Sernik z czerwonymi pomarańczami

Latem uwielbiam truskawki, a zimą pomarańcze. Kocham ciasto drożdżowe, makowce i serniki.

Lubię kiedy smaki są zdecydowane i stanowczo zaznaczają się na podniebieniu. Nie cierpię nijakości i braku zdecydowania. Konkretny, wyrazisty taki jest dzisiejszy sernik. Ma piękny kolor, niezapomniany smak i wygląd, który powala. Jest prosty w wykonaniu i po upieczeniu :) – nie pęka. Gwarantuję Wam efekt doskonały.

Oczywiście jeżeli nie lubicie pomarańczy, spróbujcie wersji z cytryną lub kwaśnymi malinami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

składniki na spód:

200 g ciasteczłek pełnoziarnistych Digestive

100 g masła

Przygotowanie:

1. Ciasteczka zmiksować drobno tak aby przypominały bułkę tartą.

2. Dodać do nich roztopione masło i dobrze całość wymieszać.

3. Dno formy o średnicy 23 wyłożyć przygotowaną ciasteczkową masą.Mocno docisnąć.

4. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 º C.

Składniki na masę serową:

1 kg sera trzykrotnie mielonego (ja używam tego sera)

250 g mascarpone

4 jajka

1 opakowanie budyniu waniliowego

250 g cukru drobnego do wypieków

4 pomarańcze (ja użyłam czerwonych)

1 łyżka ekstraktu z wanilii (można użyć kilku kropli aromatu waniliowego lub pomarańczowego)

Przygotowanie:

1. Na dno piekarnika wyłożyć brytfankę i wlać do niej wodę. Piekarnik trzymać nagrzany do temperatury  180 º C.

2. Wymieszać mascarpone z serem trzykrotnie mielonym, cukrem, jajkami, ekstraktem waniliowym i proszkiem budyniowym, skórką startą z 2 pomarańczy oraz sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy .

3. Jednolitą masę przelać na podpieczony spód.

4. Sernik włożyć do piekarnika i piec 15 minut w  180 º C po czym zmniejszyć temperaturę i piec w  140 º C jeszcze 50 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.

5. Zdjąć obręcz formy i sernik przełożyć do lodówki lub w zimne miejsce aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Z każdym dniem leżakowania jest jeszcze lepszy.

6. Pozostałe dwie pomarańcze  obrać ze skóry, a następnie ostrym nożem obrać białą błonę np. tak jak obieramy jabłko. Pomarańcze pokroić w plasterki i udekorować nimi sernik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









4 Responses

  1. Uli pisze:

    Witam Panią :) … moje pytanie dotyczy studzenia sernika?? Piekarnik cały czas ma być zamknięty? Dobrze rozumiem:)?? Do całkowitego wystudzenia, przy zamkniętym piekarniku:)
    Dziękuję … Jest Pani wyjątkowa :))

    • admin admin pisze:

      Witam, na początku proszę zwracać się do mnie po imieniu :) dokładnie chodzi mi o to o czym Pani pisze czyli studzimy w zamkniętym piekarniku.
      Ps. dziękuję za miłe słowa :*

  2. Uli pisze:

    Dziękuję za odpowiedź Pani Kingo :)) … sernik jest pyszny, musiałam:) już maleńki kawełeczek zjeść :)). Zdecydowanie Pani przepisy będą gościć w mojej kuchni.
    Dziękuję !!!!!

  3. Beata pisze:

    Dziękuję za pyszny przepis :) Dzięki temu sernikowi mąż zakochał się we mnie ponownie ;)) Będę częściej tu zaglądac :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel