lub folią spożywczą (nieszczelne). Ciasto pozostawia się do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż zacznie się zapadać - około 2 godzin w zależności od temperatury pomieszczenia i temperatury początkowej wody. Dłuższy czas wyrastania ciasta (do 5 godzin) nie zaszkodzi.
Od tego momentu można już wypiekać. Jednak najlepiej włożyć je do lodówki - ciasto staje się mniej lepkie i łatwiej jest z nim pracować.
Pojemnik musi być duży ponieważ ciasto rośnie również w lodówce.
Ciasto wyjąć z lodówki, rękę oprószyć mąką i wyciągnąć potrzebną ilość ciasta, odciąć nożyczkami lub nożem z ząbkami. Nie wyrabiać go tylko formować kształt bochenka, bułki, placka itp. (ja zawsze wybieram wielkość pomarańczy)
INSTRUKCJA: Trzymając masę ciasta w ręce dodać trochę więcej mąki jeżeli przywiera do rąk. Delikatnie rozciągać powierzchnię ciasta i zakładać w dół ze wszystkich czterech stron. Spód bochenka może wydawać się uformowany niekształtnie ale wyrówna się podczas odpoczynku i pieczenia. Finalnie bochenek musi być gładki i spójny. Cały proces w tym etapie nie powinien trwać dłużej niż 30 do 60 sekund.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i oprószyć mąką kukurydzianą aby chleb nie przywierał (najlepiej jeżeli zamiast blachy użyjemy kamienia do pieczenia pizzy - instrukcja pieczenia poniżej)
Pozostawić chleb przez około 40 minut w temperaturze pokojowej (nie musi być przykryty). (Chleb pozostawiamy na blaszce na której będzie się piekł). Chleb nie wyrośnie znacznie w tym czasie. Jego wzrost będzie zachodził podczas pieczenia.
Dwadzieścia minut przed pieczeniem, rozgrzać piekarnik do 240 º C z funkcją grzania góra - dół.Na dnie piekarnika umieścić brytfankę. Chleb posypać obficie z góry mąką aby łatwo można nacinać nożem wzory. Naciąć bochenek w krzyż lub promieniście. Za pomocą pędzla usunąć nadmiar mąki.
Przed włożeniem chleba do pieca wlać do brytfanki na dnie piekarnika gorącą wodę. Piec przez około 30 minut, aż ciasto będzie rumiane i jędrne w dotyku. Pozostawić chleb do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kratce.
Pozostałe ciasto przechowywać zamknięte w lodówce ( w nie szczelnym pojemniku) i używać go w ciągu najbliższych 14 dni. Ciasto "dojrzewa" w okresie 14 dni, poprawiając smak i konsystencję naszego chleba.
Przed każdym pieczeniem postępować jak wyżej: odciąć, kształtować i piec kolejne chleby.
Uformować bochenek chleba i wyłożyć go na oprószoną mąką deskę. 20 minut przed pieczeniem kamień włożyć do piekarnika aby się nagrzał. Przed włożeniem chleba do pieca wlać do brytfanki na dnie piekarnika gorącą wodę.
Szybkim, szarpiącym ruchem do przodu przesunąć bochenek z deski posypanej mąką kukurydzą na nagrzany kamień do pieczenia pizzy.
Składniki
Przygotowanie
Do dużego plastikowego pojemnika wlać wodę dodać drożdże i sól. UWAGA: pojemnik musi być duży ponieważ ciasto bardzo wyrasta - rośnie również w lodówce. JA użyłam pojemnika o pojemności ok 3L.
Dodać mąkę i całość wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie jednolite (nie trzeba wyrabiać). Ciasto będzie mokre i luźne.
Przykryć pojemnik pokrywką lub folią spożywczą (nieszczelne). Ciasto pozostawia się do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż zacznie się zapadać - około 2 godzin w zależności od temperatury pomieszczenia i temperatury początkowej wody. Dłuższy czas wyrastania ciasta (do 5 godzin) nie zaszkodzi.
Od tego momentu można już wypiekać. Jednak najlepiej włożyć je do lodówki - ciasto staje się mniej lepkie i łatwiej jest z nim pracować.
Pojemnik musi być duży ponieważ ciasto rośnie również w lodówce.
Ciasto wyjąć z lodówki, rękę oprószyć mąką i wyciągnąć potrzebną ilość ciasta, odciąć nożyczkami lub nożem z ząbkami. Nie wyrabiać go tylko formować kształt bochenka, bułki, placka itp. (ja zawsze wybieram wielkość pomarańczy)
INSTRUKCJA: Trzymając masę ciasta w ręce dodać trochę więcej mąki jeżeli przywiera do rąk. Delikatnie rozciągać powierzchnię ciasta i zakładać w dół ze wszystkich czterech stron. Spód bochenka może wydawać się uformowany niekształtnie ale wyrówna się podczas odpoczynku i pieczenia. Finalnie bochenek musi być gładki i spójny. Cały proces w tym etapie nie powinien trwać dłużej niż 30 do 60 sekund.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i oprószyć mąką kukurydzianą aby chleb nie przywierał (najlepiej jeżeli zamiast blachy użyjemy kamienia do pieczenia pizzy - instrukcja pieczenia poniżej)
Pozostawić chleb przez około 40 minut w temperaturze pokojowej (nie musi być przykryty). (Chleb pozostawiamy na blaszce na której będzie się piekł). Chleb nie wyrośnie znacznie w tym czasie. Jego wzrost będzie zachodził podczas pieczenia.
Dwadzieścia minut przed pieczeniem, rozgrzać piekarnik do 240 º C z funkcją grzania góra - dół.Na dnie piekarnika umieścić brytfankę. Chleb posypać obficie z góry mąką aby łatwo można nacinać nożem wzory. Naciąć bochenek w krzyż lub promieniście. Za pomocą pędzla usunąć nadmiar mąki.
Przed włożeniem chleba do pieca wlać do brytfanki na dnie piekarnika gorącą wodę. Piec przez około 30 minut, aż ciasto będzie rumiane i jędrne w dotyku. Pozostawić chleb do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kratce.
Pozostałe ciasto przechowywać zamknięte w lodówce ( w nie szczelnym pojemniku) i używać go w ciągu najbliższych 14 dni. Ciasto "dojrzewa" w okresie 14 dni, poprawiając smak i konsystencję naszego chleba.
Przed każdym pieczeniem postępować jak wyżej: odciąć, kształtować i piec kolejne chleby.
Uformować bochenek chleba i wyłożyć go na oprószoną mąką deskę. 20 minut przed pieczeniem kamień włożyć do piekarnika aby się nagrzał. Przed włożeniem chleba do pieca wlać do brytfanki na dnie piekarnika gorącą wodę.
Szybkim, szarpiącym ruchem do przodu przesunąć bochenek z deski posypanej mąką kukurydzą na nagrzany kamień do pieczenia pizzy.
Chlebek Rewelacja! Z tej porcji ciasta wyszly mi juz dwa chlebki, a jeszcze jest trochę w lodówce. Pyszny, chrupiąca skórka!
Pani Kingo wczoraj zrobiłem ciasto na chleb wg Pani przepisu, które przechowałem całą noc w lodówce.
Dzisiaj rano postępowałem zgodnie z przepisem , chlebek wsadziłem do piekarnika, wyrósł w piecu cudownie. Po wystygnięciu nie mogliśmy się go najeść , jest niesamowicie smaczny.
bardzo dziękuję za komentarz :* i za wypróbowanie przepisu
Jakiej najczęściej używa Pani mąki do wypieku tego chleba?
w tym przypadku jest to najczęściej Mąka pszenna Chlebowa typ 650
Z jakiej mąki piecze Pani chleb?
pszenna typ 650
Ile czasu piec chleb, a ile bułki na kamieniu? Czy ma być dla kamienia inna temperatura?
chleb 30 minut bułki 15-20
Czy do chleba można dodać jakieś ziarna? Jeśli tak, to na którym etapie?
Witam pani Kingo jestem zainteresowana wypiekiem pani chleba jednak mam prośbę czy jest pani w stanie dobrać proporcje mąki żytniej z pszenną. Pozdrawiam 🙂
Cześć, Pani Kingo, nie jestem pewna, o co dokładnie chodzi z tą brytfanka wody? Czy mam włozyć chleb do tej wody czy na dnie ją włozyć? mój piekarnik ma tylko dwa piętr. dzieki, pozdrawiam.
Na dnie piekarnika wyłożyć bratfankę z wodą następnie na środkową kratka do pieczenia wyłożyć chleb.
dziekuję serdecznie 🙂 dam znać, jak poszło ;)!
Niestety zupelna klapa. Nic nie uroslo w piecu:( plaski placek mam
Chlebek przepyszny 🙂 dzis upieczony po raz pierwszy, na pewno nie ostatni 🙂
bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*
Zrobiłam. Bardzo łatwo się robi. Wszyscy chwalili. Dziękuję Pani Kingo. Polecam
bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz 🙂
Witam jaki czas pieczenia na kamieniu ?
30 minut
Kinga zrobiłam ten chleb jest to najlepszy chleb jaki jadłam w życiu! !! Wprawdzie wyszedł trochę płaski ale smak wynagradza wyszedlszystko. Jesteś Mistrzynią! !! Pozdrawiam Cię serdecznie i oby tak dalej
🙂 ale mi miło 🙂 dzięki że skusiłaś się na wypróbowanie przepisu 🙂
Witaj 🙂 chleb pyszny , ciasto wyrosło pięknie ale chyba za rzadkie zrobiłam, bo strasznie plaskaty wyszedł na blasze wygladał prawie jak naleśnik:( teraz już się chyba nie da naprawic? No i bardzo spiekł się z góry…nic będę eksperymentować. A bułki ile czasu mają się piec?
bułki pieczemy ok 15 minut
Mi to samo:(((
Ile bułek, ile chlebka wyjdzie z podanej porcji?
Jakiej wielkosci kulki na buleczki lepic,aby nie za male, nie za duze wyszly?
bułki należy lepić bardzo małe średnicy ok 3 cm – ciasto bardzo rośnie
chleb ok 15 cm
z proporcji ciasta wyjdą 2 chleby
Czy można go piec w foremce? 🙂
Upiekłam bułki i w foremce chleb, jednak nie wyrósł za bardzo. Samo ciasto bardzo ładnie urosło, ale chleb w piekarniku już nie… Ale ciasto jeszcze lodówki nie zaliczyło, więc może z czasem będzie lepiej 🙂 jutro spróbuję znowu. Pachnie ładnie, ale jeszcze nie wiem jak smakuję bo gorące 🙂
Bułkami można sąsiada ogłuszyć 😀 takie chrupiące 😀
W smaku super 🙂 jutro piekę następny
bardzo się cieszę że się udał i smakuje 🙂
super!
tak 🙂
Czy można użyć innej mąki?
można jednak najlepiej wymieszać ją z odrobiną mąki pszennej aby chleb wyrósł
Robilam chleb i trzymalam sie bardzo przepisu ale niestety chleb nie wyszedl. U gory byl super spieczony. Ale od spodu prawie surowy. Czytalam ze niedopieczony spód to kwestia brytfanki z woda. Mam jeszcze ciasto w lodowce wiec podejme kolejne proby ale potrzebuje rady co zrobic zeby wyszedl jak u Ciebie na zdjeciu. Nie mam kamienia do pizzy.
A czy piekarnik był mocno nagrzany?
Tak, nagrzewałam go 40 minut. Myślę że to może być kwestia piekarnika – nie mam klasycznie zabudowanego tylko taki wolnostojący. Ale spróbuję jeszcze raz 🙂
koniecznie daj znać czy się udało – spróbuj zawyżyć temperaturę o 10 C – trzymam kciuki
Udało się jak przestawiłam temperaturę na termoobieg, zamiast zwykłego grzania. Dzięki bardzo ! Chleb świetny.
uffffffff 🙂 dzięki 🙂
Czy można użyć zwykłych drożdży?
tak 🙂
Czy dobrze zrozumiałam? Na bochenek chleba wystarczy porcja surowego ciasta wielkości pomarańczy ?
dokładnie 🙂
Czy można użyć innej mąki niż pszenna?
tak można zrobić:
swoją bezglutenową mieszankę:
z poniższych proporcji wychodzi 2 kg bezglutenowej mąki:
6 szklanek mąki ryżowej (białej)
3 i 1/4 szklanki mąki sorgo – można zastąpić mąką owsianą
1 i 3/4 szklanki mąki z tapioki – można zastąpić skrobią kukurydzianą
1 i 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/4 szklanki łuski psyllium
pyszny chlebek
bardzo się cieszę że smakował 🙂