Szybka tarta limonkowa

Ten przepis jest świetny. Dowodem na to jest fakt, że zanim ujrzał światło dziennie wykonany był co najmniej 5 razy. Nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Zresztą poniższe fotografie to tarta już w połowie zjedzona. Idealnie smakuje w upalne dni, obowiązkowo mocno schłodzona i podana z owocami sezonowymi.

Specjalnie na wasze facebookowe życzenie 🙂

 

 

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód
 25 sztuk ciasteczek maślanych pełnoziarnistych (1 duże opakowanie)
 4 łyżki masła + 1 łyżeczka do posmarowania blachy
 2 łyżki cukru trzcinowego
 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na krem limonkowy
 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
 4 żółtka
 ½ szklanki soku z limonki (2-3 sztuki)
 skórka starta z 2 limonek

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 170 º C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 22 cm  (może byc również 23-25 cm wtedy tarta będzie niższa) wysmarować masłem.

2

Ciasteczka zmiksować wraz z cukrem i cynamonem. Dodać roztopione masło i całość zagnieść.

3

Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy na wysokość około 2 cm. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.

Przygotowanie kremu:
4

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie przez około 1 minutę.

5

Masę limonkową wlać na podpieczony spód ciasta i ponownie włożyć do piekarnika na 15-20 minut.

6

Wystudzić i włożyć do lodówki na co najamniej 2 godziny.

7

Do wykończenia tarty użyłam sezonowych owoców tj.: borówek, jeżyn i malin oraz śmietany 30 % (200 ml) ubitej z 2 łyżkami cukru pudru i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego.

Składniki

Składniki na spód
 25 sztuk ciasteczek maślanych pełnoziarnistych (1 duże opakowanie)
 4 łyżki masła + 1 łyżeczka do posmarowania blachy
 2 łyżki cukru trzcinowego
 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na krem limonkowy
 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
 4 żółtka
 ½ szklanki soku z limonki (2-3 sztuki)
 skórka starta z 2 limonek

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 170 º C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 22 cm  (może byc również 23-25 cm wtedy tarta będzie niższa) wysmarować masłem.

2

Ciasteczka zmiksować wraz z cukrem i cynamonem. Dodać roztopione masło i całość zagnieść.

3

Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy na wysokość około 2 cm. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.

Przygotowanie kremu:
4

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie przez około 1 minutę.

5

Masę limonkową wlać na podpieczony spód ciasta i ponownie włożyć do piekarnika na 15-20 minut.

6

Wystudzić i włożyć do lodówki na co najamniej 2 godziny.

7

Do wykończenia tarty użyłam sezonowych owoców tj.: borówek, jeżyn i malin oraz śmietany 30 % (200 ml) ubitej z 2 łyżkami cukru pudru i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego.

Szybka tarta limonkowa
(Wyświetlono 6 804 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

7 komentarzy

  1. Michalina 13 lipca 2019 o 20:33

    Pani Kingo!To ciasto to prawdziwy SZTOS!Wygląda pysznie a smakuje obłędnie!Goście byli zachwyceni.więcej takich przepisów.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Natalia 27 czerwca 2018 o 19:02

    Super przepis, rzeczywiście szybko się robi i jest pyszna 🙂 Robiłam podwajając składniki i wszystko dobrze wyszło. Robiliśmy trochę kombinacji: z truskawkami, z musem truskawkowym, z lodami rafaello (boskie!) a nawet z syropem klonowym 😀 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    1. admin 16 lipca 2018 o 20:13

      dziękuję bardzo za wypróbowanie i komentarz 🙂

      Odpowiedz
  3. Sonik 23 marca 2018 o 09:50

    Czym mogę zastąpić glutenowe ciasteczka i mleko skondensowane ( ale czymś, co się nie rozleje po upieczeniu i rozkrojeniu ciasta)? 🙂

    Odpowiedz
  4. ewelina 18 stycznia 2016 o 16:03

    Hej! Zrobilam dzis ta tarte. Nie jest taka piekna jak twoja. Smaczna jest. Klienci chwala. Mam herbacinie w sepolnie krajenskim tea lady i tez robie to co lubie :). Wracajac do tarty spod wyszedl mi bardzo tlusty. Mozesz mi zdradzic jakich ciastek dokladnie urzylas. Bo ja musialam wykozystac 2paczki ciastek do jednej tarty i dalam mniej masla a maslo wyciekło mi z tarty podczas pieczenia i na paterze tez jest tlusto. Krem rewelacja. Ale nie jest taki zolty jak twoj. Zapraszam do siebie na pyszna herbate. Robie rozne warsztaty np degustacja swrow oraz parzenie herbaty. Pozdrawiam ewelina

    Odpowiedz
    1. admin 18 stycznia 2016 o 17:33

      do przygotowania spodu wykorzystuje ciasteczka maślane lub owsiane digestive

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.