Musiałam się odpowiednio wcześniej przygotować do tak ważnego wieczoru. Przepisy z których korzystałam były oczywiście jak to u mnie bywa cały czas zmieniane. Musiałam zrobić jedno ciasto odpowiednio wcześniej bo w planach miałam jeszcze masę innych pomysłów. Rafaello jest właśnie takim ciastem, które należy przygotować dzień lub dwa wcześniej. Jest to sprawdzony przeze mnie przepis, zawsze się udaje i smakuje wszystkim!!! konieczne jest schładzanie tego ciasta w lodówce.
Polecam każdemu, bardzo szybkie ciasto bez pieczenia.
Bardzo dobry przepis z blogu Moje Wypieki – cytuje za autorem
Smacznego 🙂
Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.
Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć:
- warstwę krakersów
- krem
- warstwę krakersów
- krem
- warstwę krakersów
- krem
- posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami - ja przyrumieniłam na patelni z płatkami migdałów)
Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Ja wole takie po 24h leżakowaniu.
Składniki
Przygotowanie
Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.
Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć:
- warstwę krakersów
- krem
- warstwę krakersów
- krem
- warstwę krakersów
- krem
- posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami - ja przyrumieniłam na patelni z płatkami migdałów)
Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Ja wole takie po 24h leżakowaniu.