Kiedyś nie lubiłam chałwy, nasiona sezamu denerwowały moje podniebienie. Te same odczucia miałam ze szpinakiem, pomidorami czy papryką. Dziś jest zupełnie inaczej. To dowód na to, że nasze smaki się zmieniają. Mój organizm sam wskazuje mi na co ma ochotę i czasami sama się mu dziwię 🙂 Po prostu zaskakuję sama siebie. Dziś nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez warzyw, grejpfrut jest moim ulubionym owocem, a cynamon ukochaną przyprawą. Kobieta zmienną jest czy smak nam zmienia się?
Dziś polecam Wam cudowny, aksamitny koktajl który smakuje jak płynna chałwa dzięki tahini*. Pachnie sezamem, wanilią i bananami. Doskonały jako drugie śniadanie lub „płynny słodki podwieczorek”. Pełen witamin, minerałów i zdrowia.
*TAHINI – pasta sezamowa, bogata w składniki mineralne, takie jak fosfor, lecytyna, magnez , potasu i żelazo. Jest jednym z najlepszych źródeł wapnia, bogata w witaminy E i witamin B1, B2, B3, B5 i B15. Zapobiega anemii i pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i mięśni. Ze względu na wysoką zawartość minerałów alkalicznych, jest dobra w pomocy utraty wagi. Jest bogata w tłuszcze nienasycone (dobre tłuszcze!)
Smacznego:)
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
Porcji 1
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
Przepyszny ? zrobiłam tylko z jednej porcji i niestety całość wypił mój dwuletni syn 🙂 zapisuje przepis do wielokrotnego powtórzenia :))
dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂
Ależ to pyszne 🙂
dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂
Kingo….gryczanka boska, koktail CUUUUDOWNY …..możesz mnie zaadaptować????? ?
z przyjemnością 🙂
Megaaaaa….!!!!taki chałwowy
🙂
Wspaniały! Absolutny odjazd 🙂 wchodzi na stałę do mojego repertuaru :)))
:* super! bardzo się cieszę 🙂 dziękuję :*
Kinko, a czy wiesz ile w przybliżeniu kcal ma ten koktajl?
a przepis na tahini ? 🙂 czy to się kupuje? 🙂
można zrobić samemu lub kupić
Bardzo ciekawy smak- szczególnie dla fanów chałwy. Ja troszke zmniejszyłam porcje tahini -1 łyżka i mniej daktyli. I dodałam łyżeczkę chia, zresztą dodaje ją do każdego koktajlu- zaspokaja na dłużej 🙂
Fajny pomysł z chia 🙂 ja dodaję ją również do koktajli jednak o nieco lżejszej konsystencji. ps. zainspirowałaś mnie do przygotowania puddingu chia o smaku chałwy 🙂