Kochani polecam Wam zrobić spory zapas domowego … musli. Wzięłam pod lupę wszystkie dostępne w sklepach i wierzcie mi nie warto ich kupować! Pod etykietą na opakowaniu, naszą wyobraźnią na ich temat kryje się spora porcja białego cukru czy też owoców suszonych konserwowanych dwutlenkiem siarki.
Zaletą domowego musli jest niewątpliwe skład – sami wybieramy odpowiadające nam smaki, dopieszczamy o wyselekcjonowane owoce, ziarna i przyprawy. Innym plusem jest to, że jest znacznie tańsze w produkcji. Ja często sięgam po moje domowe musli jako dodatek do ciast, kruszonek lub batonów albo najzwyczajniej w świecie jem z jogurtem na śniadanie.
Poniżej przedstawię przepis – moją zasadę jaką się kieruję przy mojej „zdrowej mieszance” jednak Was niech ogranicza tylko wasza wyobraźnia – używajcie, kombinujcie, testujcie i odkrywajcie! Smacznej zabawy! 🙂
Smacznego 🙂
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją grzania góra -dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie rodzaje płatków wymieszać wraz z otrębami i przełożyć na przygotowaną blachę. Piec w piekarniku przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając aż nabiorą złotego koloru. Wyjąć z pieca i ostudzić.
Wystudzane płatki wymieszać z pozostałymi składnikami. Orzechy można posiekać na mniejsze kawałki.
- domowe musli można wzbogacić o kawałki gorzkiej czekolady,wiórki kokosowe,
- można użyć dowolnych suszonych owoców np. bananów, moreli, daktyli, rodzynek
- polecam dodanie skórki z pomarańczy i dowolnych przypraw np. wanilii, imbiru, kardamonu.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją grzania góra -dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie rodzaje płatków wymieszać wraz z otrębami i przełożyć na przygotowaną blachę. Piec w piekarniku przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając aż nabiorą złotego koloru. Wyjąć z pieca i ostudzić.
Wystudzane płatki wymieszać z pozostałymi składnikami. Orzechy można posiekać na mniejsze kawałki.
- domowe musli można wzbogacić o kawałki gorzkiej czekolady,wiórki kokosowe,
- można użyć dowolnych suszonych owoców np. bananów, moreli, daktyli, rodzynek
- polecam dodanie skórki z pomarańczy i dowolnych przypraw np. wanilii, imbiru, kardamonu.
Zgadzam się w 100% – domowe musli jest najlepsze i dokładnie takie jakie chcemy, żeby było. Problemem tylko jest to, że na sklepowych półkach nie zawsze mogę znaleźć wszystkie produkty jakie bym chciała. Od lat sama mieszałam musli w domu, dla dorosłych inne, dla dzieci inne, czyli dla każdego coś dobrego 🙂 Niedawno znalazłam sklep internetowy, gdzie takie prawdziwe=domowe i bez chemii musli można sobie samemu zmiksować. A ilość składników z których się wybiera jest naprawdę bardzo duża (WWW.MUSLI4U.PL). PS. świetne zdjęcia!
Dzień dobry 🙂 Jak długo można przechowywać to musli? I czy w zamkniętym szczelnie pojemniku?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam ciepło 🙂
musli można przechowywać w suchym miejscu w zamkniętym pojemniku do 2 miesięcy