Tort owsiany z owocami – pycha!

Kiedy znalazłam ten przepis wiedziałam, że szybko z niego skorzystam. Nie minęło 20 min a już był w piekarniku:) Uwielbiam płatki owsiane, owsiankę i ciastka owsiane więc ten przepis z góry skazany był na sukces. Tort owsiany to prezent dla niezwykłej osoby, która w sobotę obchodziła urodziny.
Aśka jeszcze raz 100 lat! Samych wybitnych koni!! I więcej takich imprez! BUZIAK:)

Uważam że tort był trafnym wyborem wpisując się w nasz „konny” klimat – podstawą są płatki owsiane:)
A jak smakował? Moim zdaniem to bardzo ciekawe połączenie – na pewno będę korzystała z tego przepisu jeszcze nie raz. Tort składa się z chrupkiego owsianego spodu, najlepszego na świecie musu czekoladowego i sezonowych owoców. Jego zaletą jest szybkość wykonania. Polecam bo na prawdę warto. Zdrowo i kolorowo 🙂

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

Spód tortu (o średnicy ok 20cm) - ja podwoiłam ilość ponieważ piekłam w tortownicy 28cm
 100 g masła
 ¼ szklanka cukru
 2 szklanki płatków owsianych
 ¾ szklanka mąki pszennej (ja dodałam orkiszową)
Mus
 250 g serka mascarpone
 200 ml śmietany kremówki
 200 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
 1 garść orzechów włoskich posiekanych
Dekoracja
 owoce sezonowe

Spód tortu
1

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2

W garnczku rozpuść masło i dodaj cukier. Następnie płatki owsiane i dokładnie wymieszaj.
Ewentualnie dodaj mąkę.

3

Wylep ciastem brzegi dno tortownicy o średnicy 20 cm.
Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min, aż płatki lekką się zrumienią. Wyjmij i odstaw.

Mus
4

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej o odłożyć do przestygnięcia.
Serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu, krótko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy.

5

Dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać lub krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Tort
6

Na wystudzony owsiany spód wyłożyć mus czekoladowy, następnie udekorować sezonowymi owocami.

Wartości odżywcze

Porcji 1

Składniki

Spód tortu (o średnicy ok 20cm) - ja podwoiłam ilość ponieważ piekłam w tortownicy 28cm
 100 g masła
 ¼ szklanka cukru
 2 szklanki płatków owsianych
 ¾ szklanka mąki pszennej (ja dodałam orkiszową)
Mus
 250 g serka mascarpone
 200 ml śmietany kremówki
 200 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
 1 garść orzechów włoskich posiekanych
Dekoracja
 owoce sezonowe

Przygotowanie

Spód tortu
1

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2

W garnczku rozpuść masło i dodaj cukier. Następnie płatki owsiane i dokładnie wymieszaj.
Ewentualnie dodaj mąkę.

3

Wylep ciastem brzegi dno tortownicy o średnicy 20 cm.
Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min, aż płatki lekką się zrumienią. Wyjmij i odstaw.

Mus
4

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej o odłożyć do przestygnięcia.
Serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu, krótko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy.

5

Dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać lub krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Tort
6

Na wystudzony owsiany spód wyłożyć mus czekoladowy, następnie udekorować sezonowymi owocami.

Tort owsiany z owocami
(Wyświetlono 3 445 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

3 komentarzy

  1. Patrycja 18 stycznia 2017 o 12:04

    Robiłam już jakiś czas temu! Jest pyszny! Co prawda spód trochę mi się kruszył i był dość twardy, ale wszystkim baaaardzo smakował.

    Co mogło pójść nie tak z tym spodem? Czy on właśnie taki wychodzi?

    Pozdrawiam 😉

    Odpowiedz
    1. admin 19 stycznia 2017 o 09:51

      aby spód tak się nie kruszył można do masy dodać pół banana – ten spód jest raczej kruchy – takie jest jego założenie w tym przepisie 🙂

      Odpowiedz
  2. Mab 7 grudnia 2015 o 08:31

    Sam wygląd spowodował,ze się zakochałam 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.