Ten deser jest bardzo prosty w wykonaniu całą robotę wykonują dwa produkty. Nasiona chia, które sprawiają, że deser ma fantastyczną konsystencję i werbena odpowiedzialna za cudowny smak i cytrynowy zapach. Jestem fanką ziół w kuchni. Uwielbiam ich aromat. Dookoła tarasu rośnie lawenda, w dużych donicach oregano, tymianek, różne gatunki mięty i moja ukochana werbena. Lipia bo też tak ją się nazywa, nigdy nie pozostaje mi obojętna. Zawsze muszę zerwać choć listek i potrzeć go o palce. Uwalnia fenomenalny zapach. Ahhhh wyobraźcie sobie go w deserze.
Smacznego:)
Truskawki umyć, obrać i włożyć do rondelka. Posypać 2 łyżkami cukru i gotować aż powstanie mus około 20 min.(można gotować 10 min, następnie zbledować). Całość przecedzić na sicie.
Do gotującego się na małym ogniu, przecedzonego sosu truskawkowego dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszanej z łyżką wody. Całość gotować aż nieco zgęstnieje. Odstawić i ostudzić. Sos truskawkowy można wzbogacić o skórkę z cytryny lub dosłodzić.
Serek waniliowy wymieszać z pestkami chia.
W moździerzu utrzeć łyżkę cukru z werbeną. Dodać całość do serka i wymieszać.
Do pucharków nałożyć przygotowany serek, a na niego wystudzony sos truskawkowy. Włożyć do lodówki na godzinę.
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Truskawki umyć, obrać i włożyć do rondelka. Posypać 2 łyżkami cukru i gotować aż powstanie mus około 20 min.(można gotować 10 min, następnie zbledować). Całość przecedzić na sicie.
Do gotującego się na małym ogniu, przecedzonego sosu truskawkowego dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszanej z łyżką wody. Całość gotować aż nieco zgęstnieje. Odstawić i ostudzić. Sos truskawkowy można wzbogacić o skórkę z cytryny lub dosłodzić.
Serek waniliowy wymieszać z pestkami chia.
W moździerzu utrzeć łyżkę cukru z werbeną. Dodać całość do serka i wymieszać.
Do pucharków nałożyć przygotowany serek, a na niego wystudzony sos truskawkowy. Włożyć do lodówki na godzinę.