Zdecydowanie te ciasteczka to hit tego miesiąca. Powstały spontanicznie z szybkiego wymieszania kilku składników i tak zaskoczyły mnie smakiem, że do teraz zastanawiam się jak to jest możliwe. Proste, bez wyszukanych składników i niby takie zwyczajne. Otóż nie! One są wyjątkowe. Od razu po pieczeniu mają chrupką skorupkę gdzie nigdzie trafiamy na soczystą borówkę, za to na drugi dzień są delikatne i miękkie. Cudowne w nich jest to, że nie są tak kaloryczne. Zaspakajają zapotrzebowanie na słodycze przy czym nie są za słodkie. Polecam bo są pyszne!
Smacznego:)
Cukier i olej ucierać mikserem około 5 minut. Dodać jajko, białko oraz ekstrakt waniliowy. Miksować jeszcze 2 minuty.
Mąkę, sól i sodę wymieszać w osobnej misce po czym dodać do ucieranej masy z cukru, jajek i oleju. Wymieszać.
Dodać płatki owsiane i borówki całość ponownie wymieszać łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką ciasteczka w odstępach 3 cm. Piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180°C z funkcja grzania góra-dół około 15 minut aż będą złote. Wystudzić.
Porcji 16
Składniki
Przygotowanie
Cukier i olej ucierać mikserem około 5 minut. Dodać jajko, białko oraz ekstrakt waniliowy. Miksować jeszcze 2 minuty.
Mąkę, sól i sodę wymieszać w osobnej misce po czym dodać do ucieranej masy z cukru, jajek i oleju. Wymieszać.
Dodać płatki owsiane i borówki całość ponownie wymieszać łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką ciasteczka w odstępach 3 cm. Piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180°C z funkcja grzania góra-dół około 15 minut aż będą złote. Wystudzić.
Moje ulubine !!! ?
🙂
Ciacha są ekstra! Pychota!
? bardzo się cieszę, że przepis przypadł do smaku ?
dziękuję za komentarz ??
Zastanawiam się czy można użyć zamiast cukru erytrol? Czy erytrol jest cukrem naturalnym czy sztucznym?
oczywiście można zamienić – erytrol jest cukrem naturalnym – występuje w owocach – pozyskuje się go w procesie naturalnej fermentacji, podczas której pod wpływem drożdży glukoza zostaje zamieniona właśnie w erytrytol.
Pycha ! Robiłam juz pare razy 🙂
Właśnie zrobiłam, wyszły przeeeeepyszne, naprawdę 😀 szkoda, że nie można przesyłać zapachów 😉 dziękuję za smakowite przepisy
Czy można użyć płatków owsianych górskich?
tak
Witam, czy jeśli robię ciasteczka nie dodając cukru to jest konieczne ucieranie oleju? Pozdrawiam
nie 🙂
Pycha ciasteczka , robie juz 3 raz z orzechami i rodzynkami ..mniam;)
bardzo się cieszę że smakują -dziękuję za komentarz :*
Pyszne ciasteczka ! Robię je już 4 raz 🙂 dziękuję ślicznie za przepis Kinia!
bardzo proszę 🙂
Zrobiłam…. cudo, zdecydowanie polecam! 😉 Myślisz, że mogę je trzymać w lodówce ok.5 dni czy to za długo? Pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis 😉
Kasiu spokojnie możesz trzymać w lodówce do tygodnia 🙂 dziękuję za komentarz :*
Zabieram się za pieczenie ciastek, jednak interesuje mnie jedna rzecz.. Napisała Pani, że jedna sztuka ma 70 kcal (całość 16 sztuk) , a podliczając składniki , to całość wychodzi ok 2300 kcal, gdzie na jedną porcje daje to ok 150 kcal.
Przecież już 3/4 szkl cukru (75g) daje 300 kcal + 1/2 szkl. oleju (100 ml) daje 830 kcal , czyli 70 kcal na porcję, a jeszce mamy inne składniki.. Można by było to jakoś wyjaśnić ? 😀
Pozdrawiam 🙂
Pani Basiu dziękuję za komentarz. Popełniłam błąd powinno być 170 kcal zrobiłam przed chwilą analizę składu i dokładnie taka ilość kcal mi wyszła.
Przepraszam najmocniej za błąd i dziękuję za czujność
Pani Kingo, czy mozna zamiast cukru uzyc miodu? Jesli tak to w jakiej ilosci? I czy ciastka nie wyjda wtedy zbyt twarde? Pozdrawiam.
tak można -ciastka nie będą twarde. Dałabym 1/2 szklanki miodu i zwiększyła ilość płatków do 2 szklanek
Dziekuje 🙂
nie wiem czemu ale wyszło mi prawie dwa razy więcej ciastek (dwie blachy) i to całkiem sporych; ciasto było tak gęste, że nie dałam rady wmieszać borówek, więc po wyłożeniu ciastek na blachę po prostu powtykałam po 3-4 borówki w każde ciacho 🙂
Mam pytanie – nie jestem biegła w sztuce kulinarnej i nie mam takiego wyczucia, jak ktoś kto dużo gotuje i umie wyczuć proporcje – co to znaczy „szklanka” w tym przepisie? Czy może ktoś orientacyjnie podać wagę tych „szklankowych” produktów? Z góry dziękuję 🙂
proszę:) tutaj wszystko jest podane
http://www.ilewazy.pl
super dzięki, czekałam na odpowiedź i właśnie dziś kupiłam wszystko, mąkę, borówki, płatki itp – dziś piekę i te ciasteczka i te muffinki pomarańczowe 🙂
Ciasteczka super, nie sa twarde tylko takie miekkie w srodku. Ja musialam im dac wiecej czasu w piekarniku niz 15 min. Osobiscie i z pomoca wspolpracownikow stwierdzilismy ze sol nalezy albo mocno zredukowac do szcypty lub w ogole wyrzucic! Z sola jest to bardzo specyficzny smak slodko slony, trzeba po prostu taki lubic!
Pozdrawiam serdecznie, ide na koktail!
A czy można uzyc zwykłej mąki? Lub mąki poszennej razowej? 😉
tak można
Zrobiłam! Niezwykle ciekawy smak. Słodko-słony. Zabrałam do pracy. Szybko zniknęły 🙂 Dziękuję!
Ciasteczka zostały poddane małej modyfikacji…do borówek dodałam pół szklanki suszonych moreli….Mmmmmmmmmniam 🙂
a cukier można pominąć ? 🙂 pani Kingo byłam Pani wierna fanka w masterchefie. pozdrawiam 🙂
można 🙂
Wyglądają pięknie. Uwielbiam ciasteczka z płatkami owsianymi, ale nigdy nie znalazłam dobrego przepisu. Na pewno teraz spróbuję 🙂
Zrobiłam! 🙂 są pyszne, choć preferuję wersję z żurawiną
Kinga bardzo często czerpię pełnymi garściami inspiracji z Twojego bloga, zmieniając je nieco pod moje preferencje, kubki smakowe, zawartość spiżarki…ale jeszcze nigdy nawet z moimi modyfikacjami się nie zawiodłam! <3
Tak było i tym razem – ciasteczka genialne! Zastąpiłam białko jaja – rozgniecionym bananem ( co często stosuję w bezjajecznych przepisach ), płatki dałam pół na pół owsiane i żytnie, dołożyłam garść płatków migdałowych, dodatkowo dodałam 2 łyżeczki masła orzechowego (pomijając tym samym sól), a zamiast amerykańskich borówek, zebrane przeze mnie leśne jagody!
PYYYYYYCHA!
Pozdrawiam!
Aniu dziękuję Ci za ten komentarz! dodałaś mi skrzydeł :*
Czy zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej można użyć żytniej pełnoziarnistej??
tak:)
Super pomysł, zdecydowanie kiedyś wypróbuję 🙂
A czym mogę zastąpić ekstrakt waniliowy ? Może być olejek waniliowy do ciast, czy może laska wanili ?
można zastąpić lub pominąć
Czy mogę użyć do przepisu oleju kokosowego?
tak:)
Kinga, a z jakimi innymi owocami próbowałaś robić te ciastka?
każdy owoc będzie dobry 🙂 pełna dowolność a jak nie ma owoców dodać wystarczy gorzką czekoladę lub bakalie
Borówki czy jagody bo to różnica i to wielka…
Borówki są o wiele większe od jagód, ze zdjęcia ewidentnie widać, iż jest to borówka.
Te duże borówki są białe w środku …. więc to są raczej zwykłe borówki czy tam jagody, jak kto woli
borówki tak jak pisze w przepisie. Jagody też mogą być!
Na pewno są pyszne! A ile sztuk wychodzi z tej porcji?
Sory! Teraz zobaczyłam że 16!