Zdarza się u Was w domach tak, że brakuje chleba? A może tak, że zapomnieliście go kupić? 🙂 U mnie to częsty stan jednak znalazłam wyjście idealne.
Chlebak ekspresowy wykonany z kaszy manny. Świetnie smakuje od razu wyjęty z piekarnika, jak i opieczony w tosterze. Moja ulubiona wersja to z pastą z avocado jednak dzisiaj pozostanę w jesiennych klimatach i zaserwuję Wam doskonałe kurki w maśle czosnkowym.
Zapraszam:)
Przepis z książki „Wypieki” A. Manning.
Smacznego:)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C z funkcją grzania góra-dół. Podłużną foremkę 10 x 20 cm wsadź pustą do piekarnika.
Kaszę wymieszaj w osobnej misce z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Zrób wgłębienie i dodawaj powoli roztrzepane jajka i maślankę.
Całość dokładnie wymieszaj tak aby kasza wchłonęła płyn, nie mieszaj za długo.
Nagrzaną foremkę wyjmij z pieca, włóż do niej masło i całe rozprowadź na bokach formy. Resztę masła przelej do ciasta i wymieszaj.
Ciasto wlej do foremki i piecz 30 min, do momentu kiedy będzie rumiane.
* jeżeli nie masz maślanki do szklanki mleka dodaj łyżkę octu i poczekaj 5 min
Kurki dokładnie umyj, oczyść i osusz.
Na rozgrzanej patelni roztop masło, rzuć gałązkę tymianku. Dodaj drobno pokrojoną cebulą i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smaż około minuty.
Dodaj oczyszczone kurki i smaż kilka minut na średnim ogniu pod koniec dodając świeże zioła.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C z funkcją grzania góra-dół. Podłużną foremkę 10 x 20 cm wsadź pustą do piekarnika.
Kaszę wymieszaj w osobnej misce z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Zrób wgłębienie i dodawaj powoli roztrzepane jajka i maślankę.
Całość dokładnie wymieszaj tak aby kasza wchłonęła płyn, nie mieszaj za długo.
Nagrzaną foremkę wyjmij z pieca, włóż do niej masło i całe rozprowadź na bokach formy. Resztę masła przelej do ciasta i wymieszaj.
Ciasto wlej do foremki i piecz 30 min, do momentu kiedy będzie rumiane.
* jeżeli nie masz maślanki do szklanki mleka dodaj łyżkę octu i poczekaj 5 min
Kurki dokładnie umyj, oczyść i osusz.
Na rozgrzanej patelni roztop masło, rzuć gałązkę tymianku. Dodaj drobno pokrojoną cebulą i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smaż około minuty.
Dodaj oczyszczone kurki i smaż kilka minut na średnim ogniu pod koniec dodając świeże zioła.
Mini chlebek świetny pomysł, a taki prosty 🙂
ja zwykle zamawiam pizze na domówki ze znajomymi, zwykle wybieram te z Pizza Party, szczególnie smaczna jest wegetariańska 🙂 ale kolejnym razem pomyślę, żeby zmienić trochę repertuar na stole.
Szybki i pyszny chlebek 🙂 ja podałam z konfiturą z żurawiny 🙂 wszystkim smakował!
Pozdrawiam,
Marta
Kingo, czy Twój chlebek pękł w piecu? Bo mój wyglądał jakby nagle w ziemi zrobił się krater w kształcie rynny ^^
nie pękł:) był wybrzuszony do góry ale nie pękł.
krater, nie krater, ale jest pyszny :))
uffffff:) ciesze się że smakuje 🙂 dzięki za wypróbowanie i komentarz 🙂
ale swietny pomysl!