Dzisiaj propozycja na ciastka idealne zawsze, o każdej porze no i dla każdego:) Niezwykle czekoladowe muffiny to idealne ciastko „do ręki”, które zabierzesz ze sobą do pracy, dasz dziecku lub weźmiesz na przyjęcie – tak jak zrobiłam to ja:) Jak zwykle smakowity – ekspresowy przepis z tej strony.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche:
- mąkę
- kakao
- proszek do pieczenia
- sodę oczyszczoną
- cukier
W drugim naczyniu mokre:
- roztrzepane jajka
- śmietanę
- masło
Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać czekoladę, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Porcji 12
Składniki
Przygotowanie
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche:
- mąkę
- kakao
- proszek do pieczenia
- sodę oczyszczoną
- cukier
W drugim naczyniu mokre:
- roztrzepane jajka
- śmietanę
- masło
Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać czekoladę, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.