Przyznam, że za pączkami nie przepadam. Uwielbiam za to „nasze” tradycje. Śledzik, karpik, jajeczko i pączuś. Jak wiele dat w naszym kalendarzu łączy się z jedzeniem. Z okazji „tłustego czwartku” przygotowałam wariację na temat klasyka. Pączki z „przymrużeniem oka” – zrobione z maślanki i z jabłkiem w środku. Delikatne, lekkie i pyszne. To coś w stylu racucho-pączka. Cała moja rodzinaszaleje na ich punkcie. Ich zaletą jest to, że zrobisz je w 20 minut, wadą, że i tak się nimi przejesz gdyż są tak dobre!
Smacznego „tłustego czwartku” – niech tradycji stanie się zadość!
Smacznego!
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołowa, cukier i sól.
W osobnej misce wymieszać jajko i maślankę, a następnie przelać mieszaninę jaj do mieszanki suchej z mąką. Całość wymieszać aż dobrze się wszystko połączy.
Jabłka obrać i pokroić na 1 cm krążki usuwając z każdego gniazdo nasienne za pomocą noża lub ostrej foremki. Jabłka mają wyglądać jak pierścienie.
W dużym garnku (ja smażyłam w woku) rozgrzać olej.
Krążki jabłek zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z każdej strony po 2 minuty lub do momentu kiedy zrobią się złote.
Racucho - pączki wykładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Składniki
Przygotowanie
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołowa, cukier i sól.
W osobnej misce wymieszać jajko i maślankę, a następnie przelać mieszaninę jaj do mieszanki suchej z mąką. Całość wymieszać aż dobrze się wszystko połączy.
Jabłka obrać i pokroić na 1 cm krążki usuwając z każdego gniazdo nasienne za pomocą noża lub ostrej foremki. Jabłka mają wyglądać jak pierścienie.
W dużym garnku (ja smażyłam w woku) rozgrzać olej.
Krążki jabłek zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z każdej strony po 2 minuty lub do momentu kiedy zrobią się złote.
Racucho - pączki wykładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Witam na jakim oleju smażyć takie cuda? Tyle mówi się o o lejach że nie powinno się smażyć i nie na wszystkich czyli na jakich ?
najlepiej na oleju z pestek winogron
Witam, którą mąkę bezglutenową Pani sugeruje? Mieszankę czy mono- np.ryżową, gryczaną..? Nie wszystkie się nadają do takich wypieków proszę więc o wskazanie najlepszej 🙂 Pozdrawiam
Witam Marto 🙂
ja do tych pączków użyłam kupnej mieszanki o takiej http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/data/gfx/pictures/large/0/0/200_1.jpg
nie smazyłam jeszcze nic na innej bezglutenowej mące także nie mogę się wypowiedzieć.