Fit ciasto espresso

Cudowne, wilgotne, zdrowe ciasto o smaku kawy. Wiedziałam, że przypadnie Wam do gustu. Jest fenomenalne i zaskakujące. Słodkie daktyle nadają cudownej słodyczy, mąka pełnoziarnista lekko orzechowy smak, a mocne espresso wyraźnie akcentuje swoją obecność.

Co wy na to?  Kto się skusi?

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

Składniki na ciasto:
 200 g daktyli suszonych
 1 ½ łyżki kawy rozpuszczalnej espresso
 1 ¼ szklanki wody
 ½ łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 60 g oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
 ½ szklanki cukru z palmy kokosowej (można użyć cukru trzcinowego)
 2 jajka
 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
Składniki na krem czekoladowy:
 2 dojrzałe awokado
 1 duży banan lub 2 małe
 3 łyżki kakao

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem. (Ja użyłam formy silikonowej o wymiarach 20 cm x 10 cm).

2

Z daktyli usunąć pestki i włożyć do rondelka. Dodać kawę, wodę i zagotować. Gotować 10 minut po czym całość zblendować.

3

Olej kokosowy utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksowaną pastę z daktyli. Całość wymieszać.

4

Mąkę przesiać przez sito z sodą oczyszczoną i proszkiem. Dodać do pozostałych składników i całość wymieszać.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 min w nagrzanym piekarniku. ( Po tym czasie sprawdzić czy patyczek włożony w środek wychodzi suchy jeżeli tak to) należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut ( jeżeli nie wydłużamy pieczenie jeszcze o 10 minut. )

Przygotowanie kremu:
6

Z awokado usunąć pestkę i zmiksować wszystkie składniki.

7

Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.

Składniki

Składniki na ciasto:
 200 g daktyli suszonych
 1 ½ łyżki kawy rozpuszczalnej espresso
 1 ¼ szklanki wody
 ½ łyżeczka sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 60 g oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
 ½ szklanki cukru z palmy kokosowej (można użyć cukru trzcinowego)
 2 jajka
 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
Składniki na krem czekoladowy:
 2 dojrzałe awokado
 1 duży banan lub 2 małe
 3 łyżki kakao

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem. (Ja użyłam formy silikonowej o wymiarach 20 cm x 10 cm).

2

Z daktyli usunąć pestki i włożyć do rondelka. Dodać kawę, wodę i zagotować. Gotować 10 minut po czym całość zblendować.

3

Olej kokosowy utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksowaną pastę z daktyli. Całość wymieszać.

4

Mąkę przesiać przez sito z sodą oczyszczoną i proszkiem. Dodać do pozostałych składników i całość wymieszać.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 min w nagrzanym piekarniku. ( Po tym czasie sprawdzić czy patyczek włożony w środek wychodzi suchy jeżeli tak to) należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut ( jeżeli nie wydłużamy pieczenie jeszcze o 10 minut. )

Przygotowanie kremu:
6

Z awokado usunąć pestkę i zmiksować wszystkie składniki.

7

Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.

Fit ciasto espresso
(Wyświetlono 14 424 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

81 komentarzy

  1. Aga 22 lipca 2018 o 10:12

    Super przepis ? Ciasto mięciutkie, wilgotne. Następnym razem jedynie zmniejszę ilość cukru. Słodziutkie. Pieklam ok 45min – ale to juz zalezy od piekarnika. Będzie w repertuarze ? pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    1. admin 26 lipca 2018 o 12:12

      bardzo się cieszę że przypadło do smaku 🙂

      Odpowiedz
  2. Ludek 15 lipca 2018 o 13:07

    Witam,
    przepis wygląda apetycznie, ale 🙂
    1 szklanka tzn. ile? Teraz niestety wielkości szklanek są różne. 🙁

    Odpowiedz
    1. admin 16 lipca 2018 o 20:00

      250 ml

      Odpowiedz
  3. Kasia 26 marca 2018 o 17:43

    Kinga! Czy mogę zamiast cukru ,użyć erytrol? I w jakiej ilości?
    p.s. świetny połączenie – ciasto plus kawa ! Nie mogę się doczekać pichcenia 🙂 Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2018 o 17:34

      tak – możesz w takich samych proporcjach

      Odpowiedz
  4. Monika 29 stycznia 2018 o 19:10

    Kingo, jakiego typu mąki pszennej pełnoziarnistej używasz najczęściej do wypieków? I orkiszowej ? 🙂 Jutro robię to ciasto, będzie w sam raz do kawki z moją przyjaciółką 😉

    Odpowiedz
    1. admin 1 lutego 2018 o 13:01

      najczęściej typ 1850

      Odpowiedz
  5. Malgosia 19 stycznia 2018 o 13:38

    Kinga, ciasto cudowne, idealne na moje slodkie zachcianki 🙂 bedzie w sam raz do popołudniowej kawy. Jestem ciekawa czy zasmakuje corci 😉 dziekuje za swietny zdrowy przepis, pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 19 stycznia 2018 o 14:53

      Gosiu dziękuję Ci za tak miły komentarz :*

      Odpowiedz
  6. Milena 29 listopada 2017 o 17:56

    Mam pytanko. Ile oleju kokosowego ma jedna łyżka? Zawsze mam problem z odmierzeniem odpowiedniej gramatury tego oleju…:) Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2017 o 23:25

      25 g

      Odpowiedz
  7. Ewelina 17 listopada 2017 o 15:31

    Zakalec

    Odpowiedz
    1. Kala 23 marca 2020 o 09:56

      Zakalec wychodzi z ciast na proszku gdy składniki nie są w jednakowej temperaturze, np. jaja prosto z lodówki. Trzeba je wyjąc wcześniej aby się zagrzały.

      Odpowiedz
  8. Ewelina 17 listopada 2017 o 15:30

    Wyszedł mi zaklęć.
    Jaka mogła być przyczyna?

    Odpowiedz
    1. admin 21 listopada 2017 o 00:53

      czy składniki były dobrze odmierzone?

      Odpowiedz
      1. Ewelina 23 listopada 2017 o 10:37

        Tak, rozumiem , ze to mogło być przyczyną? ale nie poddam się bo smak jest wyśmielity!

        Odpowiedz
  9. Anusia 16 listopada 2017 o 14:55

    Kingo uwielbiam Twoje przepisy 🙂 jak mogę zamienić kawę rozpuszczalna? Nie pije takiej więc chętnie zaparzę mieloną tylko nie wiem ile jej mogę dodać? P.S. uwielbiam Twoje odchudzanie schabowe ❤

    Odpowiedz
  10. Dorota 16 listopada 2017 o 13:33

    Mam w szafce zapasy przyprawy do piernika. Myślicie, że będą tu pasować do tej kawy? I posypanie siekanymi orzechami?

    Odpowiedz
    1. admin 21 listopada 2017 o 00:55

      będą pasować idealnie!

      Odpowiedz
  11. Adka 11 listopada 2017 o 10:44

    Dziękuję za świetny przepis 🙂 ja użyłam mąki owsianej i wyszło! Proste do wykonania. Pyszne!!!

    Odpowiedz
    1. admin 11 listopada 2017 o 18:37

      bardzo się ciesze że przepis się sprawdza 🙂 dziękuję za komentarz

      Odpowiedz
  12. LILI 7 listopada 2017 o 12:38

    Witam,
    ciasto robiłam dwukrotnie, za każdym razem się udało, zamiast cukru daję 2-3 łyżki miodu a zamiast kawy łyżkę kakao (nie lubię kawowych nut w ciastach)
    Przepis rewelacja!:)

    Odpowiedz
    1. admin 7 listopada 2017 o 19:10

      super! muszę wypróbować Twoją wersję 🙂

      Odpowiedz
  13. Agnieszka 4 listopada 2017 o 13:42

    Ciasto zrobione ? a jeszcze szybciej zjedzone ? pyszne ??? użyłam mąki kokosowej i wyszło rewelacyjnie. Trafia do moich ulubionych przepisow ??

    Odpowiedz
    1. admin 4 listopada 2017 o 23:10

      wspaniale – z ciekawości pytam jaką proporcję maki zastosowałaś?

      Odpowiedz
      1. Agnieszka 5 listopada 2017 o 14:42

        Pół szklanki ? mąka szybko wchłonęła wilgoć pozostałych składników.
        Przez ten mały, pyszny sukces jestem zachęcona do próbowania innych fit przepisów ? dziękuję ?

        Odpowiedz
        1. admin 6 listopada 2017 o 17:59

          dziękuję za informacje 🙂 musze spróbować 🙂

          Odpowiedz
  14. Alicja 13 października 2017 o 14:33

    Kingo, czy mogę zamiast mąki pszennej użyć żytnią pełnoziarnistą ? 🙂
    A zamiast kawy rozpuszczalnej – espresso i wyeliminować wtedy już wodę?
    Dziękuję za pomoc! 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 14 października 2017 o 19:10

      Alicjo jak najbardziej możesz zrobić tak jak napisałaś 🙂

      Odpowiedz
  15. Milena 16 września 2017 o 16:36

    Obłędne ciasto!
    Obawiałam się, że będzie czuć daktyle, bo w sumie nie jadam samych jako przekąskę, ale ciasto jest niesamowite ❤️
    Jeszcze brownie na jogurcie też ma fantastyczny smak ?
    Brownie robiłam już kilka razy za każdym razem smakuje tak samo
    Do obu deserów będę wracać na pewno ?

    Odpowiedz
    1. admin 20 września 2017 o 16:39

      uwielbiam takie informacje i komentarze 🙂 dziękuję :*

      Odpowiedz
  16. Lili 16 września 2017 o 08:26

    Dzien dobry,

    Z uwagi na to, ze nie przepadam za kawowym smakiem w ciastach to mam pytanie czy kawe mozna zastapic kakao a jesli tak to w jakiej ilosci?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 20 września 2017 o 16:40

      tak kawę można zastąpić kakao – proporcja to 2 łyżki kakao

      Odpowiedz
  17. Viola 3 września 2017 o 09:46

    Kinga jak dobre jest to ciasto świadczy, że piekę je po raz trzeci a zważywszy, że łakocie spod mojej ręki wychodzą bardo rzadko.

    Odpowiedz
    1. admin 3 września 2017 o 21:51

      ? ?

      Odpowiedz
  18. magda 10 sierpnia 2017 o 11:08

    Uciekam w formie babeczek,które wyszły pyszne. Kolejny przepis Kingi wypróbowany i na pewno jeszcze go powtórzę ?

    Odpowiedz
  19. Barbara 24 lipca 2017 o 12:49

    Kingo, przepyszne ciasto! Natknęłam się zupełnie przypadkowo na Twojego bloga, ale czuję, że będę zaglądać tu częściej. Masa z daktyli ostatnio zawojowała moje serce, jest świetną bazą do ciasteczek lub śniadaniowych batoników. Twoje ciasto smakuje pysznie, świetnie wygląda, a polewa… niebo w gębie! 😉 Wczoraj robiłam tę babkę po raz pierwszy, zniknęła błyskawicznie, a dziś zamierzam upiec jeszcze jedną. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 1 sierpnia 2017 o 18:34

      Basiu :* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :* – to wiele dla mnie znaczy! nawet nie wiesz jak się cieszę :*

      Odpowiedz
  20. Natalia 24 czerwca 2017 o 11:25

    To ciasto jest rewelacyjne! Robiłam już kilka razy. Przypadkowo trafiłam na Pani bloga i teraz zerkam tu co jakiś czas. Przepisy w 100% spełniają moje oczekiwania. Dzięki 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 24 czerwca 2017 o 11:48

      bardzo się cieszę że smakowało 🙂 dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  21. Martyna 25 marca 2017 o 18:21

    Kingo- czy mogę użyć blaszki o średnicy 27 cm x 10 ? Jak bardzo zwiększyć wtedy proporcje ?

    Odpowiedz
    1. admin 26 marca 2017 o 22:36

      spokojnie możesz użyć takiej blaszki aby było wysokie możesz zwiększyć proporcję o połowę 🙂

      Odpowiedz
  22. milena 16 marca 2017 o 17:19

    Ciasto przepyszne 🙂 Mam tylko jedno pytanie 🙂 Czy wiesz ile ma kalorii w 100 gr? Bo nie wiem czy mam zastąpić nim obiad czy podwieczorek, bo muszę je jeść 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 17 marca 2017 o 10:40

      niestety nie liczyłam wartości kcal dla tego ciasta – mozna to łatwo zrobić samemu na portalu http://www.ilewazy.pl/

      Odpowiedz
  23. alicja 5 marca 2017 o 15:04

    Witam,

    czy można mąkę pszenną zastąpić ryżową ? Chodzi o to żeby ciasto było bezglutenowe.

    Odpowiedz
    1. admin 6 marca 2017 o 20:35

      Alicjo niestety sama mąka ryżowa nie będzie za dobra do tego ciasta – polecam Ci bardziej mąkę migdałową lub połowę porcji mąki koksowej

      Odpowiedz
  24. Sylwek 27 lutego 2017 o 21:07

    Witam Pani Kingo. Jestem u Pani na stronie już od pół roku i postanowiłem również coś napisać. Wypróbowałem kilka przepisów również i ten. Ciasto wspaniałe! Ja zrobiłem z mąki orkiszowej i dodałem kilka suszonych owoców pokrojonych w paski. Wszystkim smakowało. Pragnę pochwalić również kokosanki. Zrobiłem też tort owsiany, brownie na jogurcie i kilka muffinek. WSZYSTKO SUPER !!! U mnie w domu z wypieków co tydzień coś nowego od Pani. Wypróbowałem również kilka dań ale !oże o nich napisze pod ich przepisami. DZIĘKUJĘ za stronę. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin 3 marca 2017 o 11:01

      Witam,
      na początku proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂 będzie mi bardzo miło 🙂
      Dziękuję za tyle miłych słów – to dla mnie bardzo ważne i cenne wiedzieć, że przepisy są wykorzystywane.
      Oczywiście – jak zawsze 🙂 – polecam się na przyszłość 🙂
      jeszcze raz dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  25. Klaudia 18 lutego 2017 o 19:03

    Kingo, czy w tym cieście można pominąć lub zastąpić czymś daktyle? Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 19 lutego 2017 o 23:20

      daktyle można zastąpić połową szklanki miodu lub syropu klonowego lub 3/4 szklanki cukru trzcinowego.
      Można je też zastąpić suszonymi morelami lub śliwkami

      Odpowiedz
  26. Andzia 13 lutego 2017 o 14:33

    Ciasto smakowało wszystkim domownikom.
    Uwielbiam Pani blog, chyba skuszę się na fit-książkę 😉

    Odpowiedz
    1. admin 13 lutego 2017 o 15:50

      bardzo mi miło czytać te słowa.
      Proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂

      Odpowiedz
  27. Paulina 5 lutego 2017 o 19:50

    Pani Kingo, ciasto rewelacyjne, nie pamiętam kiedy jadłam coś tak pysznego – dziękuję 🙂 dodałam kawy z ekspresu i wyszło, robiłam też w formie muffinek z nadzieniem śliwkowym i też wyszło super. Mam tylko pytanie pomocnicze, w innym przepisie widziałam ze można zastąpić olej kokosowy mlekiem kokosowym, czy tutaj też to się uda? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Z góry dziękuję za odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam

    Odpowiedz
  28. Marzena 29 stycznia 2017 o 18:13

    Kinga, wuzetka pyszna! Smakowała mi baardzo i udała się doskonale 🙂 wszyscy byli zachwyceni i jedliśmy bez najmniejszych wyrzutów sumienia 🙂 A przy okazji zrobiłam też Fit ciastka choco (przez moją koleżankę nazywane choca- picami) i ciasto dla dwojga z mąką migdałową, ale z poczwórnej porcji 😉 – obłędne jak wszystko inne! Więc u mnie czekoladowo 🙂 Dziękuję Ci za te wszystkie pyszne przepisy i czekam jak zawsze na inne nowości!
    Pozdrawiam! :*

    Odpowiedz
    1. admin 30 stycznia 2017 o 10:32

      Marzeno miło mi to słyszeć 🙂 zawsze z ciekawością i niecierpliwością oczekuję na informację czy wszystko się udało. To dla mnie bardzo ważne 🙂
      Dziękuję Ci że odpisałaś 🙂

      Odpowiedz
  29. Marzena 27 stycznia 2017 o 23:28

    Pani Kingo – przepyszne ciasto! Mimo późnej pory, musiałam upiec bo wyglądało obłędnie tu, na blogu! I moje tez wygląda wspaniale, a smakuje wyśmienicie! Super przepis a ciasto na pewno będzie u mnie stałym bywalcem 🙂 Jak inne przepisy zresztą z Pani bloga i z Fit książki, którą uwielbiam 😉
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 28 stycznia 2017 o 00:24

      Pani Marzeno bardzo dziękuję za miłe słowa- to prawdziwa nagroda dla autora czytać takie wiadomości 🙂
      Dla mnie najważniejsze jest aby przepisy żyły w Waszych kuchniach – także tym bardziej dziękuję :*
      ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu :*

      Odpowiedz
      1. Marzena 28 stycznia 2017 o 11:07

        Żyją, Kingo, żyją 🙂 w mojej kuchni „rządzisz” 😉
        A ja się zabieram za kolejny przepis – tort Wuzetkę i już nie mogę się doczekać efektu i smaku! A że dziś mam gości fit, więc ciasto w sam raz!
        Pozdrawiam serdecznie! :*

        Odpowiedz
        1. admin 28 stycznia 2017 o 11:16

          Marzeno koniecznie napisz mi czy wuzetka smakowała no i czy się udała 🙂 całuję :* dziękuję

          Odpowiedz
  30. Aga 25 stycznia 2017 o 11:14

    Pyszności:) przed chwilą upiekłam w formie muffinek (trzymałam w piecu 25 min). Zamiast polewy posypałam posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszły niesamowicie mięciutkie. Idealna propozycja do kawy:)

    Odpowiedz
    1. admin 25 stycznia 2017 o 13:20

      Aga bardzo dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  31. Baśka 6 stycznia 2017 o 20:04

    Świetne ciasto…dzisiaj upiekłam,ale z ksylitolem, wyszło świetnie…będzie na pewno moje ulubione 🙂 dziękuję.

    Odpowiedz
    1. admin 7 stycznia 2017 o 13:43

      Basiu dziękuję bardzo za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  32. Ania 31 października 2016 o 16:50

    W końcu i ja napisze komentarz 🙂 Już wiele fit słodkości upiekłam z Kingą i to ciasto jak każde inne wyszło super! Dziękuję za te zdrowe przepisy 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 2 listopada 2016 o 10:40

      Aniu dziękuję! uwielbiam takie komentarze ponieważ dodają wiary w to co się robi!Najbardziej cieszy mnie kiedy przepisy są w waszych kuchniach.

      Odpowiedz
  33. Coffee 2 sierpnia 2016 o 17:30

    Czy zamiast cukry trzcinowego można użyć erytrytolu?

    Odpowiedz
    1. admin 2 sierpnia 2016 o 18:42

      tak 🙂

      Odpowiedz
  34. edyta 19 lipca 2016 o 21:43

    Czy można by to ciasto upić w formie muffinek – w małych foremkach?

    Odpowiedz
    1. admin 20 lipca 2016 o 20:26

      oczywiście wtedy należy skrócić czas pieczenia 🙂

      Odpowiedz
  35. Basia 7 czerwca 2016 o 13:28

    czy można zrobić to ciasto bez użycia cukru ? zastąpić miodem ? jesli tak to jakie proporcje Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    1. admin 8 czerwca 2016 o 09:35

      oczywiście można pominąć cukier lub po prostu dodać 2 łyżki miodu

      Odpowiedz
  36. Justyna 26 maja 2016 o 21:49

    Wygląda bardzo apetycznie! Jakiej mąki bezglutenowej można użyć w zamian?

    Odpowiedz
    1. admin 29 maja 2016 o 21:23

      np. gryczanej, z mielonych migdałów

      Odpowiedz
      1. Magda 14 lutego 2017 o 14:49

        Czy wówczas wymieszać mąkę gryczaną i migdalową (w jakich proporcjach:)? Czy osobno użyć każdą z nich?

        Odpowiedz
  37. karola 15 maja 2016 o 22:23

    Zrobione, troszkę się spieszylam i chyba zbyt szybko wyjelam z piekarnika, bo zrobił się lekki zakalec…ale pomimo tego wyszło bardzo smaczne:) jak dla mnie ciut za slodkie, wiec następnym razem dodam mniej cukru…a i polewa bez awokado tez się udala:) dziekuje:)

    Odpowiedz
    1. admin 17 maja 2016 o 14:57

      bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  38. karola 13 maja 2016 o 18:50

    Czy można zastąpić czymś awokado?

    Odpowiedz
    1. admin 14 maja 2016 o 19:28

      można dodać więcej banana -czyli w sumie ok 2 duże banany

      Odpowiedz
  39. WojNaj 21 marca 2016 o 09:00

    Ciasto zrobione – pycha i nawet wygląda podobnie do Twojego.
    Choć mam wrażenie, że wyszło mi nieco za słodkie.
    Polecam wszystkim bo smakuje podobnie jak klasyczna babka czekoladowa, a zdecydowanie bardziej fitowe 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 21 marca 2016 o 10:34

      Bardzo się cieszę i dziękuję Ci za wypróbowanie!

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.