Zapraszam na kolejny odcinek mojego kulinarnego VIDEO. Przygotowałam dla Was wątróbkę drobiową podaną na smażonym jabłku z karmelizowaną czerwoną cebulą.
Danie to jest bardzo szybkie w przygotowaniu, ładnie prezentuję się na talerzu a co najważniejsze smakuje fenomenalnie. Połączenie jabłka z wątróbką dla mnie jest sprawdzonym:), zestawieniem idealnym. Wątróbkę pod koniec smażenia podlałam octem balsamicznym, który powoduje po zredukowaniu, że jest ona miękka w środku a z zewnątrz ma chrupiąca skórkę. Podroby są niedocenione w naszym kraju, a według mnie to naprawdę znakomity składnik wielu dań. W moim domu jadło się je często dlatego w mojej kuchni też są one obecne.
Dla osób, które nie lubią wątróbki napiszę aby spróbowały choć mały kawałek. Tak było z moim mężem, który dzisiaj uwielbia to danie.
Zapraszam na filmik:)
Smacznego:)
Jabłko umyj, wydrąż i pokrój na plasterki grubości ok 3 mm.
Wątróbkę oczyść, umyj, i osusz.
Czerwoną cebulę obierz i pokrój w talarki.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i smaż na nim talarki jabłek do momentu kiedy będą miękkie jednak nadal jędrne. Odłóż na talerz.
Na osobną rozgrzaną patelnię wrzuć garść cukru i poczekaj aż się rozpuści. Wrzuć na niego czerwoną cebulę i równomiernie w nim obtocz. Dodaj 1 łyżkę octu balsamicznego, cały czas mieszając czekaj aż się zredukuje.
Na rozgrzaną patelnię na której smażyłeś jabłka wrzuć osuszoną wątróbkę. Smaż ją ok 5-8 min doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj 2 łyżki octu balsamicznego i ponownie poczekaj aż się zredukuje.
Na talerze wyłóż talarki jabłka, na nie usmażoną wątróbkę drobiową oraz karmelizowaną czerwoną cebulę. Posyp zieloną pietruszką.
Porcji 2
Składniki
Przygotowanie
Jabłko umyj, wydrąż i pokrój na plasterki grubości ok 3 mm.
Wątróbkę oczyść, umyj, i osusz.
Czerwoną cebulę obierz i pokrój w talarki.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i smaż na nim talarki jabłek do momentu kiedy będą miękkie jednak nadal jędrne. Odłóż na talerz.
Na osobną rozgrzaną patelnię wrzuć garść cukru i poczekaj aż się rozpuści. Wrzuć na niego czerwoną cebulę i równomiernie w nim obtocz. Dodaj 1 łyżkę octu balsamicznego, cały czas mieszając czekaj aż się zredukuje.
Na rozgrzaną patelnię na której smażyłeś jabłka wrzuć osuszoną wątróbkę. Smaż ją ok 5-8 min doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj 2 łyżki octu balsamicznego i ponownie poczekaj aż się zredukuje.
Na talerze wyłóż talarki jabłka, na nie usmażoną wątróbkę drobiową oraz karmelizowaną czerwoną cebulę. Posyp zieloną pietruszką.
O rany, ale to jest pyszne dzięki za kolejny pyszny przepis ?
polecam się na przyszłość 🙂 jak zwykle 🙂
z czym najlepiej podać taką wątróbkę na obiad?
z pieczonymi ziemniakami
wygląda świetnie
ja uwielbiam watróbkę, w połączeniu z jabłuszkiem jest pyszna, na pewno wypróbuję Twój przepis bo jestes ciekawa smaku który da ocet balsamiczny. filmik super, taki szczery, prawdziwy, mi podoba się bardzo 🙂