Urodziłam się późną jesienią i zawsze zazdroszczę wszystkim, którzy przyszli na świat latem. Zazdroszczę możliwości jakie daje im przyroda. Macie najlepsze owoce, warzywa i piękną pogodę. Możliwości na grill w ogródku lub party w plenerze. Uwielbiam ten sezon bo obfituje on w urodziny moich bliskich. Mogę się cukierniczo wyszaleć 🙂
Jest też mała ciekawostka na mój temat! 🙂
Nigdy nie wiem kiedy piekę jaki tort powstaje tzn. z każdym etapem moje założenia się zmieniają i powstają zupełnie nowe odkrycia takie jak to poniżej. Polecam skusić się na ten przepis bo jest cudowny w smaku i prosty w wykonaniu, a co najważniejsze zachwyca!
Wszystkim letnim solenizantom życzę ciepła, przyjaźni i jak najwięcej zrealizowanych marzeń.
Smacznego 🙂
Piekarnik nastawić na temperaturę 170 ºC z funkcją grzania góra - dół. Dno każdej foremki o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić, niczym nie smarować i nie wykładać papierem).
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę (ja mam technikę że przez 40 sekund ubijam na maksymalnych obrotach miksera następnie zmniejszam do średnich) pod koniec dodawać stopniowo cukier - po 1 łyżce na minutę. (piana ma być błyszcząc i sztywna)
Do mocno ubitej piany dodawać cały czas miksując żółtka. (Po jednym tak aby przed każdym kolejnym masa była jednolita). Na koniec dodać ekstrakt z wanilii.
W osobnej misce należy przesiać i wymieszać obie mąki. Następnie ponownie wymieszane mąki przesiać do ubitej masy z jajek. Całość delikatnie wymieszać tak aby powstało jednolite ciasto. (ja to robię zazwyczaj mikserem na wolnych obrotach)
Ciasto przelać do 2 foremek, pozostawiając sobie ⅓ ciasta, którą należy wymieszać z mielonymi orzechami i przelać do ostatniej foremki.
Blaty piec około 15 -20 minut do momentu, w którym patyczek włożony w środek jest suchy.
Po tym czasie każdy blat wyjmujemy z piekarnika i rzucamy nim o ziemię z wysokości 60 cm. Wkładamy ponownie do wyłączonego już piekarnika, i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali w 2 seriach po 30 sekund. Lekko ostudzić.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej mascarpone i miksować aż wszystkie składniki się połączą.
Do kremu dodać likier oraz cały czas miksując wlać roztopioną czekoladę.
Blaty wyjąć z foremek. Na środek patery rozsmarować łyżeczkę masła orzechowego aby ciasto było stabilne i nie ślizgało się po paterze.
Pierwszy biszkoptowy blat wyłożyć na paterę,nasączyć go delikatnie esencją malinową, następnie wyłożyć ⅓ kremu i równomiernie rozprowadzić.
Na krem położyć kolejny tym razem orzechowy blat, który należy posmarować masłem orzechowym, a następnie kremem (pozostawić połowę kremu do wykończenia ciasta). Posypać z góry posiekanymi orzechami włoskimi.
Całość przykryć ostatnim biszkoptowym blatem ponownie nasączyć esencją malinową i przykryć pozostałym kremem. Dokładnie wykończyć nim cały tort. Kiedy będzie już równo położony należy całość przeciągnąć gorącym nożem aby krem stał się gładki i lśniący.
Dookoła udekorować malinami, z góry również oraz pokrojonymi wafelkami. Całość oprószyć chałwą oraz listkami mięty.
Porcji 8
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 170 ºC z funkcją grzania góra - dół. Dno każdej foremki o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić, niczym nie smarować i nie wykładać papierem).
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę (ja mam technikę że przez 40 sekund ubijam na maksymalnych obrotach miksera następnie zmniejszam do średnich) pod koniec dodawać stopniowo cukier - po 1 łyżce na minutę. (piana ma być błyszcząc i sztywna)
Do mocno ubitej piany dodawać cały czas miksując żółtka. (Po jednym tak aby przed każdym kolejnym masa była jednolita). Na koniec dodać ekstrakt z wanilii.
W osobnej misce należy przesiać i wymieszać obie mąki. Następnie ponownie wymieszane mąki przesiać do ubitej masy z jajek. Całość delikatnie wymieszać tak aby powstało jednolite ciasto. (ja to robię zazwyczaj mikserem na wolnych obrotach)
Ciasto przelać do 2 foremek, pozostawiając sobie ⅓ ciasta, którą należy wymieszać z mielonymi orzechami i przelać do ostatniej foremki.
Blaty piec około 15 -20 minut do momentu, w którym patyczek włożony w środek jest suchy.
Po tym czasie każdy blat wyjmujemy z piekarnika i rzucamy nim o ziemię z wysokości 60 cm. Wkładamy ponownie do wyłączonego już piekarnika, i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali w 2 seriach po 30 sekund. Lekko ostudzić.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej mascarpone i miksować aż wszystkie składniki się połączą.
Do kremu dodać likier oraz cały czas miksując wlać roztopioną czekoladę.
Blaty wyjąć z foremek. Na środek patery rozsmarować łyżeczkę masła orzechowego aby ciasto było stabilne i nie ślizgało się po paterze.
Pierwszy biszkoptowy blat wyłożyć na paterę,nasączyć go delikatnie esencją malinową, następnie wyłożyć ⅓ kremu i równomiernie rozprowadzić.
Na krem położyć kolejny tym razem orzechowy blat, który należy posmarować masłem orzechowym, a następnie kremem (pozostawić połowę kremu do wykończenia ciasta). Posypać z góry posiekanymi orzechami włoskimi.
Całość przykryć ostatnim biszkoptowym blatem ponownie nasączyć esencją malinową i przykryć pozostałym kremem. Dokładnie wykończyć nim cały tort. Kiedy będzie już równo położony należy całość przeciągnąć gorącym nożem aby krem stał się gładki i lśniący.
Dookoła udekorować malinami, z góry również oraz pokrojonymi wafelkami. Całość oprószyć chałwą oraz listkami mięty.
W przepisie zaznaczone jest ze są to 3 porcje. Jeżeli chce zrobić tort dla 12 osób to mam wykorzystać 4 razy więcej składników? ?
błąd – informatycy żle przenieśli liczbę – tort spokojnie starczy na 6-8 osób – juz z mieniam i przepraszam za pomyłkę
Tort obłędny:)))) sama jestem mile zaskoczona, że wyszedł mi tak pysznie, bo raczej byle jaki ze mnie cukiernik. Dziekuje i polecam każdemu. Uda się każdej osobie, która na niego się skusi.
…Pysznie, pięknie, niebiańsko….
aaa ale się cieszę 🙂 dziękuję :*
Mnie wyszedł prawie taki sam, zamiast soku dałam wisniowke, zrobiłam jeden biszkopt zwykły a drugi orzechowy, super
cudownie 🙂
Pani Kingo, czym mogłabym zastąpić Bayleis, żeby jednak zachować ten smak?
ohhh tu może być problem – proszę spróbować innego likieru kawowego
Ośmielona Twoja odpowiedzią na mój komentarz pod jednym z przepisów, chętnie napiszę coś i tutaj 🙂
Przygotowałam tort z Twojego przepisu i… wyszedł PRZEpyszny! Z Twoją pomocą zrobiłam furorę na rodzinnej imprezie 🙂
Kolejna okazja na Walentynki, ale tym razem na pewno wybiorę coś z Twoich Fit Słodkości zajmujących wśród moich kulinarnych pomocy specjalne miejsce 🙂
Gabrysiu tak się cieszę – jak zrobisz coś z Fit słodkości to koniecznie daj znać :*
Przepiękny tort i na pewno równie dobrze smakuje. Właśnie poszukuję przepisu na tort czekoladowo-orzechowy (Na urodziny mojego męża) i jak zawsze kończę na Twoim blogu. Uwielbiam Twoje przepisy. Spróbuję zrobić podobny, bo na pewno nie dorównam ideałowi 🙂
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za Twoją pasję, którą przekazujesz nam w swoim blogu
Agnieszko dziękuję Ci za tak miłe słowa. Kiedy je czytam dostaję takiego mega kopa do dalszej pracy, Fajnie wiedzieć że ktoś korzysta i docenia pracę. Najmocniej dziękuję Co za tą wiadomość :*
Ja mam pytanie, czy moge upiec wszystkie blaty razem w jednej tortownicy? i pozniej przeciac, mysle zeby zrobic wszystkie warstwy orzechowe . Nie mam 3 tortownic i nie chce tez zagracac kuchni…:)
Dominiko możesz tak zrobić jednak musisz uważać- może wystąpić problem z przekrojeniem ich gdyż migdały powodują, że ciasto jest bardziej „gęste” i może tak nie wyrosnąć jak podczas pieczenia w odrębnych foremkach. Musiałabyś wydłużyć czas pieczenia.
Ja proponowałabym podzielić ciasto na pół i upiec w 2 turach.
czego można użyć zamiast likieru, torcik planuję dla dziecka
można nasączyć sokiem pomarańczowym lub mocno zaparzoną herbatą owocową
Witam, czy przez masło orzechowe mam rozumieć to z orzeszków ziemnych czy z laskowych (typu nutella)?
ja użyłam mieszanki masła orzechowego z czekoladowym kupionej w Lidlu
Witam 🙂 Mam zamiar zrobić ten tort ale mam pytanko bo ja nie w temacie;) Czy wszystkie te blaty da się upiec w jednym piekarniku ? Czy wtedy którys np się nie dopiecze?
tak uda się na jednym poziomie piekarnika 🙂
I jeszcze jedno, przepraszam że zawracam głowę 🙂 Czy zamiast tego lukieru mogę dać Soplicę orzechową? Bo akurat mam w domu:)