Szybkie ciasto Pani Weroniki

Kiedy napisała do mnie Pani Weronika Chilmon na fanpagu bloga (klik TUTAJ) od razu złapałyśmy wspólny język. Tak jak ja jest pasjonatką kuchni a jej przepisy publikowane są na łamach Nasz Racibórz i Cafe Rybnik.
Od razu  przejrzałam wszystkie receptury i muszę przyznać, że są naprawdę smaczne:) Mnie skusił bardzo szybki placek ze śliwkami. Nie ma to jak pyszne, tradycyjne ciasto na leniwe popołudnie. Przepis lekko zmodyfikowałam o cynamon, imbir, świeży tymianek i lawendę które idealnie pasowały mi do śliwki Renklody. mmmmmmmmmm PYCHA!! Dziękuję Pani Weroniko! jest Pani fajną otwartą Babką:) a takich ludzi uwielbiam:)
A może Wy macie jakieś przepisy  które chcecie aby znalazły się na tym blogu?Albo inne życzenia, sugestię? czekam na propozycje:)
Zapraszam po przepis
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 3 duże jaja
 ¾ szklanka cukru
 1 cukier waniliowy
 2 szklanki mąki
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 150 g margaryny -rozpuszczonej i ostygniętej
 800 g śliwek ja użyłam odmiany Renkloda
 cukier trzcinowy
 świeży tymianek
 lawenda
 cynamon i imbir
 cukier puder do posypania

1

Jaja,cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę (około 8 minut)

2

Dodać przesianą mąkę z proszkiem i rozpuszczoną margarynę -wymieszać

3

Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

4

Układać wypestkowane śliwki,stroną przeciętą do góry.

5

Śliwki posypać cukrem trzcinowym, imbirem i cynamonem według własnego uznania.

6

Piec 180-190 stopni około 40 minut do momentu "suchego patyczka"

7

Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem, świeżymi listkami tymianku i kwiatami lawendy.

Składniki

 3 duże jaja
 ¾ szklanka cukru
 1 cukier waniliowy
 2 szklanki mąki
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 150 g margaryny -rozpuszczonej i ostygniętej
 800 g śliwek ja użyłam odmiany Renkloda
 cukier trzcinowy
 świeży tymianek
 lawenda
 cynamon i imbir
 cukier puder do posypania

Przygotowanie

1

Jaja,cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę (około 8 minut)

2

Dodać przesianą mąkę z proszkiem i rozpuszczoną margarynę -wymieszać

3

Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

4

Układać wypestkowane śliwki,stroną przeciętą do góry.

5

Śliwki posypać cukrem trzcinowym, imbirem i cynamonem według własnego uznania.

6

Piec 180-190 stopni około 40 minut do momentu "suchego patyczka"

7

Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem, świeżymi listkami tymianku i kwiatami lawendy.

Szybkie ciasto Pani Weroniki
(Wyświetlono 1 465 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

3 komentarzy

  1. Monika 1 sierpnia 2018 o 17:58

    Jaki rodzaj mąki Pani poleca ?

    Odpowiedz
  2. Aga 6 lipca 2016 o 12:55

    Witaj Kingo! Podaj prosze rozmiary blaszki. Dziekuje :*

    Odpowiedz
    1. admin 9 lipca 2016 o 09:56

      ok 25 x 35 cm

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.