Ten przepis jest świetny. Dowodem na to jest fakt, że zanim ujrzał światło dziennie wykonany był co najmniej 5 razy. Nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Zresztą poniższe fotografie to tarta już w połowie zjedzona. Idealnie smakuje w upalne dni, obowiązkowo mocno schłodzona i podana z owocami sezonowymi.
Specjalnie na wasze facebookowe życzenie 🙂
Smacznego 🙂
Piekarnik nastawić na temperaturę 170 º C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 22 cm (może byc również 23-25 cm wtedy tarta będzie niższa) wysmarować masłem.
Ciasteczka zmiksować wraz z cukrem i cynamonem. Dodać roztopione masło i całość zagnieść.
Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy na wysokość około 2 cm. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie przez około 1 minutę.
Masę limonkową wlać na podpieczony spód ciasta i ponownie włożyć do piekarnika na 15-20 minut.
Wystudzić i włożyć do lodówki na co najamniej 2 godziny.
Do wykończenia tarty użyłam sezonowych owoców tj.: borówek, jeżyn i malin oraz śmietany 30 % (200 ml) ubitej z 2 łyżkami cukru pudru i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 170 º C z funkcją grzania góra - dół. Formę o średnicy 22 cm (może byc również 23-25 cm wtedy tarta będzie niższa) wysmarować masłem.
Ciasteczka zmiksować wraz z cukrem i cynamonem. Dodać roztopione masło i całość zagnieść.
Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy na wysokość około 2 cm. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie przez około 1 minutę.
Masę limonkową wlać na podpieczony spód ciasta i ponownie włożyć do piekarnika na 15-20 minut.
Wystudzić i włożyć do lodówki na co najamniej 2 godziny.
Do wykończenia tarty użyłam sezonowych owoców tj.: borówek, jeżyn i malin oraz śmietany 30 % (200 ml) ubitej z 2 łyżkami cukru pudru i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego.
Pani Kingo!To ciasto to prawdziwy SZTOS!Wygląda pysznie a smakuje obłędnie!Goście byli zachwyceni.więcej takich przepisów.Pozdrawiam
Super przepis, rzeczywiście szybko się robi i jest pyszna 🙂 Robiłam podwajając składniki i wszystko dobrze wyszło. Robiliśmy trochę kombinacji: z truskawkami, z musem truskawkowym, z lodami rafaello (boskie!) a nawet z syropem klonowym 😀 Pozdrawiam!
dziękuję bardzo za wypróbowanie i komentarz 🙂
Czym mogę zastąpić glutenowe ciasteczka i mleko skondensowane ( ale czymś, co się nie rozleje po upieczeniu i rozkrojeniu ciasta)? 🙂
hmmm – spód można zrobić z tego przepisu https://kingaparuzel.pl/blog/2013/03/ciasto-z-5-skladnikow/
a jako wypełnienie kaszę manne ugotowaną w mleku z sokiem z limonki
Hej! Zrobilam dzis ta tarte. Nie jest taka piekna jak twoja. Smaczna jest. Klienci chwala. Mam herbacinie w sepolnie krajenskim tea lady i tez robie to co lubie :). Wracajac do tarty spod wyszedl mi bardzo tlusty. Mozesz mi zdradzic jakich ciastek dokladnie urzylas. Bo ja musialam wykozystac 2paczki ciastek do jednej tarty i dalam mniej masla a maslo wyciekło mi z tarty podczas pieczenia i na paterze tez jest tlusto. Krem rewelacja. Ale nie jest taki zolty jak twoj. Zapraszam do siebie na pyszna herbate. Robie rozne warsztaty np degustacja swrow oraz parzenie herbaty. Pozdrawiam ewelina
do przygotowania spodu wykorzystuje ciasteczka maślane lub owsiane digestive