Pyszne, wilgotne, aromatyczne, bezglutenowe, wyjątkowe – takie jest to ciasto 🙂
Lubie przepisy, które nie wymagają za wiele pracy a powalają efektem. Wystarczy wymieszać tylko suche i mokre składniki, odczekać chwilę, aż ciasto rozniesie zapach po domu, wyjąć z piekarnika i cieszyć się jego smakiem.
Świetna propozycja na leniwą niedzielę.
Smacznego:)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem.
Jajka, olej, mleko, cukier, skórkę startą z cytryny wymieszać w jednej misce. Następnie dodać starte na tarce o grubych oczkach jedno jabłko i ponownie całość wymieszać
W drugiej misce wymieszać mąkę kokosową, wiórki kokosowe, przyprawę korzenną, sól i sodę.
Zawartość obu misek połączyć. Ciasto przelać do przygotowanej formy i na wierzch wyłożyć pokrojone w plasterki jabłko. Przed pieczeniem jabłko skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
Ciasto piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy. Ostudzić.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem.
Jajka, olej, mleko, cukier, skórkę startą z cytryny wymieszać w jednej misce. Następnie dodać starte na tarce o grubych oczkach jedno jabłko i ponownie całość wymieszać
W drugiej misce wymieszać mąkę kokosową, wiórki kokosowe, przyprawę korzenną, sól i sodę.
Zawartość obu misek połączyć. Ciasto przelać do przygotowanej formy i na wierzch wyłożyć pokrojone w plasterki jabłko. Przed pieczeniem jabłko skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
Ciasto piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy. Ostudzić.
Ps.o jaka szklanke chodzi – pojemnosc w ml?
Szklanki sa bowiem różne. Moja ma 300ml
ile w gr.ma byc skladnikow sypkich,a ile w ml skladnikow mokrych?
Jeśli można dodac miód, to ile ml?
szklanka 250 ml
Czy cukier można zastapic miodem,make kokosowa – migdalowa,a wiórki kokosowe zmielonymi orzechami laskowymi lub wloskimi.
Ciasto bardzo dobre. Przed włożeniem do formy miałam wątpliwości, (było dość rzadkie), czy nie zapomniałam dodać maki. Spokojnie można dodać więcej jabłuszka. Polecam ten przepis
Mam jeszcze pytanie zamieniając sodę oczyszczoną na proszek do pieczenia zachowujemy takie same proporcje?
tak 🙂
A czy mąka kasztanowa zamiast kokosowej będzie ok?;)
można ale najlepiej połączyć ją z inną mąką bezglutenową
Czy zamiast mąki kokosowej można użyć pszennej?
tak ale należy dodać jej więcej około 1 – 1,5 szklanki