Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Mąkę wymieszać z proszkiem pieczenia, sodą, solą, i krokantem.
W osobnej misce rozbełtać jajko, wymieszać z sokiem z pomarańczy, olejem.
Zawartość misek połączyć i mieszać aż powstanie gęste ciasto.
Ciasto wyłożyć do foremek i piec około 25 min.
Ja moje muffinki udekorowałam ubitą śmietaną kremówką i konfitura z brzoskwiniami lub sama konfiturą. Pasuje tu również posypanie tylko cukrem pudrem.
Porcji 12
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Mąkę wymieszać z proszkiem pieczenia, sodą, solą, i krokantem.
W osobnej misce rozbełtać jajko, wymieszać z sokiem z pomarańczy, olejem.
Zawartość misek połączyć i mieszać aż powstanie gęste ciasto.
Ciasto wyłożyć do foremek i piec około 25 min.
Ja moje muffinki udekorowałam ubitą śmietaną kremówką i konfitura z brzoskwiniami lub sama konfiturą. Pasuje tu również posypanie tylko cukrem pudrem.
Witam, Czy można czymś zastąpić ten krokant, np. dla alergików? Czy może go nie dawać i też będzie dobre? Będę wdzięczna
oczywiście można go pominąć lub zastąpić kruszonym ziarnem kakaowca