I w końcu przyszedł ten czas! Czas na rabarbar. Cenię jego kwaskowaty smak i możliwości jakie daje w kuchni. Dzisiaj ciasto, w którym jest głównym bohaterem. Towarzyszy mu cudowny krem cynamonowy, który sprawia, że ciasto nie jest suche tylko wilgotne. Krem ten wnosi niesamowity aromat i cudownie się komponuje z całą resztą składników.
Wszyscy gotowi? Mogę zaczynać? A więc zapraszam po przepis już dziś 🙂
Smacznego:)
W rondelku zagotować mleko wymieszane z cynamonem.
Mikserem ucierać żółtka z cukrem przez około 5 minut aż staną się puszyste i kremowe.
Do ucieranych żółtek dodać skrobię ziemniaczaną i miksować jeszcze minutę.
Następnie wlać powoli gorące mleko, cały czas miksując. Przelać masę do rondla, w którym gotowało się mleko i na średnim ogniu cały czas mieszając dodać masło i poczekać aż krem zgęstnieje. Odstawić na czas przygotowania ciasta.
Rabarbar umyć i pokroić na 3 cm słupki. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół.
Masło ucierać wraz z cukrem przez około 5 minut do momentu kiedy będzie puszyste i kremowe.
Dodać jajko i dalej miksować przez kolejną minutę.
Do masy maślanej dodać przesiane mąki z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Przelać ciasto do przygotowanej formy formując je nieco wyżej przy brzegach.
Na ciasto wyłożyć krem cynamonowy, następnie przygotowany rabarbar i gruszkę. Całość piec 35-45 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy.
Ciasto przed podaniem posypać posiekanymi pistacjami i oprószyć cukrem pudrem.
Składniki
Przygotowanie
W rondelku zagotować mleko wymieszane z cynamonem.
Mikserem ucierać żółtka z cukrem przez około 5 minut aż staną się puszyste i kremowe.
Do ucieranych żółtek dodać skrobię ziemniaczaną i miksować jeszcze minutę.
Następnie wlać powoli gorące mleko, cały czas miksując. Przelać masę do rondla, w którym gotowało się mleko i na średnim ogniu cały czas mieszając dodać masło i poczekać aż krem zgęstnieje. Odstawić na czas przygotowania ciasta.
Rabarbar umyć i pokroić na 3 cm słupki. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół.
Masło ucierać wraz z cukrem przez około 5 minut do momentu kiedy będzie puszyste i kremowe.
Dodać jajko i dalej miksować przez kolejną minutę.
Do masy maślanej dodać przesiane mąki z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Przelać ciasto do przygotowanej formy formując je nieco wyżej przy brzegach.
Na ciasto wyłożyć krem cynamonowy, następnie przygotowany rabarbar i gruszkę. Całość piec 35-45 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy.
Ciasto przed podaniem posypać posiekanymi pistacjami i oprószyć cukrem pudrem.
czy zamiast gruszki można dodać jabłko? 🙂
jak najbardziej
tak 🙂
Nie wiem o co chodzi ale ciasto bylo tak geste, krem zreszta tez, ze nie dalo sie go przelozyc do formy, dodalam oleju zeby je rozrzadzic i kiszka, nie upieklo sie mokre cala po 1,5 h pieczenia…
Może być maka orkiszowa 2000 ?
za ciężka – można zamienić np. na gryczaną
Bardzo dobre ciasto – słodki budyń cynamonowy i kwaśny rabarbar to super połączenie 🙂
Ilona ja również w sezonie na rabarbar przepadam za tym połączeniem 🙂
właśnie dziś je robię 🙂