Najlepsze, najszybsze, wspaniałe! Zawsze znika, zawsze smakuje. Używam do niej różnych owoców, czasem nawet warzyw. Crumble czyli owoce pod kruszonką. Do wierzchniej posypki można dodać kokos, skórkę z cytrusów lub orzechy – pełna dowolność. Polecam Wam spróbować również wersji wytrawnej, wystarczy tylko pominąć cukier, dodać dużo ziół, sól i pieprz, a owoce zastąpić, papryką, suszonymi pomidorami, czosnkiem i cukinią. Poniżej moja wersja letnia klasyczna i fit. Jeden przepis tak wiele możliwości.
Zapraszam!
Smacznego:)
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra - dół. Naczynie żaroodporne o średnicy 28 cm wysmarować masłem.
Do miski przełożyć umyte jagody oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka skropione sokiem z cytryny. Dodać do nich cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i przełożyć do przygotowanego naczynia.
W drugiej misce wymieszać ze sobą płatki, mąkę, sól, cukier trzcinowy i cynamon. Dodać zimne masło i zagnieść palcami kruszonkę.
Kruszonkę wyłożyć równomiernie na owoce, posypać orzechami. Całość piec około 20 minut aż nabierze złotego koloru.
Podawać z jogurtem naturalnym lub lodami.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra - dół. Naczynie żaroodporne o średnicy 28 cm wysmarować masłem.
Do miski przełożyć umyte jagody oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka skropione sokiem z cytryny. Dodać do nich cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i przełożyć do przygotowanego naczynia.
W drugiej misce wymieszać ze sobą płatki, mąkę, sól, cukier trzcinowy i cynamon. Dodać zimne masło i zagnieść palcami kruszonkę.
Kruszonkę wyłożyć równomiernie na owoce, posypać orzechami. Całość piec około 20 minut aż nabierze złotego koloru.
Podawać z jogurtem naturalnym lub lodami.
A co z sola robimy ?
juz poprawiłam – dodajemy do mąki
Jesli stosujemy olej kokosowy to plynny czy stały? :*
stały
A co z sokiem z cytryny????
skropić nim jabłka – już poprawiłam 🙂 dziękuję :*