Jak byłam dzieckiem nie wyobrażałam sobie dnia bez zjedzenia ziemniaków. Uwielbiam je pod każdą postacią choć nie są już w moim jadłospisie tak częstym gościem.
Dzisiejszy przepis jest banalnie prosty, ale nie chodzi w nim o możliwości jakie daje ziemniak, lecz o sposób jego przygotowania. Zawsze w ten sposób obchodzę się z tym produktem bo to gwarancja uzyskania niesamowitego smaku. To doskonała baza do puree ( moja Babcia zawsze mnie wskazywała aby ugniatać je do obiadu, wzbogacała je o prawdziwą śmietanę i masło, w naszym domu nazywamy je kartoflami sztamfowanymi). Przygotowane tak ziemniaki do sałatki sprawią, że nie będzie w nich tyle wody, doskonałe są również ugotowane na półtwardo do zapieczenia w piekarniku lub na zapiekankę.
Zachęcam do poznania sekretu „pysznego kartofla” i jednocześnie zapraszam jutro na mój Fanpage ponieważ przygotowałam dla Was świąteczne prezenty, a jak wiadomo kto pierwszy ten lepszy:)
Smacznego:)
Ziemniaki umyć, wyszorować i pozostawić w łupinach.
W dużym garnku zagotować wodę, położyć sito( lub użyć garnka do gotowania na parze) tak aby sito nie dotykało wody.
Ziemniaki umieścić na sitku, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.
W czasie kiedy ziemniaki się gotują, boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na złoty kolor, pod koniec dodając czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
W miseczce wymieszać jogurt ze skórką z cytryny i posiekaną miętą.
Ugotowanego ziemniaka przekroić na pół, wydrążyć lekko środek oprószyć solą morską i do miseczek nakładać obsmażony boczek.
Na każdego ziemniaka wykładać kleks jogurtu i posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
Porcji 4
Składniki
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, wyszorować i pozostawić w łupinach.
W dużym garnku zagotować wodę, położyć sito( lub użyć garnka do gotowania na parze) tak aby sito nie dotykało wody.
Ziemniaki umieścić na sitku, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.
W czasie kiedy ziemniaki się gotują, boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na złoty kolor, pod koniec dodając czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
W miseczce wymieszać jogurt ze skórką z cytryny i posiekaną miętą.
Ugotowanego ziemniaka przekroić na pół, wydrążyć lekko środek oprószyć solą morską i do miseczek nakładać obsmażony boczek.
Na każdego ziemniaka wykładać kleks jogurtu i posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
Swietne, szybkie i bardzo smaczne. nigdy dotad nie dodawalam cytryny do jogurtu, a tu prosze eksplozja smakow i zapachow
cieszę się że się skusiłaś na przepis 🙂
Uwielbiam! Ziemniaki, pyry, kartofle <3
o nie…..aż mi się zachciało jeść 😛