Dzisiaj przepis na pięknie pachnące cynamonem ślimaczki – cinnabon rolls. Te drożdżowe bułeczki są przepyszne! Najlepsze jeszcze cieplutkie! Idealne na zimowe wieczory i poranki. Musicie się skusić na przepis – będziecie oczarowani tym smakiem a zapach podczas pieczenia – bajka:))
Przepis zmodyfikowany z blogu Lubię gotować oraz z tej strony.
Drożdże rozcieram z łyżką cukru. Dodaję do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże podrosły (na ok. 15 minut).
Następnie w dużej misce mieszam suche składniki. Dolewam do tego drożdże i resztę mleka, roztopione masło oraz wbijam jajko.
Zagniatam przez ok. 10-15 minut aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawiam na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.
W międzyczasie przygotowuje farsz: rozcieram miękkie masło, pokrojone orzechy z cukrem i cynamonem.
Następnie wyjmuję ciasto na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowuję je na kwadrat o bokach ok. 30 cm.
Ciasto smaruję masą - farszem cynamonowym. Zwijam w roladę. Kroję na grube (ok. 2 cm) plastry i układam w okrągłej blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie!
Odstawiam blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.
Piekę w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.
Na koniec polać przygotowaną pyszna polewą.
Składniki
Przygotowanie
Drożdże rozcieram z łyżką cukru. Dodaję do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże podrosły (na ok. 15 minut).
Następnie w dużej misce mieszam suche składniki. Dolewam do tego drożdże i resztę mleka, roztopione masło oraz wbijam jajko.
Zagniatam przez ok. 10-15 minut aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawiam na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.
W międzyczasie przygotowuje farsz: rozcieram miękkie masło, pokrojone orzechy z cukrem i cynamonem.
Następnie wyjmuję ciasto na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowuję je na kwadrat o bokach ok. 30 cm.
Ciasto smaruję masą - farszem cynamonowym. Zwijam w roladę. Kroję na grube (ok. 2 cm) plastry i układam w okrągłej blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie!
Odstawiam blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.
Piekę w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.
Na koniec polać przygotowaną pyszna polewą.
czy mozna uzyc maki orkiszowej pelnoziarnistej?
tak 🙂
Kinga, robiłam fit drożdżówki cynamonowe z mąki orkiszowej z Twojego przepisu z książki. Dałam wszystko wyważone co do grama, ale masa była bardzo kleista 🙁 Dodałam więcej mąki, ale musiałam dodać dużo więcej, żeby masa się w miarę trzymała kupy, jednak ciasto wyrosło tylko trochę i finalnie wylądowało w koszu. Co mogło pójść nie tak?
za dużo mąki powoduje że ciasto jest twarde – czy dynia była dobrze odcedzona przez zmiksowaniem ?
Mam takie pytanie, czy zamiast drozdzy świeżych moge użyć tych suszonych? Czy wpłynie to w jakikolwiek sposob na efekt koncowy?
Dziekuje za odpowiedz 🙂
spokojnie można użyć drożdży suszonych
drożdżowki po wystygnięciu robią się strasznie twarde? co robię nie tak ?
za dużo mąki jest dodawane podczas wyrabiania ciasta
Kinga, a można użyć mąki pełnoziarnistej?
tak – oczywiście 🙂
Witam, masz jakiś sposób na to, żeby masa nie wypływała spod drożdżówek? u mnie zawsze się kończy tym, że cała blaszkę mam zalaną masą i mało co zostaje w bułeczkach 🙁
Paula nie wypełniaj ciasta po brzegi – pozostaw 1 cm z każdej strony
Dziękuję 🙂
Kingo poratuj zaplanowałam dziś zrobić te pyszne drożdżówki cynamonowe , jeśli chodzi o polewę czy mogę zastąpić serek mascarpone serkiem białym kremowym almette?
tak 🙂