Te ciasto gwarantuje dobra zabawę:))
Jego składnikiem są % które nadają mu charakteru. U mnie tym razem była wersja z whisky ale polecam każdy inny mocny trunek.
Ciasto jest bardzo kaloryczne, w smaku nie ma sobie równych. Zawdzięcza to prażonemu słonecznikowi, który fajnie chrupie w pysznej masie. Zachęcam do wypróbowania.
Przepis znany mi od lat – przypomniany przez wiosenka27 na jej cudownym blogu eksplozja smaku.
Smacznego:)
Białka jaj ubić z cukrem na sztywno, dodać roztrzepane żółtka.
Wymieszać z 2 rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia i kakao.
Wylać na przygotowaną blaszkę i piec 30-40 minut w 180 stopniach.
Słonecznik, pół szklanki cukru i pół kostki masła połączyć na patelni a potem wstawić do piekarnika aby słonecznik się zrumienił.
Utworzy się skorupka, którą potem trzeba pokruszyć.
Ugotowane wcześniej mleko skondensowane lub gotowa już puszka masy korówkowej - utrzeć z masłem, na końcu dodać słonecznik.
Masę wyłożyć na nasączony biszkopt.
Na masie ułożyć warstwę herbatników maczanych w whisky, potem wierzch polać dowolną polewą.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.
Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.
Składniki
Przygotowanie
Białka jaj ubić z cukrem na sztywno, dodać roztrzepane żółtka.
Wymieszać z 2 rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia i kakao.
Wylać na przygotowaną blaszkę i piec 30-40 minut w 180 stopniach.
Słonecznik, pół szklanki cukru i pół kostki masła połączyć na patelni a potem wstawić do piekarnika aby słonecznik się zrumienił.
Utworzy się skorupka, którą potem trzeba pokruszyć.
Ugotowane wcześniej mleko skondensowane lub gotowa już puszka masy korówkowej - utrzeć z masłem, na końcu dodać słonecznik.
Masę wyłożyć na nasączony biszkopt.
Na masie ułożyć warstwę herbatników maczanych w whisky, potem wierzch polać dowolną polewą.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.
Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.