Ten przepis spontanicznie wkradł się do mojej kuchni. Jest oszałamiający. Ekstremalnie cytrynowy, puszysty, wilgotny, odpowiednio słodki. Uwielbiam je na niedzielne śniadanie choć przyznam, że udało im się nieraz zastąpić podwieczorek. Takich pancakesów jeszcze nie jadłam więc chyba te słowa będą dla nich najlepszą rekomendacją.
Koniecznie spróbujcie!
Smacznego:)
Ser ricotta wymieszać z mlekiem i żółtkami.
Dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz startą na tarce skórkę z całej cytryny oraz 2 łyżki jej soku. Całość wymieszać na gładką masę.
Białka jaj ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i ubijać jeszcze minutę.
Ubite białka dodać do masy serowej, całość delikatnie wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej i na nego wykładać po 2 łyżki ciasta. Smażyć pancakesy po 1 minucie z każdej strony.
Układać jeden na drugi, na koniec dekorując malinami, kawałkiem masła i obficie polewając syropem klonowym oraz sokiem z cytryny.
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Ser ricotta wymieszać z mlekiem i żółtkami.
Dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz startą na tarce skórkę z całej cytryny oraz 2 łyżki jej soku. Całość wymieszać na gładką masę.
Białka jaj ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i ubijać jeszcze minutę.
Ubite białka dodać do masy serowej, całość delikatnie wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej i na nego wykładać po 2 łyżki ciasta. Smażyć pancakesy po 1 minucie z każdej strony.
Układać jeden na drugi, na koniec dekorując malinami, kawałkiem masła i obficie polewając syropem klonowym oraz sokiem z cytryny.
Pyszne!
Podałam z karmelizowanymi brzoskwiniami, na pewno do powtórzenia!
Pani Kingo, właśnie zrobiłam placuszki z Pani Przepisu- rewelacja !!!! Polecam!!!! Przepyszne i puszyste????????
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂
Jutro sobie zrobię na śniadanie 🙂
polecam 🙂
Czy zamiast zwykłej ricotty można użyć wegańskiego zamiennika z orzechów?
tak 🙂 można też zamiast ricotty dodać tofu
Jakiej mąki mogę użyć zamiast pszennej i w jakich proporcjach? 🙂
Cukier puder zastąpię ksylitolem, myślę, że będzie okej 🙂
można użyć w takich samych proporcjach mąki orkiszowej, migdałowej, gryczanej
połowę proporcji w przypadku mąki owsianej i kokoswej
Placuszki sa super ale co zrobic by po zdjeciu z patelni pozostaly puszyste ?? Na patelni sa super a na talerzyku od razu flapsy?