Dzisiaj Halloween więc musiałam przygotować coś wyjątkowego – tak więc powstało to cudo. Dosłownie CUDO! Ciasto dyniowe nafaszerowane bakaliami z cudownym kremem cynamonowym i ………. niespodzianką. Gwarantuję, że każdy może je zrobić, że zawsze się uda, że pięknie wyrośnie, że będzie wilgotne i najważniejsze, że pysznie zaskoczy.
Napisze Wam też o moim odkryciu którymi są bakalie Piątnica. Nigdy nie polecałam na moim blogu produktów, jak już to w komentarzach odpisywałam jakich używam. W tym poście robię wyjątek. Dlaczego? Ponieważ jestem fanką orzechów, nasion, pestek, rodzynek itd. Korzystałam z różnych źródeł jednak tutaj przeżyłam zaskoczenie (www.piatnica.net). Zaczęło się od mojego męża, który nigdy nie jadał orzechów brazylijskich, bo ich nie lubił (wg niego smakowały jak mydło), a przygotowując ze mną te ciasto powiedział: „te orzechy są fantastyczne – co to za orzechy?”
W moim przypadku serce podbiły figi – miękkie, aromatyczne, przepyszne. Miały być w cieście ale się nie doczekały 🙂
Polecam Wam ten szczególny przepis 🙂 zakochacie się 🙂
Smacznego:)
Post zawiera lokowanie produktu, sponsorowany przez Piątnica Sp. z o.o.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra -dół. Przygotować dwie foremki z kominem o średnicy 20 cm smarując je tłuszczem i obsypując 2 łyżkami mąki.(Ja użyłam foremek sylikonowych).
Puree z dyni•, olej oraz cukier ucierać mikserem, aż powstanie gładka masa (około 5 minut). Następnie dodawać po jednym jajku na minutę aby wszystkie składniki się połączyły.
•Jak zrobić puree z dyni? Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę i gotować w wodzie do miękkości. Odcedzić i zblendować.
Przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, kardamon i sól.
W osobnej misce wymieszać skórkę pomarańczy, płatki migdałów oraz grubo posiekane orzechy brazylijskie z 3 łyżkami wcześniej przesianej mąki z przyprawami.
Do płynnej masy dodać przesianą mąkę i zmiksować do momentu, aż ciasto będzie gładkie.
Do ciasta dodać zawartość miski z bakaliami i całość delikatnie ponownie wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanych foremek do ich ¾ wysokości i piec 1 godzinę lub do momentu, w którym włożony w ciasto patyczek jest suchy. Ciasto wystudzić.
Masło ucierać z cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem około 6 minut, aż będzie puszyste i kremowe.
Do masła cały czas miksując dodawać po łyżce sera. Masa ma być gładka.
Na patelni o grubym dnie podgrzać cukier, masło, syrop kukurydziany i sok z cytryny - mieszać aby cukier dobrze się rozpuścił.
Karmel będzie gotowy po około 7-8 minutach - ma mieć orzechowy kolor, kiedy go osiągnie dodajemy orzechy makadamia i pestki dyni. Całość dobrze wymieszać aby karmel idealnie pokrył wszystkie składniki.
Masę wylać na papier do pieczenia i cienko rozsmarować. Ostudzić i połamać.
Pierwszy blat wyłożyć na paterę tak jak leży w piekarniku/ w foremce naturalnie ciasto. W dziurę wewnątrz ciasta włożyć pokruszone orzechy w karmelu.
Na gotowy blat wyłożyć połowę kremu cynamonowego, a następnie przykryć drugim blatem tym razem ułożonym przeciwnie do dolnego. Ponownie w dziurę włożyć orzechy aby wypełniły ją całkowicie.
Na górę ciasta wyłożyć pozostały krem i ewentualnie udekorować kawałkiem odciętej dyni.
- ciasto można przygotować w 2 foremkach o średnicy 20 cm - należy wtedy wyciąć w środku krąg w który wkłada się karmelizowane orzechy
- do ciasta można dodać dowolnych bakalii tak aby nie przekroczyć 230 g, również do karmelu można użyć innych dodatków
- do karmelu nie trzeba dodawać syropu kukurydzianego - można zastąpić go miodem lub pominąć zwiększając ilość soku z cytryny o 1 łyżkę
- jeżeli powstała za duża bryła karmelizowanych orzechów można ja zmiksować w rozdrabniaczu
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 C z funkcją grzania góra -dół. Przygotować dwie foremki z kominem o średnicy 20 cm smarując je tłuszczem i obsypując 2 łyżkami mąki.(Ja użyłam foremek sylikonowych).
Puree z dyni•, olej oraz cukier ucierać mikserem, aż powstanie gładka masa (około 5 minut). Następnie dodawać po jednym jajku na minutę aby wszystkie składniki się połączyły.
•Jak zrobić puree z dyni? Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę i gotować w wodzie do miękkości. Odcedzić i zblendować.
Przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, kardamon i sól.
W osobnej misce wymieszać skórkę pomarańczy, płatki migdałów oraz grubo posiekane orzechy brazylijskie z 3 łyżkami wcześniej przesianej mąki z przyprawami.
Do płynnej masy dodać przesianą mąkę i zmiksować do momentu, aż ciasto będzie gładkie.
Do ciasta dodać zawartość miski z bakaliami i całość delikatnie ponownie wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanych foremek do ich ¾ wysokości i piec 1 godzinę lub do momentu, w którym włożony w ciasto patyczek jest suchy. Ciasto wystudzić.
Masło ucierać z cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem około 6 minut, aż będzie puszyste i kremowe.
Do masła cały czas miksując dodawać po łyżce sera. Masa ma być gładka.
Na patelni o grubym dnie podgrzać cukier, masło, syrop kukurydziany i sok z cytryny - mieszać aby cukier dobrze się rozpuścił.
Karmel będzie gotowy po około 7-8 minutach - ma mieć orzechowy kolor, kiedy go osiągnie dodajemy orzechy makadamia i pestki dyni. Całość dobrze wymieszać aby karmel idealnie pokrył wszystkie składniki.
Masę wylać na papier do pieczenia i cienko rozsmarować. Ostudzić i połamać.
Pierwszy blat wyłożyć na paterę tak jak leży w piekarniku/ w foremce naturalnie ciasto. W dziurę wewnątrz ciasta włożyć pokruszone orzechy w karmelu.
Na gotowy blat wyłożyć połowę kremu cynamonowego, a następnie przykryć drugim blatem tym razem ułożonym przeciwnie do dolnego. Ponownie w dziurę włożyć orzechy aby wypełniły ją całkowicie.
Na górę ciasta wyłożyć pozostały krem i ewentualnie udekorować kawałkiem odciętej dyni.
- ciasto można przygotować w 2 foremkach o średnicy 20 cm - należy wtedy wyciąć w środku krąg w który wkłada się karmelizowane orzechy
- do ciasta można dodać dowolnych bakalii tak aby nie przekroczyć 230 g, również do karmelu można użyć innych dodatków
- do karmelu nie trzeba dodawać syropu kukurydzianego - można zastąpić go miodem lub pominąć zwiększając ilość soku z cytryny o 1 łyżkę
- jeżeli powstała za duża bryła karmelizowanych orzechów można ja zmiksować w rozdrabniaczu
Jaka inna moge uzyc makę zamiast pszennej ? I w jakiej ilosci? Prosze rowniez podpowiedziec jaka maka do tortu marchewkowego nie moge glutenu
Mam pytanie – czy puree z dyni może być z dyni mrożonej? 🙂
tak – ale dynia musi być ugotowana
Kingo,
Mam tylko jedna forme z kominem, czy moge upiec calosc w jednej formie a potem przekroic ciasto na pol?
Dziekuje za super przepis, pozdrawiam
Ewa.
musi to być duża forma.Ciasto spokojnie można przekroić 🙂
Ciasto wygląda niezwykle kusząco!
Musze wypróbować 🙂
Droga Kingo
Jestem zmuszona wyrzucić z przepisu orzechy ze względu na alergię córki. Czy powinnam zmodyfikować pozostałe składniki czy ciasto powinno wyjść ok?
możesz zamienić orzechy na pestki dyni lub słonecznika, jeżeli pominiesz też się uda 🙂
o Boziu ……….. CUDO, CUDO, CUDO !!! Zakochałam się 😀
a jeśli chodzi o ceny polecanych nasion itp to są porównywalne, niskie, wysokie? tak rzadko kupuję nasiona,że kusi mnie jedno duże zamówienie na święta:)
ceny są niższe jednak jakość moim zdaniem o wiele wyższa niż „bakaliowych gigantów” 🙂 szczerze polecam Ci zakupy w tym sklepie dla samego smaku tych bakalii
Właśnie czekam aż ciasto wyjdzie z piekarnika 🙂 Przepiękny zapach….
nie wierzę! ale się cieszę! zgadzam się! zapach jest niesamowity.
Mam pyt, jak zrobic puree z dyni?
dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę i gotować w wodzie do miękkości.Odcedzić i zblendować