Ile czasu i jak gotować kukurydzę? Te pytania chyba męczą każdego kto uwielbia te warzywo. Zdradzam dziś sekret niesamowitej kukurydzy. Przygotowanie jak zwykle banalnie proste wystarczy tylko jeden tajemniczy składnik CUKIER – jego dodanie sprawi, że wydobędzie się jej cały smak. Zapomnijcie o soli podczas gotowania – ona rusza do działania dopiero po wszystkim. Można poszaleć z wymieszaniem wody z mlekiem w proporcji 1:1 aby nasze kolby miały dodatkowo maślany smak.
Moja wersja klasyczna to masło i sól, czasami odrobina czosnku. Wersja która wielu zaskoczy to dodatek sosu z sera z niebieską pleśnią. Czasami i w tym wypadku szaleję dodając do sosu łyżkę koniaku lub whisky. Słodycz kukurydzy z pikanterią sera Lazur daje fenomenalne zakończenie.
Smacznego:)
Do dużego garnka wlać wodę, dodać cukier i wrzucić obrane kukurydze. Doprowadzić do wrzenia i gotować nie dłużej niż 8 minut.
Ser z niebieską pleśnią rozetrzeć widelcem. Dodać serek oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać.
Ciepła kukurydzę podawać z serowym dipem obficie posypana pietruszką.
Jeśli kukurydza jest bardzo świeża należy ją gotować (od momentu wrzenia wody) przez 3 do 5 minut. Dla kukurydzy, która ma kilka dni 6-8 minut.
Porcji 3
Składniki
Przygotowanie
Do dużego garnka wlać wodę, dodać cukier i wrzucić obrane kukurydze. Doprowadzić do wrzenia i gotować nie dłużej niż 8 minut.
Ser z niebieską pleśnią rozetrzeć widelcem. Dodać serek oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać.
Ciepła kukurydzę podawać z serowym dipem obficie posypana pietruszką.
Jeśli kukurydza jest bardzo świeża należy ją gotować (od momentu wrzenia wody) przez 3 do 5 minut. Dla kukurydzy, która ma kilka dni 6-8 minut.