Ekspresowy deser chałwowy

Długi weekend wita mnie słońcem. Jak każdy mam plany i jak większość dotyczą one grillowania. Wiecie, że moją słabością są słodkości także dzisiaj pomysł na ekspresowy deser który pojawi się u mnie na stole. To fantastyczny przepis o smaku chałwy, wanilii i skórki z cytryny. Mocno schłodzony orzeźwia, a świeże sezonowe owoce idealnie go wykańczają. Wystarczy 5 minut roboty i takie jem cudo.

Smacznego:)

Ilość porcji4 porcje

 200 g chałwy
 400 g jogurtu naturalnego
 2 łyżki miodu
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 2 łyżki pasty tahini
 1 łyżka syropu trzcinowego (można zastąpić miodem)
 100 g borówek
 listki mięty
 1 skórka z cytryny
 pistacje

1

W misce wymieszać ze sobą jogurt, miód, ekstrakt z wanilii, skórkę startą z cytryny. Masę przelać do pucharków.

2

W drugiej misce widelcem utrzeć na gładką masę chałwę, pastę tahini i syrop trzcinowy. (jeżeli masa jest za gęsta należy dodać mleka około 1 - 2 łyżek). Sos chałwowy przelać na jogurt w pucharkach.

3

Deser udekorować borówkami, pistacjami i listkami mięty. Najlepiej schłodzić w lodówce przez godzinę ale można też jeść od razu.

Wartości odżywcze

Porcji 4

Składniki

 200 g chałwy
 400 g jogurtu naturalnego
 2 łyżki miodu
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 2 łyżki pasty tahini
 1 łyżka syropu trzcinowego (można zastąpić miodem)
 100 g borówek
 listki mięty
 1 skórka z cytryny
 pistacje

Przygotowanie

1

W misce wymieszać ze sobą jogurt, miód, ekstrakt z wanilii, skórkę startą z cytryny. Masę przelać do pucharków.

2

W drugiej misce widelcem utrzeć na gładką masę chałwę, pastę tahini i syrop trzcinowy. (jeżeli masa jest za gęsta należy dodać mleka około 1 - 2 łyżek). Sos chałwowy przelać na jogurt w pucharkach.

3

Deser udekorować borówkami, pistacjami i listkami mięty. Najlepiej schłodzić w lodówce przez godzinę ale można też jeść od razu.

Ekspresowy deser chałwowy
(Wyświetlono 3 700 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.