Cudowne, wilgotne, zdrowe ciasto o smaku kawy. Wiedziałam, że przypadnie Wam do gustu. Jest fenomenalne i zaskakujące. Słodkie daktyle nadają cudownej słodyczy, mąka pełnoziarnista lekko orzechowy smak, a mocne espresso wyraźnie akcentuje swoją obecność.
Co wy na to? Kto się skusi?
Smacznego 🙂
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem. (Ja użyłam formy silikonowej o wymiarach 20 cm x 10 cm).
Z daktyli usunąć pestki i włożyć do rondelka. Dodać kawę, wodę i zagotować. Gotować 10 minut po czym całość zblendować.
Olej kokosowy utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksowaną pastę z daktyli. Całość wymieszać.
Mąkę przesiać przez sito z sodą oczyszczoną i proszkiem. Dodać do pozostałych składników i całość wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 min w nagrzanym piekarniku. ( Po tym czasie sprawdzić czy patyczek włożony w środek wychodzi suchy jeżeli tak to) należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut ( jeżeli nie wydłużamy pieczenie jeszcze o 10 minut. )
Z awokado usunąć pestkę i zmiksować wszystkie składniki.
Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem. (Ja użyłam formy silikonowej o wymiarach 20 cm x 10 cm).
Z daktyli usunąć pestki i włożyć do rondelka. Dodać kawę, wodę i zagotować. Gotować 10 minut po czym całość zblendować.
Olej kokosowy utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksowaną pastę z daktyli. Całość wymieszać.
Mąkę przesiać przez sito z sodą oczyszczoną i proszkiem. Dodać do pozostałych składników i całość wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 min w nagrzanym piekarniku. ( Po tym czasie sprawdzić czy patyczek włożony w środek wychodzi suchy jeżeli tak to) należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut ( jeżeli nie wydłużamy pieczenie jeszcze o 10 minut. )
Z awokado usunąć pestkę i zmiksować wszystkie składniki.
Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.
Super przepis ? Ciasto mięciutkie, wilgotne. Następnym razem jedynie zmniejszę ilość cukru. Słodziutkie. Pieklam ok 45min – ale to juz zalezy od piekarnika. Będzie w repertuarze ? pozdrawiam serdecznie
bardzo się cieszę że przypadło do smaku 🙂
Witam,
przepis wygląda apetycznie, ale 🙂
1 szklanka tzn. ile? Teraz niestety wielkości szklanek są różne. 🙁
250 ml
Kinga! Czy mogę zamiast cukru ,użyć erytrol? I w jakiej ilości?
p.s. świetny połączenie – ciasto plus kawa ! Nie mogę się doczekać pichcenia 🙂 Wesołych Świąt!
tak – możesz w takich samych proporcjach
Kingo, jakiego typu mąki pszennej pełnoziarnistej używasz najczęściej do wypieków? I orkiszowej ? 🙂 Jutro robię to ciasto, będzie w sam raz do kawki z moją przyjaciółką 😉
najczęściej typ 1850
Kinga, ciasto cudowne, idealne na moje slodkie zachcianki 🙂 bedzie w sam raz do popołudniowej kawy. Jestem ciekawa czy zasmakuje corci 😉 dziekuje za swietny zdrowy przepis, pozdrawiam 🙂
Gosiu dziękuję Ci za tak miły komentarz :*
Mam pytanko. Ile oleju kokosowego ma jedna łyżka? Zawsze mam problem z odmierzeniem odpowiedniej gramatury tego oleju…:) Pozdrawiam.
25 g
Zakalec
Zakalec wychodzi z ciast na proszku gdy składniki nie są w jednakowej temperaturze, np. jaja prosto z lodówki. Trzeba je wyjąc wcześniej aby się zagrzały.
Wyszedł mi zaklęć.
Jaka mogła być przyczyna?
czy składniki były dobrze odmierzone?
Tak, rozumiem , ze to mogło być przyczyną? ale nie poddam się bo smak jest wyśmielity!
Kingo uwielbiam Twoje przepisy 🙂 jak mogę zamienić kawę rozpuszczalna? Nie pije takiej więc chętnie zaparzę mieloną tylko nie wiem ile jej mogę dodać? P.S. uwielbiam Twoje odchudzanie schabowe ❤
Mam w szafce zapasy przyprawy do piernika. Myślicie, że będą tu pasować do tej kawy? I posypanie siekanymi orzechami?
będą pasować idealnie!
Dziękuję za świetny przepis 🙂 ja użyłam mąki owsianej i wyszło! Proste do wykonania. Pyszne!!!
bardzo się ciesze że przepis się sprawdza 🙂 dziękuję za komentarz
Witam,
ciasto robiłam dwukrotnie, za każdym razem się udało, zamiast cukru daję 2-3 łyżki miodu a zamiast kawy łyżkę kakao (nie lubię kawowych nut w ciastach)
Przepis rewelacja!:)
super! muszę wypróbować Twoją wersję 🙂
Ciasto zrobione ? a jeszcze szybciej zjedzone ? pyszne ??? użyłam mąki kokosowej i wyszło rewelacyjnie. Trafia do moich ulubionych przepisow ??
wspaniale – z ciekawości pytam jaką proporcję maki zastosowałaś?
Pół szklanki ? mąka szybko wchłonęła wilgoć pozostałych składników.
Przez ten mały, pyszny sukces jestem zachęcona do próbowania innych fit przepisów ? dziękuję ?
dziękuję za informacje 🙂 musze spróbować 🙂
Kingo, czy mogę zamiast mąki pszennej użyć żytnią pełnoziarnistą ? 🙂
A zamiast kawy rozpuszczalnej – espresso i wyeliminować wtedy już wodę?
Dziękuję za pomoc! 🙂
Alicjo jak najbardziej możesz zrobić tak jak napisałaś 🙂
Obłędne ciasto!
Obawiałam się, że będzie czuć daktyle, bo w sumie nie jadam samych jako przekąskę, ale ciasto jest niesamowite ❤️
Jeszcze brownie na jogurcie też ma fantastyczny smak ?
Brownie robiłam już kilka razy za każdym razem smakuje tak samo
Do obu deserów będę wracać na pewno ?
uwielbiam takie informacje i komentarze 🙂 dziękuję :*
Dzien dobry,
Z uwagi na to, ze nie przepadam za kawowym smakiem w ciastach to mam pytanie czy kawe mozna zastapic kakao a jesli tak to w jakiej ilosci?
Pozdrawiam
tak kawę można zastąpić kakao – proporcja to 2 łyżki kakao
Kinga jak dobre jest to ciasto świadczy, że piekę je po raz trzeci a zważywszy, że łakocie spod mojej ręki wychodzą bardo rzadko.
? ?
Uciekam w formie babeczek,które wyszły pyszne. Kolejny przepis Kingi wypróbowany i na pewno jeszcze go powtórzę ?
Kingo, przepyszne ciasto! Natknęłam się zupełnie przypadkowo na Twojego bloga, ale czuję, że będę zaglądać tu częściej. Masa z daktyli ostatnio zawojowała moje serce, jest świetną bazą do ciasteczek lub śniadaniowych batoników. Twoje ciasto smakuje pysznie, świetnie wygląda, a polewa… niebo w gębie! 😉 Wczoraj robiłam tę babkę po raz pierwszy, zniknęła błyskawicznie, a dziś zamierzam upiec jeszcze jedną. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂
Basiu :* dziękuję za wypróbowanie i komentarz :* – to wiele dla mnie znaczy! nawet nie wiesz jak się cieszę :*
To ciasto jest rewelacyjne! Robiłam już kilka razy. Przypadkowo trafiłam na Pani bloga i teraz zerkam tu co jakiś czas. Przepisy w 100% spełniają moje oczekiwania. Dzięki 🙂
bardzo się cieszę że smakowało 🙂 dziękuję za komentarz :*
Kingo- czy mogę użyć blaszki o średnicy 27 cm x 10 ? Jak bardzo zwiększyć wtedy proporcje ?
spokojnie możesz użyć takiej blaszki aby było wysokie możesz zwiększyć proporcję o połowę 🙂
Ciasto przepyszne 🙂 Mam tylko jedno pytanie 🙂 Czy wiesz ile ma kalorii w 100 gr? Bo nie wiem czy mam zastąpić nim obiad czy podwieczorek, bo muszę je jeść 🙂
niestety nie liczyłam wartości kcal dla tego ciasta – mozna to łatwo zrobić samemu na portalu http://www.ilewazy.pl/
Witam,
czy można mąkę pszenną zastąpić ryżową ? Chodzi o to żeby ciasto było bezglutenowe.
Alicjo niestety sama mąka ryżowa nie będzie za dobra do tego ciasta – polecam Ci bardziej mąkę migdałową lub połowę porcji mąki koksowej
Witam Pani Kingo. Jestem u Pani na stronie już od pół roku i postanowiłem również coś napisać. Wypróbowałem kilka przepisów również i ten. Ciasto wspaniałe! Ja zrobiłem z mąki orkiszowej i dodałem kilka suszonych owoców pokrojonych w paski. Wszystkim smakowało. Pragnę pochwalić również kokosanki. Zrobiłem też tort owsiany, brownie na jogurcie i kilka muffinek. WSZYSTKO SUPER !!! U mnie w domu z wypieków co tydzień coś nowego od Pani. Wypróbowałem również kilka dań ale !oże o nich napisze pod ich przepisami. DZIĘKUJĘ za stronę. Pozdrawiam.
Witam,
na początku proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂 będzie mi bardzo miło 🙂
Dziękuję za tyle miłych słów – to dla mnie bardzo ważne i cenne wiedzieć, że przepisy są wykorzystywane.
Oczywiście – jak zawsze 🙂 – polecam się na przyszłość 🙂
jeszcze raz dziękuję 🙂
Kingo, czy w tym cieście można pominąć lub zastąpić czymś daktyle? Pozdrawiam 🙂
daktyle można zastąpić połową szklanki miodu lub syropu klonowego lub 3/4 szklanki cukru trzcinowego.
Można je też zastąpić suszonymi morelami lub śliwkami
Ciasto smakowało wszystkim domownikom.
Uwielbiam Pani blog, chyba skuszę się na fit-książkę 😉
bardzo mi miło czytać te słowa.
Proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂
Pani Kingo, ciasto rewelacyjne, nie pamiętam kiedy jadłam coś tak pysznego – dziękuję 🙂 dodałam kawy z ekspresu i wyszło, robiłam też w formie muffinek z nadzieniem śliwkowym i też wyszło super. Mam tylko pytanie pomocnicze, w innym przepisie widziałam ze można zastąpić olej kokosowy mlekiem kokosowym, czy tutaj też to się uda? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Z góry dziękuję za odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam
Kinga, wuzetka pyszna! Smakowała mi baardzo i udała się doskonale 🙂 wszyscy byli zachwyceni i jedliśmy bez najmniejszych wyrzutów sumienia 🙂 A przy okazji zrobiłam też Fit ciastka choco (przez moją koleżankę nazywane choca- picami) i ciasto dla dwojga z mąką migdałową, ale z poczwórnej porcji 😉 – obłędne jak wszystko inne! Więc u mnie czekoladowo 🙂 Dziękuję Ci za te wszystkie pyszne przepisy i czekam jak zawsze na inne nowości!
Pozdrawiam! :*
Marzeno miło mi to słyszeć 🙂 zawsze z ciekawością i niecierpliwością oczekuję na informację czy wszystko się udało. To dla mnie bardzo ważne 🙂
Dziękuję Ci że odpisałaś 🙂
Pani Kingo – przepyszne ciasto! Mimo późnej pory, musiałam upiec bo wyglądało obłędnie tu, na blogu! I moje tez wygląda wspaniale, a smakuje wyśmienicie! Super przepis a ciasto na pewno będzie u mnie stałym bywalcem 🙂 Jak inne przepisy zresztą z Pani bloga i z Fit książki, którą uwielbiam 😉
Pozdrawiam 🙂
Pani Marzeno bardzo dziękuję za miłe słowa- to prawdziwa nagroda dla autora czytać takie wiadomości 🙂
Dla mnie najważniejsze jest aby przepisy żyły w Waszych kuchniach – także tym bardziej dziękuję :*
ps. proszę zwracać się do mnie po imieniu :*
Żyją, Kingo, żyją 🙂 w mojej kuchni „rządzisz” 😉
A ja się zabieram za kolejny przepis – tort Wuzetkę i już nie mogę się doczekać efektu i smaku! A że dziś mam gości fit, więc ciasto w sam raz!
Pozdrawiam serdecznie! :*
Marzeno koniecznie napisz mi czy wuzetka smakowała no i czy się udała 🙂 całuję :* dziękuję
Pyszności:) przed chwilą upiekłam w formie muffinek (trzymałam w piecu 25 min). Zamiast polewy posypałam posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszły niesamowicie mięciutkie. Idealna propozycja do kawy:)
Aga bardzo dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Świetne ciasto…dzisiaj upiekłam,ale z ksylitolem, wyszło świetnie…będzie na pewno moje ulubione 🙂 dziękuję.
Basiu dziękuję bardzo za wypróbowanie i komentarz :*
W końcu i ja napisze komentarz 🙂 Już wiele fit słodkości upiekłam z Kingą i to ciasto jak każde inne wyszło super! Dziękuję za te zdrowe przepisy 🙂
Aniu dziękuję! uwielbiam takie komentarze ponieważ dodają wiary w to co się robi!Najbardziej cieszy mnie kiedy przepisy są w waszych kuchniach.
Czy zamiast cukry trzcinowego można użyć erytrytolu?
tak 🙂
Czy można by to ciasto upić w formie muffinek – w małych foremkach?
oczywiście wtedy należy skrócić czas pieczenia 🙂
czy można zrobić to ciasto bez użycia cukru ? zastąpić miodem ? jesli tak to jakie proporcje Pozdrawiam:)
oczywiście można pominąć cukier lub po prostu dodać 2 łyżki miodu
Wygląda bardzo apetycznie! Jakiej mąki bezglutenowej można użyć w zamian?
np. gryczanej, z mielonych migdałów
Czy wówczas wymieszać mąkę gryczaną i migdalową (w jakich proporcjach:)? Czy osobno użyć każdą z nich?
Zrobione, troszkę się spieszylam i chyba zbyt szybko wyjelam z piekarnika, bo zrobił się lekki zakalec…ale pomimo tego wyszło bardzo smaczne:) jak dla mnie ciut za slodkie, wiec następnym razem dodam mniej cukru…a i polewa bez awokado tez się udala:) dziekuje:)
bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*
Czy można zastąpić czymś awokado?
można dodać więcej banana -czyli w sumie ok 2 duże banany
Ciasto zrobione – pycha i nawet wygląda podobnie do Twojego.
Choć mam wrażenie, że wyszło mi nieco za słodkie.
Polecam wszystkim bo smakuje podobnie jak klasyczna babka czekoladowa, a zdecydowanie bardziej fitowe 🙂
Bardzo się cieszę i dziękuję Ci za wypróbowanie!