Smacznego 🙂
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i razem wyrobić - ciasto może być trochę luźniejsze.
Pozostawić w zimnym miejscu na kilka godzin aż stężeje.
Po tym czasie rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wyciskać foremkami dowolne kształty. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C przez ok 10 min.
Pierniki przechowywać w metalowych puszkach ok 1-2 tygodni w suchym i chłodnym miejscu. Wtedy nabiorą wilgotności i aromatu.
Moje ciasto przy wałkowaniu bardzo się kruszyło jednak jak ociepliło się trochę kruszyły się tylko boki i bez problemów wygniatałam foremkami pierniki bez podsypywania mąką.
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i razem wyrobić - ciasto może być trochę luźniejsze.
Pozostawić w zimnym miejscu na kilka godzin aż stężeje.
Po tym czasie rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wyciskać foremkami dowolne kształty. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C przez ok 10 min.
Pierniki przechowywać w metalowych puszkach ok 1-2 tygodni w suchym i chłodnym miejscu. Wtedy nabiorą wilgotności i aromatu.
Moje ciasto przy wałkowaniu bardzo się kruszyło jednak jak ociepliło się trochę kruszyły się tylko boki i bez problemów wygniatałam foremkami pierniki bez podsypywania mąką.
Upiekłam dzisiaj pierniczki 🙂 są przepyszne i bardzo łatwe w wykonaniu 🙂
Czy na pewno na taką ilość należy użyć aż trzech paczek przyprawy do piernika? Pierniczki nie będą gorzkie czy to błąd ?
dokładnie tak ma być – ta proporcja podana jest na ok 1 kg mąki
Ile mniej więcej pierniczków wychodzi z jednego przepisu?
wszystko zależy jak grubo się rozwałkuje i jakie kształty wycina – mi wyszło ok 80 sztuk
Ile mniej więcej pierniczków wychodzi z jednego przepisu? 🙂
„3 paczki przyprawy do pierników”?? Aż tyle czy to jakiś błąd??
dokładnie tyle gdyż zużywamy ok 1 kg mąki
jaką można użyć mąkę ? 🙂
pszenna już dodałam – może również być pszenna razowa, gryczana lub mielone migdały
Czy przy zmianie mąki należy zmienić również proporcje? W jaki sposób?
wszystko zależy na jąka mąkę
Dziękuję Pani Kingo za ekspresową odpowiedź! niestety nie mogę spożywać praktycznie żadnych tłuszczy, więc spróbuję zastąpić masło bananami tak jak Pani radziła 🙂
mniami!!!! właśnie zrobiliśmy wspólnie z mężem, który już stwierdził, że to najlepsze pierniczki jakie jadł:) jutro do pracy przystąpi córeczka opowiedzialna za świąteczne przybranko dla nich, będzie miała ręce pełne roboty bo wyszła cała micha:) dziękujemy za pyszny przepis:) pozdrawiam
Wspaniale – ja również dzisiaj przystępuję do prac piernikowych 🙂
Witam, robię te pierniczki co roku i są przepyszne! Obecnie mam problemy zdrowotne i nie moge spożywać tłuszczy, czy jest możliwość zamiany masła na cos innego w tym przepisie?
Bardzo prosze o odpowiedź
Magdo a Ty nie możesz spożywać żadnych tłuszczy?
jeżeli jednak jakieś możesz to zamień na olej kokosowy
jeżeli nie możesz to zamień na puree z banana – jednak pierniczki przygotuj kilka dni przed świętami 🙂