Dzisiaj świetna propozycja na śniadanie dla osób dbających o linię jak i dla tych z idealną 🙂 Muszę przyznać, że ten przepis jest fantastyczny. Omlet jest niesamowicie lekki i puszysty. Użyłam do niego kiełków rzodkiewki i cebuli ponieważ w tym okresie mój organizm domaga się prawdziwej bomby witamin. Oczywiście można go bardzo łatwo modyfikować polewając go np. miodem i posypując orzechami lub podając z wędzonym łososiem.
No to z czym go zjesz na jutrzejsze śniadanie?
Smacznego:)
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Do białek dodaj żółtko i miksuj na najwolniejszych obrotach miksera.
Patelnie wysmaruj delikatnie masłem i rozgrzej.
Wysyp na nią kiełki, następnie wyłóż pianę. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i smaż do momentu kiedy omlet się zetnie.
Podawaj dodatkowo ze świeżymi kiełkami.
(należy uważać ponieważ omlet pod wpływem temperatury podrośnie. Można go również przerzucić na druga tak samo przygotowana patelnię, jednak pokrywka zatrzymuje ciepło i powoduje że jajko się ścina)
Składniki
Przygotowanie
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Do białek dodaj żółtko i miksuj na najwolniejszych obrotach miksera.
Patelnie wysmaruj delikatnie masłem i rozgrzej.
Wysyp na nią kiełki, następnie wyłóż pianę. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i smaż do momentu kiedy omlet się zetnie.
Podawaj dodatkowo ze świeżymi kiełkami.
(należy uważać ponieważ omlet pod wpływem temperatury podrośnie. Można go również przerzucić na druga tak samo przygotowana patelnię, jednak pokrywka zatrzymuje ciepło i powoduje że jajko się ścina)
Masz moze pomysl na to co zrobic z żoltkiem? 😀
na blogu jest przepis na ciasto z żółtek 🙂
Jutro spróbuje zrobić ten omlet 🙂