Sernik z czerwonymi pomarańczami

Latem uwielbiam truskawki, a zimą pomarańcze. Kocham ciasto drożdżowe, makowce i serniki.

Lubię kiedy smaki są zdecydowane i stanowczo zaznaczają się na podniebieniu. Nie cierpię nijakości i braku zdecydowania. Konkretny, wyrazisty taki jest dzisiejszy sernik. Ma piękny kolor, niezapomniany smak i wygląd, który powala. Jest prosty w wykonaniu i po upieczeniu 🙂 – nie pęka. Gwarantuję Wam efekt doskonały.

Oczywiście jeżeli nie lubicie pomarańczy, spróbujcie wersji z cytryną lub kwaśnymi malinami.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód:
 200 g ciasteczłek pełnoziarnistych Digestive
 100 g masła
Składniki na masę serową:
 1 kg sera trzykrotnie mielonego
 250 g mascarpone
 4 jajka
 1 opakowanie budyniu waniliowego
 250 g cukru drobnego do wypieków
 4 pomarańcze (ja użyłam czerwonych)
 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można użyć kilku kropli aromatu waniliowego lub pomarańczowego)

Spód:
1

Ciasteczka zmiksować drobno tak aby przypominały bułkę tartą.

2

Dodać do nich roztopione masło i dobrze całość wymieszać.

3

Dno formy o średnicy 23 wyłożyć przygotowaną ciasteczkową masą.Mocno docisnąć.

4

Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 º C.

Masa serowa:
5

Na dno piekarnika wyłożyć brytfankę i wlać do niej wodę. Piekarnik trzymać nagrzany do temperatury  180 º C.

6

Wymieszać mascarpone z serem trzykrotnie mielonym, cukrem, jajkami, ekstraktem waniliowym i proszkiem budyniowym, skórką startą z 2 pomarańczy oraz sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy .

7

Jednolitą masę przelać na podpieczony spód.

8

Sernik włożyć do piekarnika i piec 15 minut w  180 º C po czym zmniejszyć temperaturę i piec w  140 º C jeszcze 50 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.

9

Zdjąć obręcz formy i sernik przełożyć do lodówki lub w zimne miejsce aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Z każdym dniem leżakowania jest jeszcze lepszy.

10

Pozostałe dwie pomarańcze  obrać ze skóry, a następnie ostrym nożem obrać białą błonę np. tak jak obieramy jabłko. Pomarańcze pokroić w plasterki i udekorować nimi sernik.

Składniki

Składniki na spód:
 200 g ciasteczłek pełnoziarnistych Digestive
 100 g masła
Składniki na masę serową:
 1 kg sera trzykrotnie mielonego
 250 g mascarpone
 4 jajka
 1 opakowanie budyniu waniliowego
 250 g cukru drobnego do wypieków
 4 pomarańcze (ja użyłam czerwonych)
 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można użyć kilku kropli aromatu waniliowego lub pomarańczowego)

Przygotowanie

Spód:
1

Ciasteczka zmiksować drobno tak aby przypominały bułkę tartą.

2

Dodać do nich roztopione masło i dobrze całość wymieszać.

3

Dno formy o średnicy 23 wyłożyć przygotowaną ciasteczkową masą.Mocno docisnąć.

4

Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 º C.

Masa serowa:
5

Na dno piekarnika wyłożyć brytfankę i wlać do niej wodę. Piekarnik trzymać nagrzany do temperatury  180 º C.

6

Wymieszać mascarpone z serem trzykrotnie mielonym, cukrem, jajkami, ekstraktem waniliowym i proszkiem budyniowym, skórką startą z 2 pomarańczy oraz sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy .

7

Jednolitą masę przelać na podpieczony spód.

8

Sernik włożyć do piekarnika i piec 15 minut w  180 º C po czym zmniejszyć temperaturę i piec w  140 º C jeszcze 50 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.

9

Zdjąć obręcz formy i sernik przełożyć do lodówki lub w zimne miejsce aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Z każdym dniem leżakowania jest jeszcze lepszy.

10

Pozostałe dwie pomarańcze  obrać ze skóry, a następnie ostrym nożem obrać białą błonę np. tak jak obieramy jabłko. Pomarańcze pokroić w plasterki i udekorować nimi sernik.

Sernik z czerwonymi pomarańczami

(Wyświetlono 2 759 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

10 komentarzy

  1. Ula 29 kwietnia 2019 o 22:15

    Przepyszny sernik! jeszcze czuje ta pomaranczowa nutke. Bede wracac! Dzieki!

    Odpowiedz
  2. Kornelia 25 stycznia 2019 o 19:20

    Czym zastąpić ciastka Digestive?

    Odpowiedz
    1. admin 6 lutego 2019 o 15:36

      ciasteczkami maślanymi

      Odpowiedz
    2. Kasia 7 grudnia 2019 o 17:25

      A jakie ciastka digestiwe wybrać z dobrym składem i gdzie można je kupić? Pozdrawiam?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:27

        w sklepach z bio żywnością są odpowiedniki z dobrym składem lub samemu zrobić ciasteczka owsiane

        Odpowiedz
  3. Asia 2 lutego 2018 o 12:56

    Niebo w gębie. Uwielbiam.

    Odpowiedz
  4. Beata 23 grudnia 2016 o 23:31

    Dziękuję za pyszny przepis 🙂 Dzięki temu sernikowi mąż zakochał się we mnie ponownie ;)) Będę częściej tu zaglądac 🙂

    Odpowiedz
  5. Uli 15 listopada 2016 o 18:59

    Dziękuję za odpowiedź Pani Kingo :)) … sernik jest pyszny, musiałam:) już maleńki kawełeczek zjeść :)). Zdecydowanie Pani przepisy będą gościć w mojej kuchni.
    Dziękuję !!!!!

    Odpowiedz
  6. Uli 15 listopada 2016 o 11:42

    Witam Panią 🙂 … moje pytanie dotyczy studzenia sernika?? Piekarnik cały czas ma być zamknięty? Dobrze rozumiem:)?? Do całkowitego wystudzenia, przy zamkniętym piekarniku:)
    Dziękuję … Jest Pani wyjątkowa :))

    Odpowiedz
    1. admin 15 listopada 2016 o 16:02

      Witam, na początku proszę zwracać się do mnie po imieniu 🙂 dokładnie chodzi mi o to o czym Pani pisze czyli studzimy w zamkniętym piekarniku.
      Ps. dziękuję za miłe słowa :*

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.