Leniwa niedziela…. – to nie możliwe! Nie u mnie! Była już stajnia, poranna gimnastyka, pyszne śniadanie, a w oczekiwaniu na obiad u Mamy przygotowałam coś słodkiego na popołudnie. Miały być ciasteczka orzechowe, wyszedł bardzo zdrowy placek z gorzką czekoladą i orzechami. Jest odpowiednio słodki, nie zawiera tłuszczu i glutenu. Jest „suchy” i najlepiej smakuje ze szklanka mleka lub owocami.
Smacznego 🙂
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem lub użyć silikonowej formy.
W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, w drugiej suche. Połączyć zawartość obu misek.
Czekoladę pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Ciasto przelać do formy i udekorować z góry orzechami.
Piec 15-20 minut
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem lub użyć silikonowej formy.
W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, w drugiej suche. Połączyć zawartość obu misek.
Czekoladę pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Ciasto przelać do formy i udekorować z góry orzechami.
Piec 15-20 minut
Czy można użyć mąki orkiszowej zamiast owsianej?
tak ale należy dodać jej więcej o ok 1/3
Kinga, upiekłam ☺ super smaczne ? ratunek na słodycz dla niespodziewanych gości, bo czasowo bardzo szybkie do zrobienie – czeka na degustacje ?
Basiu bardzo się cieszę że skusiłaś się na przepis 🙂 już wkrótce pojawią się kolejne ekspresowe słodkości 🙂