Pachnące ciasteczka

Dzisiaj zapraszam na pachnące ciasteczka – czekały troszkę na realizację ale są w bardzo odpowiednim momencie (w moim ogrodzie kwitnie lawenda).  Kiedy dostałam od koleżanki Magdy piękny słoiczek a w nim cudowne kwiaty lawendy wiedziałam że będzie coś pysznego. I tak oto w popołudnie postały ciasteczka lawendowe. Są idealnie słodkie, maślane a lawenda nadaję im pięknego zapachu, który roznosi się podczas pieczenia po całym domu. Należy uważać aby nie dać jej za dużo gdyż mogą smakować jak perfumy lub zawieszka na mole:)
Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 250 g mąki
 100 g masła
 1 łyżka jogurtu
  szklanka cukru pudru
 1 jajko
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 łyżeczka lawendy (można więcej ale należy uważać na intensywność)

1

Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek, jajko, miękkie masło i jogurt.

2

Ciasto dokładnie zagnieść. Uformować kulkę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 20 min.

3

Lekko rozwałkować ciasto. posypać lawendą i jeszcze raz rozwałkować na grubość 0,5mm.

4

Wykroić kółka. Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 180C 12-15 min.

Składniki

 250 g mąki
 100 g masła
 1 łyżka jogurtu
  szklanka cukru pudru
 1 jajko
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 łyżeczka lawendy (można więcej ale należy uważać na intensywność)

Przygotowanie

1

Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek, jajko, miękkie masło i jogurt.

2

Ciasto dokładnie zagnieść. Uformować kulkę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 20 min.

3

Lekko rozwałkować ciasto. posypać lawendą i jeszcze raz rozwałkować na grubość 0,5mm.

4

Wykroić kółka. Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 180C 12-15 min.

Pachnące ciasteczka
(Wyświetlono 1 374 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.