TAK!!! szybka, pyszna, pachnąca tarta z malinami na oglądanie kolejnego odcinka Masterchefa. Jeżeli mam być szczera to nie pamiętam jak smakowała bo byłam tak zestresowana 🙂 Moje relacje z poligonu i testu smaku można przeczytać tutaj.
Tarta smakowała wszystkim moim gościom. Jest świeża, dobra na ciepło i zimno, a ciasto kruche jest idealne.
Zapraszam po przepis
Smacznego:)
Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować w kulę, zawinącć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.
Nastawić piekarnik na temp 200C
Po 30 min ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 0.5 cm i wyłożyć nim foremkę o średnicy ok 20 cm, zostawiając sobie 1/5 ciasta na przykrycie tarty kratką.
Ciasto wyłożyć papierem i wysypać na niego groch w celu obciążenia, aby nie wyrastało podczas pieczenia
Wstawić do piekarnika i piec ok 10-15 min aż będzie lekko rumiane. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i usunąć papier z grochem.
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce.
Na kruchy podpieczony spód wysypać bułkę tartą
Wyłożyć maliny wymieszane z mąką i cukrem, można dodatkowo posypać cukrem z góry
Z pozostałego ciasta zrobić kratkę
Wsadzić do piekarnika i piec ok 15-20 min w temp 200C
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować w kulę, zawinącć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.
Nastawić piekarnik na temp 200C
Po 30 min ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 0.5 cm i wyłożyć nim foremkę o średnicy ok 20 cm, zostawiając sobie 1/5 ciasta na przykrycie tarty kratką.
Ciasto wyłożyć papierem i wysypać na niego groch w celu obciążenia, aby nie wyrastało podczas pieczenia
Wstawić do piekarnika i piec ok 10-15 min aż będzie lekko rumiane. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i usunąć papier z grochem.
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce.
Na kruchy podpieczony spód wysypać bułkę tartą
Wyłożyć maliny wymieszane z mąką i cukrem, można dodatkowo posypać cukrem z góry
Z pozostałego ciasta zrobić kratkę
Wsadzić do piekarnika i piec ok 15-20 min w temp 200C